13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎn Craiova, zece copii abandonaţi într-o lună

În Craiova, zece copii abandonaţi într-o lună

Tot mai multe mame din judeţul Dolj îşi abandonează copiii abia născuţi, direct în maternitate sau în alte centre spitaliceşti. Fenomenul a căpătat amploare în ultimii doi ani, iar reprezentanţii  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj consideră că acest lucru este pricinuit de sărăcia cu care se confruntă populaţia din anumite medii sociale, sărăcie acutizată, în ultima vreme, şi de criza economică. Copiii sunt lăsaţi, în cel mai bun caz, în maternităţi, deoarece pentru ei acasă nu există mâncare, căldură sau cineva care să îi alinte. Alţii sunt aruncaţi la tomberon, pe câmp sau în parcuri, ajungând să trăiască cu această traumă tot restul vieţii.
Dacă, în perioada 2006-2009,  numărul copiilor „uitaţi“ de mame imediat după ce au fost aduşi pe lume era de doi, cel mult trei într-o lună, în ultimii doi ani, numărul lor s-a triplat. „Începând cu anul 2010 şi în special în acest an, din cauza crizei economice, foarte multe mame îşi abandonează copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 2 ani. Acest număr ridicat de abandonuri l-am avut chiar şi în perioada de vară. Or, în anii trecuţi, în lunile iunie, iulie, august, această rată era în scădere. Ne îngrijorează că începe sezonul rece, în care anumite categorii de părinţi se descurcă foarte greu și, din lipsă de venituri, ajung să renunţe la propriii lor copii“, a spus directorul DGASPC Dolj, Florin Stancu.
Micuţii pe care părinţii îi resping ajung în cele din urmă la un asistent maternal, numai că, în ultimii ani, a scăzut numărul acestor asistenţi. Din cele 250 de posturi de care trebuie să dispună Direcţia, numai 170 sunt ocupate. Prin urmare, mulţi dintre aceşti micuţi sunt „înghesuiţi“ la un singur asistent.

 Copii cu copii

 Îngrijorător este şi faptul că tot mai multe mame care îşi abandonează copiii sunt la rândul lor doar nişte copii. Există cazuri de adolescente cu vârste de 15-16 ani care, în urma unor relaţii întâmplătoare, au adus pe lume copii de a căror existenţă nu au mai vrut să audă din clipa imediat următoare nașterii. 60% dintre aceste mame provin dintr-un mediu sărac, sunt lipsite de siguranţa zilei de mâine, condamnate de societate şi, în primul rând, de propria familie, pentru care încă o gură de hrănit înseamnă o mare povară.

Consiliere pentru prevenirea abandonului

Din luna octombrie, în cadrul Direcţiei se vor extinde spaţiile destinate consilierii cuplurilor care se găsesc în situaţii tensionate şi aşteaptă venirea pe lume a unui copil. Este încă o încercare de  a tempera acest fenomen în continuă creştere, abandonul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII