16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMaşinile Craiovei, fără vinietă

Maşinile Craiovei, fără vinietă

Posesorii de autoturisme se înghesuie să-şi procure autocolantul care dovedeşte plata taxei de parcare pe domeniul public al municipiului Craiova, însă, până acum, doar jumătate din maşinile înregistrate în Bănie au vinietă

Până la 15 august, ultima zi în care posesorii de autoturisme din Craiova mai puteau să-şi procure vinieta de parcare fără a risca să fie amendaţi, în evidenţa Direcţiei de Taxe şi Impozite figurau ca eliberate 37.850 de astfel de autocolante, dintr-un total de 57.000 de maşini pentru care se plătise iniţial taxa de parcare, alte 16.843 de viniete fiind procurate ulterior, odată cu achitarea taxei. Asta, deşi în Craiova sunt înregistrate în jur de 110.000 de autoturisme. În plus, 5.376 de viniete au fost procurate deja de cei care nu au maşinile înmatriculate în România, au număr de Bucureşti sau de alt judeţ, dar puncte de lucru în Bănie, ori au autoturismele înregistrate în localităţile limitrofe Craiovei, cu toţii folosind însă pentru parcare domeniul public al municipiului.
Trăgând linie, putem spune că jumătate dintre cei care au maşinile înregistrate în Craiova nu şi-au procurat încă vinieta de parcare, deşi termenul-limită a expirat. Şoferii se înghesuie însă la ghişeele Direcţiei de Taxe şi Impozite pentru a-şi lua autocolantul care îi scapă de amenda ce poate ajunge până la 500 de lei, în condiţiile în care taxa de parcare este de 40 de lei.
Vinietele se vor putea ridica în câteva zile şi de la casieriile Regiei Autonome de Transport (RAT) Craiova şi chioşcurile de ziare. „Noi am încheiat o convenţie cu Direcţia de Taxe şi Impozite privind eliberarea vinietelor de parcare prin intermediul casieriilor RAT, dar încă nu am primit aceste viniete“, susţine directorul RAT, Marinel Florescu. „O să le primească zilele acestea, când o să se încheie convenţia şi cu chioşcurile de ziare. Este vorba de bani publici şi trebuie întocmite toate actele contabile necesare“, a precizat viceprimarul Craiovei, Mărinică Dincă.

Amenzile, de săptămâna viitoare

Chiar dacă, după data 15 august, posesorii de autoturisme care nu au vinietă riscă să fie amendaţi, Poliţia Locală nu va trece imediat la sancţiuni. „Având în vedere că au fost zile libere, iar oamenii stau încă la cozi să-şi procure vinieta, se va începe de luni cu aplicarea sancţiunilor prevăzute de hotărârea de consiliu local. Nu există rea-voinţă din partea oamenilor, din moment ce ei stau la coadă să plătească această taxă de parcare. Iar interesul nostru nu este să dăm amenzi, ci să-i conştientizăm pe cei care deţin autoturisme că trebuie să plătească pentru parcarea pe domeniul public al municipiului Craiova“, a precizat Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova.
Cei care şi-au luat din timp vinieta au constatat însă o deficienţă. După o perioadă, numărul de înmatriculare al maşinii, care este trecut cu marker negru, începe să se şteargă şi nu mai poate fi descifrat. Iar de aici poate apărea suspiciunea că vinieta ar fi împrumutată, lucru care este interzis. Poliţia Locală susţine însă că aceasta nu este o problemă. „Am observat că se şterge numărul scris cu cariocă, dar nu cred că va fi o problemă, cât timp vinieta este afişată la loc vizibil. Dacă nu se mai descifrează numărul, noi o să luăm datele maşinii şi o să le confruntăm cu baza de date a celor de la Impozite şi Taxe, până ne vom face şi noi propria bază. Vinieta nu e transmisibilă, dar avem timp suficient la dispoziţie pentru a verifica dacă taxa este plătită. Sancţiunea se constată în termen de 30 de zile, timp în care se poate trimite procesul-verbal de amendă“, a explicat Mateescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

44 COMENTARII