29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeştera Polovragi atrage vizitatori din toată ţara

Peştera Polovragi atrage vizitatori din toată ţara

Peştera Polovragi, situată în Cheile Olteţului, este una dintre cele mai lungi din România. De la începutul lunii aprilie şi până în prezent, ea a fost vizitată de peste 13.000 de turişti.

Peştera Polovragi se află în custodia Muzeului Judeţean Gorj încă din anul 1984. Anual, acest obiectiv turistic aduce la bugetul Muzeului Judeţean foarte mulţi bani, pentru că este vizitat de zeci de mii de turişti, fie că sunt elevi, tineri sau adulţi, străini sau români. „Ne-au vizitat foarte mulţi gorjeni. Vin şi tineri, dar şi familii cu copii. Foarte mulţi vizitatori din ţară şi din afară trec pragul acestei peşteri unice şi extrem de frumoase. Intrarea costă 1,2 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari şi 2,4 lei pentru celelalte categorii de vizitatori. Peştera a fost vizitată până acum de belgieni, italieni, francezi, americani, polonezi, ruşi şi mulţi români. În acest judeţ, turismul montan este un punct forte, posibilităţile fiind nelimitate: speologie, turism, drumeţii“, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj. O porţiune de opt sute de metri este electrificată, peştera având în total lungimea de 10 km. Felicia Popescu este ghidul care le arată turiştilor frumuseţile obiectivului, gorjeanca fiind îndrăgostită de peşteră şi de frumuseţile comunei Polovragi. Fiecare turist are şansa să scrie câteva cuvinte în caietul de impresii al peşterii.

Vizitatorii, încântaţi de peşteră

La fiecare sfârşit de săptămână, Peştera Polovragi este vizitată de sute de turişti. „Am venit de la Bucureşti, pentru două zile. Stăm la o pensiune şi am vizitat Peştera Polovragi şi mănăstirea. La peşteră ne-a plăcut foarte mult. Am văzut pictura în negru de fum cu moartea. Ghida ne-a spus că au făcut-o nişte călugări. Am văzut Scaunul lui Zalmoxe, Piticii, Papagalul, Pitonul. Ne-am pus dorinţe la Izvorul Speranţelor, era acolo altarul icoanelor. Erau foarte multe iconiţe acolo, lăsate de turişti. Am lăsat şi noi una!“, a spus Silviu, din Bucureşti. „Plimbarea prin Peştera Polovragi mi-a amintit de copilărie. Este o experienţă frumoasă şi mă bucur că am venit în Gorj“, a povestit Luiza, o tânără studentă din Bucureşti.

Un judeţ de legendă

O veche legendă spune că la Peştera Polovragi a trăit Zamolxe, zeul dacilor, şi că picăturile care se preling din ţurţurii de piatră nu ar fi altceva decât lacrimile vărsate de zeu după cucerirea Daciei de către romani. „Cadrul natural pitoresc al judeţului este legat atât de speologie, cât şi de turismul de aventură şi de drumeţii. Gorjul are zone foarte bune pentru zborul cu parapanta sau deltaplanul sau pentru rafting, cicloturism ori pescuit sportiv. Pe de altă parte, regiunea este atractivă pentru pasionaţii de alpinism. Numai în arealul Cheile Olteţului există peste 50 de trasee omologate. Relieful montan, potenţialul speologic, legendele cunoscute în această zonă sau monumentele istorice sunt numai câteva din elementele care contribuie la nota specifică a regiunii. Puţini ştiu că în judeţul lui Brâncuşi se află aproape 20% din peşterile României. Unele sunt rezervaţii naturale“, a spus Sabin Cornoiu, şeful Slavamont Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII