12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalReferendum pentru eutanasierea câinilor

Referendum pentru eutanasierea câinilor

Primarul Solomon e convins că locuitorii Craiovei vor alege soluţia cea mai bună în privinţa
câinilor fără stăpân

Legea câinilor fără stăpân este aşteptată cu sufletul la gură de autorităţile doljene, care îşi pun mari speranţe în posibilitatea eutanasierii animalelor care n-au fost adoptate într-un interval de 30 de zile de la capturare.

„Iubesc animalele, dar mai mult iubesc oamenii!“

„Este mare nevoie de o astfel de lege. Craiova este dominată de haite de câini, mai ales noaptea. În zona Staţiei de Salvare din Craioviţa Nouă, unde stau eu, nici nu ştiu cum reuşesc să treacă oamenii, din cauza câinilor. Cei de la ONG-urile de protecţia animalelor ar trebui să treacă şi ei prin astfel de peripeţii cu câinii, ca să vadă cum este, înainte să le ţină partea. Şi eu iubesc animalele, dar mai mult iubesc oamenii“, a declarat ieri prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.
Şi primarul municipiului, Antonie Solomon, doreşte adoptarea cât mai rapidă a acestui act normativ, chiar şi într-o formă ce ar impune consultarea populaţiei cu privire la eutanasierea câinilor.
„Aşteptăm această lege de mulţi ani şi iată că, în sfârşit, a intrat în linie dreaptă. Sunt convins că locuitorii Craiovei, atunci când vor fi consultaţi de către administraţia locală, vor alege cea mai bună soluţie. Eutanasierea, începând cu animalele bolnave, ar reduce substanţial numărul câinilor fără stăpân şi atât oamenii, cât şi animalele ar avea mai puţin de suferit. În fiecare săptămână am la audienţe oameni muşcaţi de câini, mă opresc oamenii prin cartiere şi se plâng că nu mai pot să iasă din casă de frica maidanezilor. Trebuie luate măsuri şi le vom lua pe cele mai bune, după consultarea cu populaţia Craiovei“, a spus primarul Solomon.

Toţi câinii vor fi cipaţi

Precizăm că miercuri Comisia de Administraţie de la Camera Deputaţilor a decis ca eutanasierea câinilor fără stăpân să se facă după cercetări sociologice sau după referendumuri locale.
„Cea mai importantă hotărâre a fost cu privire la consultarea cetăţenilor, deci autorităţile locale sunt îndrituite să ia orice măsură cred de cuviinţă, inclusiv de eutanasiere, după consultarea cetăţenilor din localitatea respectivă“, a declarat pentru NewsIn deputatul PDL Vasile Gherasim. El a precizat că această consultare a cetăţenilor în privinţa eutanasierii câinilor „se va face prin diverse metode, inclusiv cercetări, sondaje de opinie, inclusiv referendum, adunări pe cartiere, fiecare cum crede de cuviinţă“.
Potrivit deputatului Gherasim, comisia a mai decis că „toţi câinii vor fi cipaţi“, indiferent dacă au stăpân sau nu.
În baza acestui raport, adoptat miercuri, legea va reintra pentru dezbatere şi votare în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional pentru acest proiect.
Pe 7 iunie, plenul Camerei a retrimis la Comisia de Administraţie proiectul de lege, deşi, pe 31 mai, deputaţii adoptaseră pe articole proiectul acestui act normativ. În esenţă, această lege – care ar urma să modifice OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân – stabileşte că orice câine vagabond capturat trebuie reţinut în adăpost timp de 30 de zile, perioadă în care poate fi adoptat de doritori. Consiliile locale vor stabili ce se va întâmpla cu animalele care nu au fost adoptate în acest termen: fie sunt eutanasiate, fie sunt sterilizate şi apoi eliberate în locurile de unde au fost capturate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

143 COMENTARII