10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarul din Giurgiţa, dat pe mâna DNA

Primarul din Giurgiţa, dat pe mâna DNA

Judecătorii din Segarcea au dispus, săptămâna trecută, eliberarea din arest a lui Valentin Mitrică, primarul din Giurgiţa, şi a lui Marin Nica, fost contabil-şef al primăriei din aceeaşi comună. În plus, judecătorii le-au înapoiat dosarul anchetatorilor, cerând ca inculpaţii să fie cercetaţi de procurorii DNA.
Primarul şi fostul contabil-şef al Primăriei Giurgiţa au fost arestaţi în iunie, la cererea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea, sub acuzaţiile de delapidare, respectiv complicitate la delapidare, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals intelectual, angajarea, ordonanţarea şi efectuarea de plăţi peste limitele maxime ale sumelor aprobate la partea de cheltuieli prin bugetul local.
Anchetatorii au stabilit că primarul Mitrică şi contabilul-şef Nica, între anii 2007 şi 2009, au atribuit ilegal lucrări de investiţii către diverse firme, desemnate fără organizarea de licitaţii, au dispus şi plătit lucrări neefectuate sau executate necorespunzător. Printre lucrările cu probleme se numără reparaţia corpului B al Şcolii cu clasele I-VIII din Giurgiţa, reabilitarea Grădiniţei nr. 2 Portăreşti şi a Grădiniţei nr. 3 Curmătura.
Printre investiţiile cu „cântec“ făcute de Primăria Giurgiţa sunt patru porţi pentru terenul de fotbal, achiziţionate cu 20.000 de lei bucata, dar şi un WC din scândură al Grădiniţei din Curmătura, care a costat nici mai mult nici mai puţin de… 90.000 de lei. La capitolul „investiţii“ mai pot fi amintite şi… asigurarea de viaţă a primarului, dar şi plata din bugetul primăriei a studiilor de masterat pentru un prieten al edilului.

Ar putea fi cercetaţi de DNA

 Mitrică şi Nica au fost trimişi în judecată în iulie, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Segarcea. În şedinţa de joi, judecătorii din Segarcea şi-au dat seama că infracţiunile comise de edilul şi fostul contabil-şef din Giurgiţa sunt de competenţa DNA şi nu a Parchetului. Astfel, instanţa a admis cererile formulate de avocaţii inculpaţilor şi a dispus schimbarea încadrării juridice, dar şi restituirea dosarului la Parchetul de pe lângă Judecătoria Segarcea. De asemenea, procurorii au fost obligaţi să ia „măsuri ca urmărirea penală să fie efectuată de către organul competent, respectiv Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova“.
În aceeaşi şedinţă de judecată, instanţa a dispus eliberarea din arest a celor doi inculpaţi, dar şi ridicarea sechestrului pus pe casa şi Fordul Mondeo ale primarului Mitrică.
Inculpaţii mai stau însă în arest până mâine, pentru că procurorii au făcut recurs împotriva hotărârii instanţei. „Recursul vizează atât competenţa DNA în acest dosar, cât şi ridicarea sechestrului asigurator şi revocarea mandatelor de arestare preventivă emise pe numele inculpaţilor“, a precizat pentru GdS Mihaela Vieru, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea. Recursul formulat de procurorii din Segarcea se va judeca la Curtea de Apel Craiova.
•  Aldezir Marin

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII