21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCentre de afaceri moderne pe străzi degradate

Centre de afaceri moderne pe străzi degradate

Primăria Craiova implementează proiecte de peste 20 de milioane de euro în mediul de afaceri local, dar nu are încă un plan privind reabilitarea străzilor aferente zonei de construcţie

În încercarea de a atrage cât mai multe fonduri europene pentru investiţii, autorităţile locale din Bănie s-au orientat nu doar spre modernizarea infrastructurii urbane, ci şi spre dezvoltarea mediului de afaceri local. Au fost întocmite proiectele legate de construirea a mai multe centre de afaceri, impuse în baza negocierilor cu Uniunea Europeană şi cofinanţate de către aceasta. Clădirile se vor ridica pe locul fostului Târg Romaneşti, iar la cea mai importantă, Centrul Multifuncţional, se lucrează de câteva luni. În vecinătatea acestuia vor mai apărea alte trei construcţii cu destinaţie de afaceri, Business Center, Centrul pentru sprijinirea IMM-urilor şi Centrul de Excelenţă. Pentru Centrul Multifuncțional, care se vrea mai modern decât Romexpo, Primăria Craiova va cheltui aproape 54 de milioane de lei, celelalte trei imobile, mai mici, costând municipalitatea aproape şapte milioane de lei.
Autorităţile locale speră ca după finalizarea tuturor construcţiilor firmele nou-înfiinţate sau cele care vin în oraş pentru a încheia diverse afaceri să găsească aici toată infrastructura necesară. Pentru a atrage cât mai multe societăţi, primăria intenţionează să le ofere o serie de facilităţi, iar chiriile pentru folosirea sediilor să fie mici, în jur de 2-3 euro/mp.

„Pe unde trec investitorii?“

 Marea problemă din această zonă este însă legată de infrastructura stradală. Conform proiectului, accesul spre fostul Târg Romaneşti, care se vrea transformat între timp într-un modern centru al afacerilor, se va face dinspre bulevardul Nicolae Romanescu, pe strada Târgului. Aceasta este însă din piatră cubică şi arată ca după război, plină de gropi şi invadată de buruieni şi gunoaie. Şi alte străzi din zonă, precum Emil Racoviţă sau Aleea Târgului, sunt deteriorate, iar cei care locuiesc aici nici nu-şi mai amintesc de când nu s-a mai intervenit pentru reparaţii capitale.
„Ce privelişte vor avea investitorii când vor veni să vadă unde se construieşte marele Centru Multifuncţional? Canalizări care ies în mijlocul străzii, gropi, mizerie, un adevărat focar de infecţie. Şi pe unde vor trece, că îşi rup maşinile dacă intră pe străzile de aici?! Sau poate vin cu elicopterul şi aterizează direct în faţa Centrului?“, se întrebau câţiva craioveni care locuiesc în zona fostului Târg Romaneşti.

Primăria aşteaptă finalul lucrărilor

Deocamdată, în zona Centrului Multifuncţional se vor face doar spargeri de străzi. Constructorii au primit autorizaţia pentru canalizare, iar aceasta va fi trasă de pe Râului, singura stradă din preajma imobilelor de afaceri prinsă într-un proiect de modernizare cu fonduri europene.
În rest, primăria susţine că deocamdată nu se vor face lucrări în afara amplasamentului Centrului, ci doar în perimetrul acestuia, urmând ca ulterior să se intervină şi pe străzile în cauză, „din fondurile proprii, când se va ajunge cu construcţiile aproape de final“.
„Legat de străzile din zona fostului Târg Romaneşti, acolo unde se construieşte acum Centrul Multifuncţional, nu este nimic prins în acest moment în planul de investiţii în infrastructura stradală. Este prematur să demarăm ceva până când acest Centru Expoziţional şi de Afaceri nu capătă o formă. Dar cu siguranţă că se va face ceva, pentru că nu putem lăsa zona aşa“, este răspunsul oferit de primărie.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII