17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoi pe un loc la cimitir

Doi pe un loc la cimitir

Deşi lucrările pentru extinderea cimitirului Ungureni n-au început încă, deja au fost depuse 4.500 de cereri pentru cele 2.000 locuri de veci care vor fi amenajate

Municipalitatea craioveană a alocat în acest an suma de 880.000 de lei pentru extinderea Cimitirului Ungureni, urmând ca la anul să dea şi restul de bani necesari investiţiei. Lucrările vor demara în această toamnă, cimitirul – care ocupă în prezent o suprafaţă de 12,5 ha – urmând să se extindă cu încă 1,65 ha pe locul fostelor sere de lângă Parcul „Romanescu“. Pe lângă trasarea noilor locuri de veci, vor fi amenajate alei şi va fi ridicată o capelă nouă, modernă şi încăpătoare.

Comisie de împărţit morminte

Studiul de fezabilitate pentru acest proiect a fost întocmit şi aprobat de consiliul local încă din 2009, apoi modificat în iunie 2011, în sensul reactualizării sumelor, ca urmare a creşterii TVA şi a modificării cursului euro. Valoarea totală a investiţiei este de circa 1.885.000 de lei, plus TVA, iar durata de realizare este de opt luni. „Am reuşit să pregătim toată documentaţia pentru extinderea cimitirului, iar acum suntem în faza organizării licitaţiei pentru desemnarea firmei care să se ocupe de lucrări. Astfel vor fi create la Ungureni încă 2.000 de locuri de veci, adică circa 4.000 de morminte“, a precizat Lucian Moşoiu, şeful Administraţiei Cimitirelor din cadrul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova. Extinderea nu rezolvă însă decât parţial problema crizei de locuri de veci. „Avem deja circa 4.500 de cereri pentru aceste 2.000 de locuri de veci care se vor crea la Ungureni. Pentru a decide care dintre aceste cereri se vor aproba, s-a constituit o Comisie de Pompe Funebre, din care face parte şi un medic. Comisia va avea în vedere în primul rând data la care a fost depusă cererea pentru un loc de veci, precum şi gravitatea bolii de care suferă solicitantul“, explică Moşoiu.

Cimitir nou în cel mult patru ani

Tot pentru a face faţă cererii tot mai mari de morminte, municipalitatea are în vedere şi extinderea Cimitirului Nord. Prin bugetul acestui an s-au alocat deja 25.000 de lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate care să arate cât ar costa şi cât de mult se poate extinde acest cimitir de lângă Tancodrom. „Cimitirul Nord urmează să se extindă peste stradă, unde, lângă o nouă capelă, se vor face circa 1.000 de locuri de veci. Nici acestea nu sunt însă suficiente, pentru că deja avem pentru ele mai mult de 1.000 de cereri“, a menţionat Lucian Moşoiu. Şeful Administraţiei Cimitirelor consideră că soluţia pentru ieşirea din această criză a mormintelor e una singură: „În Craiova trebuie neapărat găsită o soluţie ca să se facă un cimitir nou. Iar asta cât mai curând, în cel mult trei-patru ani!“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII