12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPersoanele cu dizabilităţi, discriminate pe piaţa muncii

Persoanele cu dizabilităţi, discriminate pe piaţa muncii

Pentru a se asigura că numărul persoanelor cu dizabilităţi care reuşesc să se integreze în muncă va creşte în următorii ani, Agenţia de Monitorizare a Presei a organizat ieri, la Craiova, o dezbatere cu tema „Angajarea persoanelor cu dizabilități. Bune practici la nivel local“

În timp ce, la nivel european, rata medie de incluziune în muncă a persoanelor cu dizabilităţi este de aproximativ 50% (în ţări precum Marea Britanie sau Germania, depăşeşte 65%), în România, angajatorii, fie ei societăţi comerciale sau instituţii publice, încă au reţineri în a încadra în muncă astfel de persoane.
Potrivit datelor statistice, în România, în prezent sunt peste 600.000 de astfel de persoane, dintre care, doar 4% sunt încadrate în muncă. Astfel, pentru a se asigura că numărul persoanelor cu dizabilităţi care reuşesc să se integreze în muncă va creşte în următorii ani, Agenţia de Monitorizare a Presei a organizat ieri, la Craiova, o dezbatere publică, având ca temă „Angajarea persoanelor cu dizabilități. Bune practici la nivel local“. Întâlnirea a reunit persoane cu dizabilităţi, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai mass-media şi ai organizaţiilor neguvernamentale, într-o dezbatere care va genera o colecţie de bune practici în angajarea persoanelor aparţinând acestui grup vulnerabil, colecţie capabilă să promoveze la nivel naţional ideea de incluziune a persoanelor cu dizabilităţi şi să ofere sustenabilitate acestei idei. „Evenimentul se înscrie în seria de opt dezbateri organizate la nivel naţional, în fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României. Dezbaterile marchează finalul proiectului «Incluziunea persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii», cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi derulat de Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei, în parteneriat cu Fundaţia Motivation România, Asociaţia din România pentru Psihiatrie Comunitară şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării“, a declarat Teodora Zăbavă, coordonator de program la Agenţia de Monitorizare a Presei.

Soluţii pentru creşterea numărului angajaţilor din rândul persoanelor cu dizabilităţi

În urma întâlnirii de la Craiova, au fost identificate o serie de politici publice noi, ce ar putea fi implementate, astfel încât persoanele cu dizabilităţi să reuşească mai uşor să-şi găsească un loc de muncă. „Una dintre sugestii a fost aceea de schimbare a cadrului legislativ şi de implementare a unor politici publice noi, în sensul eliminării prevederii potrivit căreia angajatorii cu mai mult de 50 de angajaţi pot plăti o anumită sumă (50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu dizabilităţi) dacă nu angajează persoane cu dizabilităţi într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi“, a precizat Teodora Zăbavă. Altă sugestie a fost aceea de a fi introduse servicii specializate noi (fie în cadrul ONG-urilor sau instituţiilor publice) pentru pregătirea persoanelor sociale din punct de vedere al abilităţilor sociale. În plus, ar fi nevoie de o mai mare colaborare cu societatea civilă pentru schimbarea percepţiei vizavi de aceste persoane.
„Cea mai mare problemă este schimbarea mentalităţii. Părerea mea este că este nevoie de discriminare pozitivă pentru a forţa lucrurile să intre în normal“, a precizat Florin Stancu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj. Este nevoie de o mai mare alocare de fonduri şi de personal, actualul personal fiind subdimensionat şi supraîncărcat (în Craiova, sunt nouă asistenţi sociali pentru peste 1.200 de persoane).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS