12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjŞcoli şi grădiniţe respinse la autorizarea sanitară

Şcoli şi grădiniţe respinse la autorizarea sanitară

Peste o sută de unităţi şcolare din judeţul Gorj au fost respinse la autorizarea sanitară de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj din cauza grupurilor sanitare nevidanjate, a lipsei apei sau a spaţiilor neigienizate

În judeţul Gorj există, potrivit celor de la DSP, 683 de unităţi şcolare. Un sfert dintre acestea nu au solicitat autorizaţie sanitară de funcţionare sau le-a fost refuzată. Astfel, 114 au fost respinse de la autorizare din cauza deficienţelor constatate de către inspectorii sanitari. Patru dintre aceste şcoli şi grădiniţe se află în mediul urban, restul  fiind din mediul rural. De asemenea, mai trebuie spus că directorii a peste 115 unităţi şcolare nu au solicitat autorizaţia sanitară. Potrivit medicului Elena Sfârlează, director adjunct al DSP Gorj, mai multe şcoli nu au igienizat clădirea în care îşi vor desfăşura activitatea. Această situaţie a fost întâlnită la cele două şcoli primare din satul Buduhala al comunei Teleşti, la Şcoala Primară Larga din comuna Muşeteşti şi la mai multe unităţi din comuna Bolboşi. „Tot ca exemplu negativ, la unităţile şcolare din satul Buduhala al comunei Teleşti grupurile sanitare nu au fost igienizate şi vidanjate, astfel că arată sub orice critică. Acolo unde nu s-a acordat autorizaţia, inspectorii au găsit grupuri sanitare neigienizate şi nevidanjate, instalaţii electrice care nu funcţionau, mobilier deteriorat, geamuri sparte, pereţi decojiţi, mizerie. Elevii nu pot învăţa în asemenea condiţii“, a spus medicul Sfârlează.

Fără garduri şi apă

 În ultimul an şcolar, 60 de şcoli şi grădiniţe, majoritatea din mediul rural, nu au primit autorizaţia sanitară de funcţionare  din cauza lipsei apei curente şi a lucrărilor de igienizare care nu au fost făcute la timp. Potrivit medicului Elena Sfârlează, şi anul acesta vor exista unităţi şcolare care vor funcţiona fără această autorizaţie. „Nu putem să închidem o şcoală, nu putem da amenzi pentru că nu au autorizaţie. Mai este de lucru la legislaţie. Cele mai multe deficienţe sunt întâlnite de obicei în mediul rural. Am găsit şcoli neîmprejmuite, gardul de împrejmuire deteriorat, fără lumină în toate sălile, chiar şi fără spaţiu destinat igienei individuale. Edilii locali au promis că vor încerca să rezolve problemele. Sunt sate unde unităţile de învăţământ nu au apă curentă, nu au intrare separată între şcoală şi grădiniţă. Există unele condiţii impuse de inspectorii sanitari în baza cărora se obţin autorizaţiile sanitare de funcţionare“, a mai spus reprezentantul DSP Gorj. La Bolboşi, de exemplu, potrivit primarului Viorel Croitoru, sunt şcoli cu probleme, dar există şi unităţi de învăţământ unde au fost executate anumite lucrări de reabilitare şi modernizare. La Dăneşti, şcolile nu au apă curentă, de aceea nu vor fi autorizate sanitar. Până la începutul anului şcolar, situaţia se poate schimba în bine, dacă autorităţile locale se implică activ în rezolvarea problemelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU