8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalElena Udrea la Craiova, de Ziua Frumuseţii

Elena Udrea la Craiova, de Ziua Frumuseţii

Ministrul dezvoltării regionale şi turismului a semnat contractele de finanţare din fonduri europene pentru trei proiecte ale Primăriei Craiova

Elena Udrea a venit vineri în Bănie pentru a semna contractele de finanţare din fonduri europene pentru trei proiecte grandioase ale municipalităţii craiovene. „Este vorba despre cele trei proiecte pe care eu şi toţi craiovenii le-am aşteptat de foarte mult timp“, a menţionat primarul Craiovei, Antonie Solomon, neuitând să precizeze că vizita „doamnei ministru, care este cea mai activă din tot guvernul Boc“, coincide cu Ziua Mondială a Frumuseţii.

Şase străzi, un tunel şi un parc acvatic

Primul dintre aceste proiecte priveşte „Reabilitarea infrastructurii rutiere din zona nord-vest a Craiovei“, cu o valoare totală de 15,2 milioane de euro, din care 11,1 milioane de euro reprezintă finanţare nerambursabilă. Acest proiect îşi propune modernizarea a şase străzi principale din municipiu: bulevardele Olteniei şi Tineretului, respectiv străzile Pelendava, Brestei, Amaradia şi Toamnei. Cu această ocazie vor fi amenajate 800 de noi locuri de parcare, vor fi modernizate 14 staţii de autobuz şi șase staţii de taxi, fiind totodată realizat şi un nou sens giratoriu (în zona Materna, la intersecţia bulevardelor Olteniei şi Tineretului).
Cel de-al doilea proiect priveşte construirea pasajului subteran de pe strada Arieş, care va trece pe sub intersecţiile cu străzile A.I. Cuza şi Împăratul Traian. Având o lungime de 405 m, pasajul va costa 15,68 milioane de euro, din care 12,5 milioane de euro sunt bani europeni nerambursabili.
Cel de-al treilea mare proiect este Craiova Water Park – complexul de agrement acvatic din Parcul Tineretului. Obiectivul va costa 20,4 milioane de euro, din care 7,2 milioane de euro reprezintă finanţarea nerambursabilă, iar restul este asigurat de municipalitate, dintr-un împrumut extern. După cum a precizat Marilena Bogheanu, directoarea Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, acest parc acvatic va fi „cea mai mare zonă de agrement din Oltenia“, ce va include bazine acoperite şi descoperite, jocuri de apă, două turnuri cu un total de şapte tobogane acvatice, bazin cu valuri artificiale, terenuri de sport, solar şi saună.

„Oraşul va arăta altfel“

„Mă bucur să fiu din nou la Craiova, pentru a semna finanţări din fonduri europene pentru proiecte importante pentru acest municipiu, dar, mai ales, mă bucur că semnez aceste contracte cu primarul Solomon. Craiova a fost desemnat pol de creştere şi a primit 95 de milioane de euro finanţare din fonduri europene pentru proiecte care ţin de modernizarea oraşului. Acesta este meritul domnului primar şi al echipei sale de la primărie. Proiectele depuse acoperă toate domeniile. În urma implementării lor, oraşul va arăta altfel – va fi mai modern, va avea o infrastructură la standarde actuale, va fi cu siguranţă mai pe placul craiovenilor, dar şi al celor care vă vor vizita“, a declarat vineri Elena Udrea.
Cele trei contracte au fost semnate de primarul Antonie Solomon, ministrul Elena Udrea şi directoarea ADR Marilena Bogheanu cu acelaşi stilou, aparţinând edilului craiovean.
Ministrul dezvoltării regionale a recunoscut că, „în România, probabil că, dacă am investi încă vreo zece ani, tot am mai avea de construit la drumuri, la infrastructură socială sau la utilităţi“, dar a precizat că „atâta timp cât avem ocazia de a folosi 33 de miliarde de euro din fonduri europene, ar fi păcat să dorim să cheltuim banii din bugetul naţional, care sunt insuficienţi“.
„În prima jumătate a anului 2011, la nivelul UE, România a avut cel mai mare buget pe investiţii, iar asta s-a văzut prin faptul că ţara noastră a reuşit să aibă creştere economică“, a menţionat Udrea, trecând în revistă investiţiile din Dolj: „La nivelul judeţului Dolj avem în acest moment în derulare investiţii de un miliard de lei, dintre care din fonduri europene sunt 760 de milioane. Investiţiile sunt în infrastructura de drumuri, de utilităţi (apă, canalizare), în sălile de sport, reabilitări de cămine culturale. Judeţul a intrat în Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), prin care se vor reabilita drumuri judeţene în valoare de 470 de milioane de lei, se vor face lucrări de alimentare cu apă şi canalizare de aproximativ 26 de milioane de lei şi se vor construi 13 creşe. Va beneficia întregul judeţ de fondurile pe care ministerul le gestionează, iar dacă la Craiova vorbim de un primar care ne este şi coleg, la nivelul judeţului Dolj vorbim de reprezentanţi ai autorităţii publice judeţene care nu reprezintă PDL, deci o dovadă că fondurile de la minister nu se alocă pe criterii politice“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

57 COMENTARII