16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalRăgaz la disponibilizări

Răgaz la disponibilizări

Spitalul „Filantropia“ e la un pas de faliment, în timp ce Primăria Craiova amână din nou disponibilizările care ar reduce cheltuielile

Primăria Craiova tărăgănează de mai bine de două luni adoptarea unor măsuri care să salveze Spitalul Municipal „Filantropia“ de la faliment. Municipalitatea ezită să propună consiliului local o organigramă în formă restrânsă pentru această unitate sanitară, primarul Antonie Solomon hotărând să amâne luarea unei decizii.

 Datorii la gaze cât bugetul pe două luni

Problemele financiare grave cu care se confruntă Spitalul Municipal nu mai sunt o noutate. Managementul slab şi fondurile insuficiente din ultimii ani au făcut ca unitatea sanitară să producă mai mult datorii. În ultimele luni, deficitul a fost accentuat şi de faptul că spitalul a avut parte şi de o reducere a fondurilor alocate de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj ca urmare a noului sistem de clasificare a spitalelor pus la punct de Ministerul Sănătăţii. Unitatea sanitară a ajuns din această cauză în situaţia aberantă de a cheltui cu salariile peste 90% din fonduri – în loc de maximum 70%, cum prevede legea, şi s-a trezit astfel în imposibilitatea de a-şi plăti furnizorii.
Potrivit conducerii spitalului, numai la utilităţi datoriile au atins cote ameţitoare. „Sunt datorii mari la furnizorii de gaze şi alte utilităţi. Pentru gaze am reuşit reeşalonarea datoriilor care la 30 iunie erau de 4,7 milioane de lei, în condiţiile în care finanţarea pe care o primim lunar de la CAS Dolj este de numai 2,2 milioane de lei“, a declarat dr. Bogdan George Ungureanu, managerul Spitalului „Filantropia“ din Craiova.
Pentru a salva spitalul de la faliment, conducerea a propus disponibilizarea a 129 de angajaţi, inclusiv medici şi asistente, pentru a reduce cheltuielile salariale, urmată apoi de externalizarea serviciilor de pază şi curăţenie, precum şi alte măsuri organizatorice pentru diminuarea cheltuielilor de funcţionare (mutarea oncologiei într-un pavilion al ambulatoriului pentru a nu mai plăti chirie).

 Solomon vrea să mai amâne două-trei luni

Cu toate acestea, Primăria Craiova se codeşte să aprobe măsurile de austeritate. Deşi cunosc foarte bine problemele spitalului, reprezentanţii municipalităţii au omis până acum de pe ordinea de zi a şedinţei consiliului local aprobarea noii organigrame întocmite de spital. Ultima amânare vine chiar din partea lui Antonie Solomon, care, proaspăt revenit la conducerea primăriei, vrea mai întâi să fie pus în temă cu problemele spitalului. „Încă nu vom pune în aplicare noua organigramă. Vom aştepta două-trei luni şi apoi vom vedea ce este de făcut“, i-a transmis primarul unei angajate a spitalului venite luni în audienţă pentru a ridica problema disponibilizărilor.
Managerul spitalului susţine însă că nu mai e timp. De aceea va încerca să discute totuşi aceste probleme cu primarul în cursul zilei de astăzi, când va merge împreună cu directorul financiar-contabil al unităţii sanitare la primărie ca să-i prezinte lui Solomon situaţia financiară a spitalului. „Disponibilizarea este singura soluţie pentru a ieşi din impasul financiar“, a precizat dr. Ungureanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII