22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDascălii olteni aşteaptă banii pe navetă

Dascălii olteni aşteaptă banii pe navetă

Cei 64 de învăţători şi profesori navetişti din judeţul Olt aşteaptă să li se deconteze banii cheltuiţi cu transportul în şi din localităţile unde predau, respectiv Stoeneşti, Redea, Fălcoiu, Deveselu, Cârlogani şi Traian, mai ales că dascălii în cauză deţin acum şi hotărâri judecătoreşti în acest sens, date de instanţe în intervalul mai – septembrie 2011. Banii respectivi trebuie achitaţi de către primării, și nu sunt deloc puţini.

Primăriile se vaită că n-au fonduri

33.338 de lei, aceasta e suma totală pe care primăriile din cele şase comune o datorează celor ce se îngrijesc să vină zi de zi la şcoală pentru a-i învăţa carte pe copii şi pentru a-i pregăti pentru viitor. Defalcat, situaţia arată cam aşa: Primăria Stoeneşti are de plată, pe zece luni, pentru şapte dascăli, 6.579 de lei, Primăria Redea – pe şapte luni, pentru 12 profesori şi învăţători – 8.489 de lei, Primăria Fălcoiu – pe zece luni, pentru zece dascăli – 8.541 de lei, Primăria Deveselu – pe patru luni, pentru şapte cadre didactice – 1.990 de lei, Primăria Cârlogani – pe şase luni, pentru 17 slujitori ai catedrei – 7.309 lei (iniţial, suma a fost de 14.618 lei, dar jumătate s-a plătit pe parcurs), Primăria Traian – pe două luni, pentru 11 profesori şi învăţători – 400 de lei. Nu există, însă, speranţe că sumele menţionate vor fi plătite foarte curând, deoarece – aşa cum ne declarau surse din cadrul SIP Olt, „primăriile se plâng că n-au fonduri“, sperându-se în recuperarea sumelor pe parcurs.

Buget de austeritate la maximum pentru dascăli

Până una-alta, învăţătorii şi profesorii aflaţi într-o astfel de situaţie a trebuit să se strângă zdravăn la pungă pentru a supravieţui cât de cât onorabil, mai cu seamă că, dacă stăm să ne gândim, din iunie, când se intră în vacanţă, şi până în octombrie, când se dă primul salariu, sunt, totuşi, patru luni, timp în care şi omul de la catedră, ca oricare cetăţean al acestei ţări, trebuie să mănânce, să se îmbrace, pe sine şi pe ai săi şi… să-şi mai plătească şi abonamentele!
• Costel Drejoi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII