6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal9 - 11 septembrie, 10 ani după...

9 – 11 septembrie, 10 ani după…

Atacurile din 11 septembrie 2001 au trezit un nou sentiment de unitate şi de angajament faţă de naţiunea americană, a afirmat ambasadorul tatelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, într-un discurs rostit ieri la Institutul Diplomatic Român 

Ambasadorul Mark Gitenstein a susţinut, ieri, un discurs la Institutul Diplomatic Român, cu ocazia comemorării a zece ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.
Mark Gitenstein a declarat că totul s-a schimbat în Statele Unite în urma atentatelor din 11 septembrie, iar unele schimbări au fost pozitive. „Atacurile au trezit un nou sentiment de unitate, de angajament faţă de naţiunea americană şi de bunăstarea sa, de solidaritate a întregii lumi cu America şi ne-au reamintit de trăsăturile umane pe care le împărtăşim cu oamenii din întreaga lume“, a menţionat ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti.
El a adăugat că, după evenimentele din 11 septembrie 2001, americanii au dat dovadă de unitate nu doar în susţinerea propriului drapel şi a ţării lor, ci şi în susţinerea semenilor. „De fapt, am avut un sentiment de teamă amestecată cu mândrie, ştiind că fiul meu, la fel ca orice alt american, va dori instinctiv să dea o mână de ajutor. Pentru el, acest lucru a însemnat să se îndrepte imediat spre World Trade Center pentru a se oferi voluntar. Mii de locuitori ai oraşului New York au donat sânge. În acea noapte, fiul meu mi-a povestit la telefon cum concetăţeni ai săi ofereau sticle de apă şi pantofi sport femeilor care traversau desculţe podul Brooklyn după ce întregul sistem de transport public a încetat să mai funcţioneze. Mi-a spus cu admiraţie: «Locuitorii New Yorkului, genul de oameni care până astăzi te-ar fi ignorat complet, făceau acest lucru, tat㻓, a mai afirmat ambasadorul Mark Gitenstein.
Diplomatul american a arătat, de asemenea, că în ultimii zece ani Statele Unite i-au căutat pe cei care s-au aflat în spatele atacurilor de la 11 septembrie şi i-au luat prizonieri sau i-au ucis pe mulţi dintre conducătorii importanţi ai Al-Qaeda. „Încă şi mai important este faptul că întreaga lume a respins mesajul de ură, violenţă şi moarte transmis de Al-Qaeda. Încercările teroriştilor de a-şi justifica atacurile bazându-se pe falsa convingere că extremismul violent este singurul mod de a obţine schimbări de natură politică şi socială“, a spus ambasadorul Statelor Unite.
El a făcut, totodată, referire la recentele revoluţii din lumea arabă şi a apreciat că protestele politice constituie un instrument mult mai puternic decât terorismul. „De fapt, ideologia susţinută de Al-Qaeda şi-a pierdut rezonanţa în Orientul Mijlociu şi nordul Africii, unde schimbările politice au fost inspirate de limbajul şi de apelurile la nonviolenţă, unitate şi respectarea drepturilor universale, şi nu de apelurile la violenţă şi terorism. Schimbările care se petrec acum în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord şi care constituie o respingere a extremismului violent şi o victorie a societăţii civile se datorează în întregime oamenilor din această regiune“, a punctat ambasadorul Mark Gitenstein.
Diplomatul american a mai arătat că, la zece ani de la atacurile din 11 septembrie, Statele Unite îşi amintesc de cei care şi-au pierdut viaţa în urma „actelor josnice“ din 2001. „În cele din urmă, cea mai puternică armă pe care o avem ca aliaţi este reprezentată nu de armamentul sau de superioritatea tehnologică extraordinară, nici de curajul soldaţilor noştri, care constituie într-adevăr o sursă de inspiraţie. Cea mai puternică armă pe care o avem este reprezentată de valorile noastre comune, în special de angajamentul şi devotamentul nostru faţă de calităţile umane comune“, a conchis ambasadorul Mark Gitenstein.

SUA vor fi alături de Europa în faţa
ameninţării reprezentate de rachete

SUA vor fi alături de Europa în faţa ameninţării crescânde reprezentate de rachetele cu rază scurtă şi medie de acţiune, a asigurat ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, care a arătat că de aceea Washingtonul va amplasa elemente ale scutului antirachetă la Deveselu.
Diplomatul american a afirmat că, în urmă cu zece ani, România nu era încă membră a NATO, însă parteneriatul strategic cu SUA era deja puternic. „Începând din 2001, România a stat alături de Statele Unite. Am luptat şi ne-am vărsat sângele împreună în Irak şi Afganistan, iar armata română, instituţiile responsabile cu aplicarea legii şi personalul diplomatic din România s-au dovedit aliaţi extrem de eficienţi în lupta noastră comună împotriva extremismului violent şi a terorismului“, a menţionat ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti.
El a adăugat că aliaţii SUA din NATO au demonstrat „vitalitatea statornică“ a Alianţei în urma atacurilor din 11 septembrie. „Pentru prima oară în istorie a fost invocat Articolul 5 al Cartei NATO, prin care aliaţii noştri se obligă să apere celelalte state membre. De la 11 septembrie până în prezent, mulţi dintre aliaţii noştri s-au confruntat cu atacuri asupra propriilor ţări, inclusiv atacurile de la Madrid, din 11 martie 2004, şi cele de la Londra, din 7 iulie 2005. Nu vom uita pierderile suferite şi sacrificiile făcute de aliaţii noştri şi ne‑am reconfirmat angajamentul de a-i apăra pe prietenii noştri de toate noile ameninţări comune cu care ne confruntăm“, a declarat ambasadorul Mark Gitenstein.
Diplomatul a asigurat că Statele Unite îi vor susţine pe aliaţi în operaţiunile NATO desfăşurate în întreaga lume şi vor fi alături de Europa în faţa ameninţării crescânde reprezentate de rachetele cu rază scurtă şi medie de acţiune. „Tocmai de aceea, Statele Unite şi România vor amplasa elemente ale sistemului de apărare antirachetă la Deveselu, în România“, a subliniat ambasadorul Mark Gitenstein.
El şi-a încheiat discursul, citându-l pe dramaturgul român Eugen Ionesco. „Nici o societate nu a reuşit să abolească tristeţea umană; nici un sistem politic nu ne poate izbăvi de durerea de a trăi, de teama de moarte, de setea noastră de absolut. Condiţia noastră umană determină condiţia noastră socială, nu viceversa… Ideologiile ne separă. Visurile şi angoasele ne reunesc“, a punctat ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII