Acasă Local Cum plătesc craiovenii degeaba mii de litri de apă

Cum plătesc craiovenii degeaba mii de litri de apă

Compania de Apă Oltenia (CAO) pare că şi-a pierdut măsura când vine vorba de facturarea apei pe care o consumă craiovenii la robinet, dar şi în cazul apei de ploaie. Mulţi abonaţi s-au trezit că au de plătit mii de litri de apă într-o singură lună.

Craioveanul Marin Segărceanu de pe strada Viorele, nr. 25, a demonstrat cu facturi că are un consum lunar de cel mult cinci metri cubi de apă. Numai că în luna august s-a trezit cu o factură în care avea de achitat contravaloarea a 47 de metri cubi. „În septembrie mi-a venit factura pentru luna august. Mi s-a facturat o cantitate de 47 mc. Eu am o suprafaţă totală a terenului cu construcţiile de pe el de 300 mp şi este anormal să consum atâţia litri de apă. Am mers la companie şi nu mi-au răspuns dacă de vină este apometrul sau cei care l-au montat?“, a spus Marin Segărceanu.

Facturi umflate cu apă de ploaie

Craiovenilor de pe strada Porumbului, facturile de la Compania de Apă Oltenia le arată că această vară a fost ploioasă, inclusiv luna august. „De câteva luni plătim exagerat de mult pentru apa meteorică. În iunie am facturat 14,40 mc de apă de ploaie, în iulie am pe factură 19,24 mc apă de ploaie, iar în august 20,44 mc. Şi nu sunt singurul care sunt nemulţumit. Toți vecinii se plâng. Suntem toţi pensionari şi plătim sute de lei lunar. Aceste valori mi se par exagerate şi acelaşi lucru se întâmplă şi cu consumul de apă“, a declarat Petre Cernăianu, care locuiește pe strada Porumbului, nr. 15. Şi alţi vecini sunt deranjaţi de consumurile mari de apă facturate de Compania de Apă Oltenia, deşi ei susţin că au ajuns să facă economie. „Merg până acolo încât folosesc o singură farfurie pentru mai multe feluri de mâncare de teamă să nu mă trezesc cu costuri enorme. Eu cred că facturile sunt umflate, că banii din încasări merg în altă parte, iar noi îi plătim pe cei de la CAO să ia salarii de zeci de mii de lei“, a spus Vasile Stoica, un alt locuitor de pe strada Porumbului.
 Probleme cu facturarea apei meteorice are şi Asociaţia de proprietari nr. 16 Eroilor din cartierul craiovean Valea Roşie. Preşedintele respectivei asociaţii, Dumitru Tiţa, consideră că furnizorul de apă al oraşului încearcă să-şi „îmbete“ abonaţii cu apă de ploaie, susţinând că regia calculează după indicii furnizaţi de Institutul de Meteorologie.

 Dacă plouă… plouă

Reprezentanții CAO spun că este exagerat ca un abonat să plătească mii de litri de apă într-o singură lună și nu exclud faptul ca aparatele de măsurat, apometrele, să aibă ceva deficienţe. „Într-adevăr, în cazul abonatului Marin Segărceanu este un consum mai mare în ultima lună. Vom verifica să vedem ce s-a întâmplat acolo, dacă a consumat această cantitate de apă sau sunt pierderi. Este posibil să fie ceva deficienţe la aparatul de măsurat sau o citire eronată. Apometrul se poate verifica în laboratorul nostru metrologic. Dacă se solicită o verificare și se constată că apometrul nu funcționează corect, noi vom suporta cheltuielile. În caz contrar, abonatul care a solicitat plătește costul verificărilor“, a precizat directorul CAO, Doru Buruiană.
Facturarea apei meteorice se face pentru luna anterioară emiterii facturii (vezi Ordinul ANRSC nr.90/2007 sau contractul-cadru de furnizare a apei). Adică dacă factura este pe luna august se va plăti apa de ploaie din luna anterioară, iulie. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie, în Craiova au căzut în luna iunie 96 l/mp, în iulie 102 l/mp, iar în august 3,4 l/mp. 

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version