18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInfrastructură stradală de criză în Craiova

Infrastructură stradală de criză în Craiova

Starea proastă a multor străzi din oraş a fost pusă de primarul Antonie Solomon pe seama bugetului alocat în acest an pentru reabilitare, cu 30 la sută mai mic decât cel de anul trecut

În ultima şedinţă a Consiliului Local Craiova, primarul Solomon a fost bombardat cu o serie de solicitări din partea consilierilor, majoritatea privind starea proastă a străzilor din oraş. Nu a existat consilier, din cei care au luat cuvântul, care să nu ofere câteva nume de străzi greu circulabile sau care se inundă la fiecare ploaie. Unii s-au legat şi de drumurile cârpite în primăvară şi care acum ar trebui refăcute. „Vreau să ridic problema drumurilor pietruite din cartierele Veterani şi Făcăi. În plus, sunt multe străzi care au fost reparate în primăvară cu piatră de râu şi mă refer aici şi la strada Pelendava sau la cea de la ieşirea spre Bechet. Cred că ar fi cazul să se scoată pietrele şi să se toarne asfalt“, a spus Emilian Ştefârţă.
Consilierul local s-a luat şi de unele sensuri giratorii amenajate de primărie, despre care crede că nu şi-ar avea locul în anumite intersecţii. „Nu orice containere aruncate în mijlocul străzii formează un giratoriu. Trebuie să ai şi benzile necesare, iar eu cred că giratoriul din capătul bulevardului Dunării şi cel de la intersecţia Arieş cu Împăratul Traian mai mult încurcă“, a adăugat Ştefârţă.
„Ţin să vă spun că strada Rosmarinilor a fost părăsită şi arată jalnic pe o suprafaţă de 150 de metri. Câteva maşini de balast cred că ar rezolva problema, dacă am vrea să facem ceva“, a spus alt consilier, Nicolae Pârvuleasa. „Şi strada de la Izvorul Rece, pe o distanţă de vreo 500 de metri, ar trebui refăcută. Şi mai este şi acel segment de stradă de la Troaca (Rovine II – n.r.)“, a adăugat acesta.
La rândul lui, Gheorghe Nedelescu a cerut amenajarea de canalizare pe Aleea Tabacului, „pentru că se află într-o zonă centrală“, şi repararea străzii Muntenia, „care a mai fost făcută o dată şi se află în garanţie“, dar şi a altor drumuri din Catargiu.

Străzi multe, bani puţini

Ca răspuns la toate aceste solicitări, primarul Antonie Solomon a anunţat că până la sfârşitul anului nu se mai poate vorbi decât de cârpeli, pentru că banii alocaţi de municipalitate pentru repararea străzilor au fost mult mai puţini decât în alte dăţi. Pentru acest lucru, edilul a dat vina pe consilierii locali care au votat bugetul. „Aţi alocat pentru reparaţii anul acesta opt milioane de lei, puţin faţă de alte dăţi. Anul trecut, când am fost eu, s-au dat peste 12 milioane de lei şi s-a văzut. Acum, licitaţiile s-au ţinut cum s-au ţinut, firmele sublicitează şi apoi se ajunge în acest impas. Străzile sunt multe în Craiova, ştiaţi acest lucru, dar banii au fost puţini“, le-a reproşat Solomon consilierilor.
Edilul-şef al Băniei a precizat însă că pe unele străzi se va mai interveni cât de cât, pentru a se putea circula, dar modernizarea lor va începe de la anul. „Strada Pelendava este prinsă în proiectul de reabilitare cu fonduri europene, va fi modernizată din primăvara anului viitor. Săptămâna viitoare se semnează contractul. Poate o să mai facem mici reparaţii, pentru a se putea circula cât de cât. Pe celelalte străzi menţionate o să vedem ce putem face. Poate reparăm ce putem şi apoi mai vedem şi cu modernizarea. Poate firmele care lucrează acum în Craiova îşi permit să mai facă şi acte de caritate“, a explicat Solomon.
Proiectul de modernizare cu fonduri UE în care este prinsă strada Pelendava include şi alte cinci artere importante de circulaţie: Amaradia, Toamnei, Olteniei, Tineretului şi Brestei (tronsonul cuprins între bulevardul Râului şi strada Pelendava).

Solomon: Mai aveţi răbdare câţiva ani

În Craiova, există zeci de străzi care par mai degrabă nişte uliţe de ţară, însă până la reabilitarea lor mai este cale lungă. Unele sunt prinse în proiecte de modernizare, dar care se vor derula de la anul, pentru altele nu s-au găsit încă soluţii. Pe unele nu există nici măcar canalizare, iar până când aceasta nu va fi făcută străzile nu pot fi asfaltate.
Primăria nu se poate ocupa nici de unele străzi din centrul oraşului, care s-au deteriorat. Zona este prinsă în proiectul de amenajare şi revitalizare a Centrului istoric al municipiului Craiova, în valoare de peste 70 de milioane de lei, care urmează să fie depus pentru a se obţine finanţarea europeană.
În şedinţa de consiliu s-a pus şi problema canalizărilor din cartierele Bariera Vâlcii şi Romaneşti, „care la o ploaie torenţială refulează şi apar probleme“. Pentru acest lucru, Antonie Solomon a mai cerut răbdare din partea cetăţenilor. „Bine că se face canalizarea menajeră şi parţial pluvială. Să mai aibă răbdare. Au stat 40 de ani aşa, mai stau încă doi-trei, asta e“, a spus primarul Craiovei.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII