11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevii doljeni vor învăţa în spaţii autorizate sanitar

Elevii doljeni vor învăţa în spaţii autorizate sanitar

Majoritatea elevilor din Dolj vor învăţa în anul şcolar 2011-2012 în spaţii autorizate din punct de vedere sanitar

Două zile de vacanţă, atât mai au preşcolarii şi elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal. Luni încep cursurile din anul şcolar 2011-2012. „La nivelul judeţului Dolj vor începe şcoala 107.000 de elevi. Dintre aceştia, 6.100 (adică 5,7%) sunt elevi de clasa I“, a declarat Alexandru Gîdăr, inspector şcolar general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Vestea bună este că majoritatea vor învăţa în clase şi şcoli conforme. „În urma inspecţiilor făcute s-a constatat că aproximativ 90,8% dintre elevi vor învăţa în spaţii autorizate din punct de vedere sanitar, ceea ce reprezintă o creştere cu 5% faţă de anul trecut. De remarcat este faptul că se au în vedere doar spaţiile folosite efectiv, în prezent existând peste 50 de structuri în conservare sau clădiri din cadrul unităţilor de învăţământ care nu se mai folosesc în procesul de învăţare. Sperăm ca pe parcursul anului, procentul de elevi care învaţă în unităţi autorizate din punct de vedere sanitar să ajungă la 93,5%“, a adăugat Alexandru Gîdăr. Acesta a explicat că la nivelul judeţului Dolj există 191 de unităţi cu personalitate juridică (185 ţin de consiliile locale, patru de Consiliul Judeţean Dolj şi două de minister). Dintre acestea, 68 (62 ale Consiliului Local Craiova, patru ale Consiliului Judeţean Dolj şi două ale ministerului) sunt în Craiova.

Majoritatea şcolilor cu probleme sunt în mediul rural

Potrivit lui Alexandru Gîdăr, majoritatea unităţilor de învăţământ care nu au primit încă autorizaţia sanitară sunt din mediul rural, marea lor problemă fiind canalizarea şi apa potabilă curentă. Există însă şi câteva şcoli din Craiova unde se lucrează, iar acolo unde se derulează lucrări de modernizare nu se poate obţine autorizaţia. „În Craiova avem probleme la Şcoala nr. 13 şi la Şcoala nr. 26. Chiar dacă deocamdată nu au autorizaţie, li s-a pus în vedere să-şi rezolve problemele şi documentaţia pentru a o obţine în cel mai scurt timp posibil. În judeţ, printre unităţile de învăţământ cu probleme la autorizare se numără Şcoala din Giurgiţa (unde în ultimii trei-patru ani s-au făcut investiţii considerabile, dar nu are încă autorizaţie), Grădiniţa din Moţăţei, Grădiniţa din Ostroveni, Şcoala din Lişteava, Şcoala nr. 2 din Băileşti“, a spus Alexandru Gîdăr.

Structura anului şcolar 2011-2012

Potrivit Ordinului nr. 4292/2011 privind structura anului şcolar 2011-2012, acesta are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar are 37 de săptămâni, dintre care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, patru săptămâni fiind dedicate desfăşurării examenului de bacalaureat. Pentru aceştia, cursurile se vor încheia pe 1 iunie 2012, şi nu pe 23 iunie, ca în cazul celorlalţi elevi. Mai devreme vor termina cursurile şi elevii de clasa a VIII-a (15 iunie 2012), pentru care săptămâna 15-23 iunie 2012 va fi dedicată desfăşurării evaluării naţionale. Pe parcursul anului şcolar vor fi trei zile libere, prevăzute de lege, în care nu se desfăşoară cursuri. Acestea vor fi joi, 1 decembrie 2011 (Ziua Naţională a României), marţi, 1 mai 2012 (Ziua Muncii) şi luni, 4 iunie 2012 (a doua zi de Rusalii).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU