17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalStrăzi noi, faţade vechi

Străzi noi, faţade vechi

Primăria Craiova ar putea să-i lase fără case pe proprietarii care nu-şi repară faţadele imobilelor pe care le deţin în zona centrală a municipiului

Aprobarea – în şedinţa extraordinară de marţi a Consiliului Local Craiova – a proiectului de reamenajare pe bani europeni a centrului istoric al municipiului a readus în discuţie problema reabilitării faţadelor.
„Părerea mea este că realizarea acestei zone centrale numai în ceea ce priveşte pavimentul, iluminatul public şi obiectele de mobilier urban nu este suficientă, câtă vreme faţadele clădirilor vor rămâne în starea în care se află astăzi. Eu aş ruga executivul să facă inventarierea clădirilor cu faţade depreciate şi să facă demersurile către proprietari să şi le repare. Tot legea spune că în cazul în care faţadele nu sunt reparate de către proprietari, prin alocarea unor surse de la bugetul local, se poate trece la repararea acelor faţade, urmând ca pe parcurs să recuperăm banii de la proprietari. E un moment bun ca să facem un lucru unitar, pentru că e păcat să lăsăm nişte faţade depreciate după ce realizăm un ambient atent studiat şi care, în mod sigur, va da satisfacţie“, a spus în şedinţa legislativului local consilierul Emilian Ştefârţă.
„Domnul Ştefârţă a venit cu o propunere suplimentară legată de reabilitarea faţadelor clădirilor, care este absolut necesară, şi la următoarea şedinţă o să vin cu o propunere şi mai îndrăzneaţă în această privinţă, pentru că dacă refacem numai partea de infrastructură şi nu refacem şi clădirile, practic lucrurile rămân făcute doar pe jumătate“, a promis viceprimarul Mărinică Dincă.

Cine nu repară  rămâne fără casă

Practic, Primăria Craiova are patru variante pentru reabilitarea faţadelor din centrul istoric, în acelaşi timp sau chiar înaintea implementării proiectului de transformare a centrului Craiovei în zonă pietonală. Cel mai simplu este să-i pună pe proprietari să-şi refacă singuri faţadele caselor. Dacă nu o fac, poate s-o facă primăria, cu bani din buget. În acest caz, însă, cheltuiala ar urma să fie recuperată inclusiv prin scoaterea la vânzare a casei renovate din bani publici.
„Legislaţia cu privire la modul de reabilitare a faţadelor din zonele istorice s-a schimbat de curând şi dă posibilitatea autorităţilor locale să ia măsuri cu privire la aceste reabilitări şi chiar să investească în faţadele clădirilor.   În primul rând, autoritatea publică locală are posibilitatea să-i notifice pe cei care sunt proprietarii clădirilor să le reabiliteze. Le poate da şi un termen pentru asta, iar în măsura în care proprietarii nu-şi reabilitează faţada casei, autoritatea publică locală poate să investească banii proprii în reabilitare, iar ulterior să îşi recupereze investiţia de la proprietar, fie prin vânzarea casei, fie prin popriri pe conturi“, a explicat vicele Dincă.

Reparaţii pe banii altora

Există însă şi alte două variante, mult mai convenabile pentru proprietari, pe care municipalitatea le are în vedere. Una dintre ele vizează repararea faţadelor chiar pe banii… firmelor de construcţii! „Am avut discuţii cu firme de construcţii extrem de importante din România, care ar vrea să se implice într-un asemenea proiect, dorind să investească în faţadele acestor clădiri de patrimoniu. Bineînţeles că nu investesc în mod dezinteresat, ci vor să-şi facă reclamă pe această cale. Cred că o asociere între primărie şi astfel de firme private poate duce la o realizare a acestui proiect. Ideea este să avem şi noi resursele financiare pentru a intra într-un astfel de parteneriat, pentru că rămâne fără efect să refaci faţadele la câteva clădiri, iar celelalte să rămână ca înainte. Deci trebuie să avem un program îndrăzneţ de reabilitare“, a spus viceprimarul.
Cea de-a patra variantă ar fi cea mai ieftină, însă implică rezolvarea unor disensiuni juridice care ar apărea între Primăria Craiova şi Uniunea Europeană pe tema noţiunii de „ajutor de stat“. „O altă variantă ar fi să accesăm un grant nerambursabil direct de la Comisia Europeană, pentru reabilitarea acestor faţade de clădiri. Trebuie rezolvată însă o problemă tehnică, de natură juridică, cu cei de la Comisia Europeană, pentru că o asemenea investiţie de bani publici pe proprietate privată este considerată drept ajutor de stat. Sperăm să reglăm această problemă la nivelul Uniunii Europene, nu este un lucru imposibil“, crede Mărinică Dincă.
Deocamdată, însă, municipalitatea nu s-a îndreptat către nici una dintre aceste patru variante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII