5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCresc emoţiile la examenul de bacalaureat

Cresc emoţiile la examenul de bacalaureat

Începând de luni, absolvenţii de liceu vor susţine probele scrise din cadrul celei de-a doua sesiuni de bacalaureat din acest an

Absolvenţii de liceu care nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat în sesiunile anterioare mai au la dispoziţie doar câteva zile pentru a-şi pune la punct materia. Luni se dă startul probelor scrise. Prima materie la care se va susţine proba scrisă este limba română. Aceasta va fi urmată, pe 31 august, de matematică, iar pe 2 septembrie, de proba la alegere a profilului şi specializării. „La această sesiune a examenului de bacalaureat, la nivelul judeţului Dolj, s-au înscris 3.944 de candidaţi. 3.200 (aproximativ 81%) susţin proba la matematică, 2.125, (aproape 54%) la limba română, 1.341 (34%) la biologie, 484 (aproximativ 12%) la fizică, 286 (puţin peste 7%) la geografie, 33 (sub 1%) la istorie, 29 (sub 1%) la informatică şi opt (0,20%) la socio-umane“, a declarat Cerasela Cremene, inspector de specialitate la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, secretarul Comisiei Judeţene de bacalaureat. Potrivit acesteia, unii candidaţi susţin o singură probă, iar alţii – două sau mai multe probe. Asta, deoarece potrivit legislaţiei în vigoare, pentru a promova examenul de bacalaureat absolvenţii trebuie să obţină notă de trecere la toate probele, iar media tuturor probelor scrise trebuie să fie mai mare sau egală cu şase.

Probele scrise, tot cu supraveghere video

Mulţi dintre candidaţi sperau că la această sesiune vor avea parte de un examen mult mai uşor decât la sesiunea din vară, aşa cum se întâmpla în anii trecuţi, şi se vor putea inspira din diverse surse. „Nu am intrat în sesiunea de vară pentru că nu am vrut. Acum îmi este frică de matematică pentru că mi se pare mai grea decât alte materii. Mi-e teamă că vom fi supravegheaţi cu camere de luat vederi pentru ca să nu putem să copiem“, a declarat în prima zi de examen Cătălin M., unul dintre candidaţii de anul acesta de la bacalaureat. Totuşi, reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului au anunţat că probele vor fi la fel de dure ca şi în prima sesiune. În fiecare sală există camere web sau camere de luat vederi, iar candidaţii care vor fi prinşi copiind îşi vor pierde dreptul de a da examenul de bacalaureat în următoarele două sesiuni. Aceştia vor putea susţine bacul cel mai devreme în vara anului 2013. În plus, toate examenele susţinute până la eliminare nu sunt recunoscute.
Rezultatele examenului vor afişate pe 4 septembrie, iar rezultatele finale după contestaţii pe – 7 septembrie. Cât de mare va fi rata promovabilității în această sesiune este greu de spus, mai ales că, deşi au putut participa gratuit la ore de pregătire cu profesorii din şcolile unde au învăţat, absolvenţii doljeni nu s-au sinchisit să se prezinte la acestea. „Aproximativ 40-50% dintre candidaţi au participat la astfel de cursuri. Procentul ar fi trebuit să fie mare, dar asta a fost decizia candidaţilor. Profesorii au venit la orele de pregătire, unii întorcându-se chiar din concediu pentru a lucra cu absolvenţii“, a precizat Cerasela Cremene. 

Centrele de examen

Probele scrise ale examenului se vor desfăşura în nouă centre de examen în Craiova (Grupurile Şcolare „Energetic”, „Matei Basarab”, „George Bibescu”, „Traian Vuia”, “Traian Demetrescu”, “Transporturi Căi Ferate” , Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu”, Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” şi Colegiul Tehnic „C. D. Neniţescu”) şi la două în judeţ (Grupul Şcolar Agricol „Petre Baniţă” Călăraşi şi Colegiul Tehnic „Ştefan Milcu” Calafat).

Măsuri suplimentare de siguranţă

Pe toată durata sesiunii va funcţiona şi linia TEL VERDE 0800801100 (linie gratuită), disponibilă zilnic, între orele 9.00-19.00, la care cetăţenii pot semnala orice neregulă constatată în derularea examenului de bacalaureat. La acest număr de telefon părinţii şi elevii pot semnala orice situaţie în care se solicită bani pentru organizarea examenului sau pentru protocol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS