Acasă Local Gorj Coborât-au oile de la munte

Coborât-au oile de la munte

Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Folcloric Pastoral „Coborâtul oilor de la munte“ a avut loc ieri la Baia de Fier, acolo unde 12 ansambluri folclorice au încântat spectatorii

Sute de persoane au participat la ediţia de anul acesta a Festivalului transhumanţei „Coborâtul oilor de la munte“, în Baia de Fier, Gorj. Ca în fiecare an, Festivalul „Coborâtul oilor de la munte“ marchează închiderea sezonului de păşunat. Potrivit tradiţiei, transhumanţa reprezintă migraţia periodică a păstorilor și a turmelor de oi, primăvara de la şes la munte sau de la sud spre nord şi toamna de la munte la şes sau de la nord spre sud, în vederea asigurării hranei pentru animale. La Baia de Fier există câteva sute de ciobani, care trăiesc numai din păstorit. La acest festival al cântecului, jocului şi portului ciobănesc au luat parte 12 ansambluri artistice de prestigiu din ţară. Reprezentanţii judeţelor Sibiu, Vâlcea, Olt şi Gorj au participat la parada portului popular, turiştii putând admira costumele vechi de zeci de ani şi păstrate cu grijă, mereu la loc de cinste în viaţa ciobanilor.

Festivalul celor care iubesc tradiţia

Manifestarea marchează momentul coborârii turmelor de oi de la stânele din Munţii Parângului, unde au păşunat o vară întreagă, pentru a merge la iernat în gospodăriile din localitate sau în alte zone ale ţării. „Oierii de la munte îşi iubesc meseria, îşi păstrează tradiţiile şi le respectă. Festivalul acesta este o tradiţie şi o sărbătoare extrem de frumoasă. Primăvara, ciobanii îşi urcă mioarele la munte, iar toamna le coboară, le aduc acasă, căci iarba verde şi fragedă din poieniţele de munte s-a uscat. Festivalul «Coborâtul oilor de la munte» marchează transhumanţa oierilor, tradiţie veche de când neamul românesc. Acesta este prilej de bucurie pentru păstorii locului – bucuria revederii cu cei dragi, este prilej de îngrijorare pentru zilele ce vor veni, pentru iernatul turmelor, pentru hrana animalelor“, a spus Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.
Crescătorii de ovine, iubitorii de folclor, amatorii de petreceri în aer liber, turiştii sosiţi în weekend în renumita zonă montană Rânca au aplaudat şi s-au bucurat alături de locuitorii din Baia de Fier.

Exit mobile version