21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalRetardul psihic, depistat la naştere

Retardul psihic, depistat la naştere

Imediat ce au venit pe lume, nou-născuţii sunt testaţi gratuit pentru depistarea
unor boli genetice grave

Aproximativ 85% dintre bebeluşii din Dolj sunt testaţi la naştere pentru depistarea fenilcetonuriei şi hipotiroidismului congenital, în cadrul unui subprogram de depistare în masă a acestor afecţiuni, demarat în luna iunie 2011. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, programul, finanţat de Ministerul Sănătăţii, se desfăşoară prin cele mai mari maternităţi din judeţ şi deja s-au înregistrat rezultate. „Se desfăşoară prin maternităţile Spitalului de Urgenţă Craiova, Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova şi Spitalului Municipal Calafat. Prin intrarea în program a celor trei maternităţi, a fost asigurată testarea gratuită pentru 85% dintre nou-născuţii din Dolj. Până acum au fost testaţi 1.400 de nou-născuţi şi confirmate două cazuri de hipotiroidism congenital“, a declarat dr. Ionuţ Beneduc, din cadrul compartimentului de control al asistenţei medicale a mamei şi copilului. În continuare, DSP Dolj a propus extinderea testării, pentru a cuprinde toţi nou-născuţii, prin includerea în program şi a altor maternităţi din judeţ. „Având în vedere că incidenţa hipotiroidismului congenital este de un caz la 3.000 – 4.000 de nou-născuţi, depistarea celor două cazuri de hipotiroidism congenital în Dolj este mai mult decât semnificativă. De aceea, am făcut demersurile necesare pentru extinderea programului şi la celelalte spitale unde se nasc copii: Spitalul Băileşti, Spitalul Segarcea, Spitalul din Dăbuleni şi Spitalul Filiaşi“, a mai spus dr. Beneduc.

Hipotiroidismul şi fenilcetonuria

 Hipotiroidismul congenital este un sindrom care apare la naştere şi este caracterizat prin incapacitatea glandei tiroide de a capta iodul. Depistarea încă de la naştere, printr-un test special de sânge, permite iniţierea tratamentului. Acesta va duce la ameliorarea problemelor de dezvoltare care pot apărea în timpul creşterii, cum ar fi retard psihic, idioţie, surdomutitate, nanism, fizic disproporţionat etc.
Fenilcetonuria este o maladie ereditară, provocată de deficitul unei enzime în organism, care duce treptat la deficienţă mintală. În primele luni de viaţă, boala provoacă o depigmentare a pielii şi crize de epilepsie. Dacă este depistată  ută sub control prin regim alimentar sărac în fenilalanină (acid aminat prezent în carne), care împiedică apariţia simptomelor.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII