11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUcigaşul elevului Goreci - 21 de ani de puşcărie

Ucigaşul elevului Goreci – 21 de ani de puşcărie

www.youtube.com/watch
http:http://www.youtube.com/watch?v=Ma3DYzRSbV8

Rommel Voicu, tânărul din comuna doljeană Teasc care în octombrie 2010 l-a înjunghiat mortal pe elevul Andrei Goreci şi a rănit un altul, a fost condamnat definitiv la 21 de ani şi 8 luni de închisoare. Încă de la începutul procesului, inculpatul a invocat Legea Micii Reforme în Justiţie, motiv pentru care i-a fost redusă pedeapsa.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins marţi seară recursul formulat de Rommel Voicu, tânărul de 20 de ani judecat pentru uciderea elevului de 17 ani Andrei Goreci şi rănirea lui Ionuț Manea. Astfel, scăzând anul petrecut în arest, Voicu mai are de executat aproape 21 de ani de închisoare pentru fapta sa.
Incidentul în urma căruia au fost înjunghiaţi cei doi tineri a avut loc pe 7 octombrie 2010, în apropierea Liceului „Tudor Arghezi“ din Craiova. Procurorii doljeni au consemnat în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe agresor că elevii înjunghiaţi încercau să îşi apere un coleg atunci când au fost loviţi cu cuţitul. În acea zi, în jurul prânzului, elevii Andrei Goreci, Ionuţ Militaru, Octavian Diţă, Costinel Conea şi Ionuţ Manea au condus la şcoală un coleg, pentru a-l apăra de Rommel, care venise să îl bată. În urma altercaţiei, Andrei şi Ionuţ Manea au fost înjunghiaţi de Rommel. Andrei a murit câteva minute mai târziu, în apropierea liceului, din cauza a două lovituri de cuţit primite în inimă, iar Manea a scăpat cu câteva răni care nu i-au pus viaţa în pericol.

Pedeapsa cea mai grea şi un spor de cinci ani

Trimis în judecată pentru omor calificat, tentativă de omor calificat şi port ilegal de armă albă, Rommel Voicu şi-a recunoscut fapta în faţa instanţei pentru a beneficia de prevederile Legii Micii Reforme în Justiţie, care aduce o micşorare cu o treime a limitelor pedepsei. Anul acesta, pe 13 ianuarie, Voicu a fost condamnat de Tribunalul Dolj la 16 ani şi opt luni de închisoare – maximul pedepsei pentru omor calificat după aplicarea prevederilor Legii Micii Reforme în Justiţie. Atât inculpatul, cât şi familiile victimelor au contestat sentinţa dată de Tribunalul Dolj, iar pe 13 aprilie Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat. Judecătorii au adăugat un spor de cinci ani la pedeapsa primită de Voicu, în final tânărul fiind condamnat la 21 de ani şi opt luni de închisoare. Inculpatul a contestat şi de această dată hotărârea instanţei, recursul judecându-se la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Marţi seară, judecătorii bucureşteni s-au pronunţat şi au respins ca nefondat recursul formulat de inculpat împotriva hotărârii Curţii de Apel Craiova. De această dată, hotărârea instanţei este definitivă, astfel că Voicu urmează să mai execute 20 de ani şi 8 luni de închisoare, pentru că un an l-a executat deja în arestul preventiv.

„Astea sunt legile noastre, nu am ce să fac“

 Gheorghe Goreci, tatăl lui Andrei, a declarat cu amărăciune pentru GdS că după legislaţia în vigoare Voicu nu putea primi o pedeapsă mai mare. „După legile noastre, nu putea lua mai mult. El (Rommel Voicu – n.r.) a cerut şi aplicarea Legii Micii Reforme şi i-a fost redusă pedeapsa. Comparând cu cazul handbalistului Marian Cosma, care a fost ucis în Ungaria, acolo criminalii au fost condamnaţi pe viaţă. Astea sunt legile noastre, nu am ce să fac!“. Gheorghe Goreci a mai spus că în prezent se mai judecă cu Voicu pe parte civilă, proces care însă nu îl „interesează prea mult“. De asemenea, tatăl lui Andrei a mai precizat că eventualele despăgubiri materiale şi morale pe care le va obţine în instanţă le va dona ONG-urilor care desfăşoară campanii antiviolenţă, mai ales că Andrei era implicat activ în astfel de activităţi. 

Despăgubiri

Curtea de Apel Craiova l-a obligat pe Rommel Voicu la plata a 15.000 de lei drept daune morale către Ionuţ Manea şi 100.000 de lei daune morale părinţilor lui Andrei. Voicu a făcut recurs şi în acest caz, dosarul pe latură civilă fiind în prezent pe rolul Înaltei Curţi. Primul termen a fost stabilit pentru 19 octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

55 COMENTARII