13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBeneficiile de a fi absolvent al promoţiei anului 2011

Beneficiile de a fi absolvent al promoţiei anului 2011

Agenţia Județeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt sprijină încadrarea în muncă a absolvenţilor din promoţia anului 2011 şi le vine în ajutor atât cu informare şi consiliere profesională, mediere în vederea încadrării în muncă, cât şi cu o indemnizaţie de şomaj, care este acordată pe o perioadă de şase luni sau până la data la care absolventul va fi încadrat în muncă, având în vedere cuantumul de 50% din indicatorul social de referinţă, care se află în vigoare la data stabilirii acesteia.
În prezent cuantumul este de 500 de lei. Absolventul mai poate să primească şi o primă de încadrare dacă la data în care se angajează are un program normal de lucru pentru o perioadă mai mare de 12 luni. De asemenea, dacă absolventul se angajează în timp ce  primeşte indemnizaţia de şomaj, acesta poate să beneficieze în condiţiile legii în continuare de această indemnizaţie, până la expirarea de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.
Dacă este şomer indemnizat şi se angajează într-o localitate care se află la o distanţă mai mare de 50 km de domiciliul stabil, de asemenea, acesta poate beneficia de o primă de încadrare, care este egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă care este în vigoare la data acordării sau o primă de instalare, dacă se angajează în altă localitate şi îşi schimbă domiciliul, aceasta fiind egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă care este în vigoare la data instalării. Angajatorii vor fi scutiţi de plata contribuţiei de 0.5% la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi se subvenţionează locul de muncă pe o perioadă de un an. În evidenţa AJOFM Olt au fost înregistraţi până la această dată 1.239 de absolvenţi, dintre care 239 sunt absolvenţi de studii superioare.
Aceste bonificaţii se vor da în baza Legii nr. 76/2002, completată şi modificată, cu privire la sistemul asigurărilor de şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, fiind asimilate şomerilor şi vor primi indemnizaţii persoanele care îndeplinesc condiţiile de a fi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani şi care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale sau sunt absolvenţi ai şcolilor speciale pentru persoane cu handicap în vârstă de minimum 16 ani, nereuşind să se încadreze pe un post de muncă în vederea pregătirii profesionale.  Dovada înregistrării la un furnizor de servicii specializate, acreditat în condiţiile legii, se face cu o adeverinţă eliberată de furnizori, prin care se certifică data înregistrării persoanei în evidenţa proprie.
 • Maria Oporan

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS