17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGrădiniţe şi creşe de şapte milioane de euro

Grădiniţe şi creşe de şapte milioane de euro

Lucrările la grădiniţele şi creşele din Dolj şi Gorj care se vor construi prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii vor începe cel mai probabil anul viitor. Ministerul Dezvoltării a precizat pentru GdS că, în prezent, se deschid ofertele la licitaţia organizată în urmă cu două luni.

Gazeta de Sud v-a prezentat ieri situaţia licitaţiilor pentru reabilitarea şi modernizarea drumurilor din Dolj. Suma alocată pentru cei aproximativ 400 de kilometri de asfalt din judeţ bate suta de milioane de euro. Deloc de neglijat sunt şi fondurile pentru construirea de grădiniţe şi creşe, ridicate tot prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), program aflat în prezent în faza de organizare a licitaţiilor. După modelul aplicat la reabilitarea drumurilor, când a prins judeţele Dolj şi Gorj la pachet, ministerul a alocat peste şapte milioane de euro plus TVA pentru aceste obiective.

Grădiniţe pentru viitoarea generaţie?

Anunţul de participare la licitaţia pentru desemnarea firmei sau consorţiului câştigător a fost lansat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice în luna iunie a acestui an. Potrivit anunţului, ministerul a scos la licitaţie „lucrări de construcţii de clădiri – servicii de proiectare tehnică pentru construcţia de lucrări publice“ a căror valoare estimată este de 29,6 milioane de lei, la care se adaugă TVA. Durata contractului este de opt ani, între septembrie 2011 şi decembrie 2019, ceea ce înseamnă că lucrările pot începe, de exemplu la anul, dar se pot termina peste şapte ani. Ca şi la drumuri, autorităţile au impus criteriu de calificare o cifră minimă de afaceri de 29 de milioane de lei pe an în ultimii trei ani, adică şapte milioane de euro, aproximativ cât valoarea lucrărilor licitate.

Condiţiile ministerului

Ca să nu aibă surprize că oferă un preţ foarte mic doar pentru a câştiga banii şi a subcontracta lucrarea altor firme, ministerul a pus condiţie participanţilor la licitaţie să prezinte un contract similar privind proiectarea de clădiri „prestat în ultimii trei ani, în valoare de cel puţin 35.000 de lei plus maximum trei contracte de execuţie, prestate în ultimii cinci ani, în valoare de minimum nouă milioane de lei. Firma care va câştiga licitaţia va trebui să dispună de finanţare proprie sau de un credit bancar pe care îl va garanta statul. „Durata contractului de achiziţie publică include durata prevăzută pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor solicitate şi perioada de rambursare a creditului, dar nu mai târziu de 2020 (…) Perioada maximă de rambursare a creditului este de 7 ani (2013-2020)“, se arată în caietul de sarcini al licitaţiei. Din cele şapte milioane de euro, valoarea estimată a costurilor de finanţare este de maximum 35% din valoarea lucrărilor, ceea ce înseamnă puţin peste zece milioane de lei plus TVA. De precizat că aceste costuri de finanţare reprezintă dobânzile şi comisioanele pe care le va plăti statul firmei, care, la rândul ei, le va achita băncii finanţatoare.

Cât se va construi

Din cele 29 de milioane de lei, peste 16 milioane vor reveni judeţului Dolj, iar diferenţa de 13 se vor duce în Gorj. După cum reiese din documentaţia tehnică, în Dolj, cele mai multe grădiniţe şi creşe se vor construi în municipiul Calafat şi comuna Negoi – câte două. În Craiova şi alte câteva comune din judeţ se construieşte câte o grădiniţă sau creşă. În total, în Dolj prin PNDI ar trebui să fie ridicate de la zero 13 unităţi pentru îngrijirea şi educarea copiilor. Deşi primeşte o sumă de bani mai mică, Gorjul va beneficia de mai multe construcţii, şi anume 14. Per ansamblu, cu cele 29 de milioane de lei, ministerul vrea să construiască de la zero 27 de grădiniţe şi creşe. La un calcul simplist rezultă un cost pe fiecare clădire de peste un milion de lei plus TVA, adică circa 250.000 de euro.

Depindem de vremea bună

Ministerul Dezvoltării a început deja să deschidă plicurile cu ofertele firmelor, dar nu ştie când vor începe efectiv lucrările. Într-o declaraţie dată GdS, reprezentanţii biroului de presă au spus că, dacă va fi vreme frumoasă, execuţia ar putea începe în luna octombrie. „În prezent se deschid ofertele, procedură care va mai dura. Data când vor începe lucrările depinde de mai mulţi factori. Dacă nu vor fi contestaţii şi vremea va fi frumoasă, este posibil să înceapă în octombrie anul acesta. Dacă nu, la anul. Construcţiile se vor realiza repede, deoarece sunt structuri modulare, din panouri, nu vor fi din cărămidă“, au declarat reprezentanţii biroului de presă ai Ministerului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII