14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPreşedintele Băsescu s-a întâlnit cu Barack Obama

Preşedintele Băsescu s-a întâlnit cu Barack Obama

Traian Băsescu s-a întâlnit ieri cu preşedintele american, Barack Obama, în Biroul Oval de la Casa Albă, imediat după discuţiile pe care şeful statului român le-a avut cu vicepreşedintele Joe Biden. De altfel,  la întâlnire a participat şi vicepreşedintele american.
Presa nu a avut acces la această întrevedere şi nici nu a fost făcută vreo declaraţie oficială.
Întâlnirea, care a durat aproximativ 30 de minute, nu s-a aflat pe agenda oficială a şefului de la Casa Albă.

România şi SUA au semnat acordul privind scutul antirachetă

Secretarul de stat american, Hillary Clinton, și ministrul de externe român, Teodor Baconschi, au semnat ieri acordul bilateral pentru amplasarea scutului american antirachetă la Deveselu, județul Olt.
Hillary Clinton a declarat, după semnarea acordului, că acest moment reprezintă o nouă piatră de hotar în lunga colaborare dintre România și Statele Unite, iar apoi a anunțat, în mod oficial, semnarea acordului militar.
„În urma eforturilor echipelor noastre de negociatori, am semnat acordul româno-american pentru desfășurarea scutului antirachetă în România. Acordul semnat astăzi (ieri -n.r.) va poziționa România ca actor-cheie în viitorul sistem de apărare al NATO, va ajuta la protejarea întregului continent (Europa – n.r.). România a fost un partener puternic în acțiunile NATO din întreaga lume. Acordul reflectă dedicația SUA față de aliații săi din NATO și în mod specific față de articolul 5. Omagiem dedicația și sacrificiul soldaților români care au servit alături de soldații americani în Afganistan. Felicit președintele României și pe ministrul afacerilor externe pentru declarația privind parteneriatul strategic România – SUA. Nu sunt fericită în legătură cu modul în care sistemul vizelor funcționează pentru români. Ne vom adresa Congresului pentru a schimba criteriile pentru includerea în programul Visa Waiver. Polonezii simt același lucru“, a declarat Hillary Clinton. De cealaltă parte, ministrul Teodor Baconschi a declarat că România, ca membră a lumii democratice, este determinată să participe la creșterea securității.
„Vântul schimbării din lumea arabă demonstrează că lupta pentru democrație merită dusă. România, ca membru al lumii libere, este determinată să participe la creșterea securității“, a spus Baconschi.
• Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII