Maşinile Craiovei, fără vinietă

Autori


Posesorii de autoturisme se înghesuie să-şi procure autocolantul care dovedeşte plata taxei de parcare pe domeniul public al municipiului Craiova, însă, până acum, doar jumătate din maşinile înregistrate în Bănie au vinietă

Până la 15 august, ultima zi în care posesorii de autoturisme din Craiova mai puteau să-şi procure vinieta de parcare fără a risca să fie amendaţi, în evidenţa Direcţiei de Taxe şi Impozite figurau ca eliberate 37.850 de astfel de autocolante, dintr-un total de 57.000 de maşini pentru care se plătise iniţial taxa de parcare, alte 16.843 de viniete fiind procurate ulterior, odată cu achitarea taxei. Asta, deşi în Craiova sunt înregistrate în jur de 110.000 de autoturisme. În plus, 5.376 de viniete au fost procurate deja de cei care nu au maşinile înmatriculate în România, au număr de Bucureşti sau de alt judeţ, dar puncte de lucru în Bănie, ori au autoturismele înregistrate în localităţile limitrofe Craiovei, cu toţii folosind însă pentru parcare domeniul public al municipiului.

Trăgând linie, putem spune că jumătate dintre cei care au maşinile înregistrate în Craiova nu şi-au procurat încă vinieta de parcare, deşi termenul-limită a expirat. Şoferii se înghesuie însă la ghişeele Direcţiei de Taxe şi Impozite pentru a-şi lua autocolantul care îi scapă de amenda ce poate ajunge până la 500 de lei, în condiţiile în care taxa de parcare este de 40 de lei.

Vinietele se vor putea ridica în câteva zile şi de la casieriile Regiei Autonome de Transport (RAT) Craiova şi chioşcurile de ziare. „Noi am încheiat o convenţie cu Direcţia de Taxe şi Impozite privind eliberarea vinietelor de parcare prin intermediul casieriilor RAT, dar încă nu am primit aceste viniete“, susţine directorul RAT, Marinel Florescu. „O să le primească zilele acestea, când o să se încheie convenţia şi cu chioşcurile de ziare. Este vorba de bani publici şi trebuie întocmite toate actele contabile necesare“, a precizat viceprimarul Craiovei, Mărinică Dincă.


Amenzile, de săptămâna viitoare

Chiar dacă, după data 15 august, posesorii de autoturisme care nu au vinietă riscă să fie amendaţi, Poliţia Locală nu va trece imediat la sancţiuni. „Având în vedere că au fost zile libere, iar oamenii stau încă la cozi să-şi procure vinieta, se va începe de luni cu aplicarea sancţiunilor prevăzute de hotărârea de consiliu local. Nu există rea-voinţă din partea oamenilor, din moment ce ei stau la coadă să plătească această taxă de parcare. Iar interesul nostru nu este să dăm amenzi, ci să-i conştientizăm pe cei care deţin autoturisme că trebuie să plătească pentru parcarea pe domeniul public al municipiului Craiova“, a precizat Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova.

Cei care şi-au luat din timp vinieta au constatat însă o deficienţă. După o perioadă, numărul de înmatriculare al maşinii, care este trecut cu marker negru, începe să se şteargă şi nu mai poate fi descifrat. Iar de aici poate apărea suspiciunea că vinieta ar fi împrumutată, lucru care este interzis. Poliţia Locală susţine însă că aceasta nu este o problemă. „Am observat că se şterge numărul scris cu cariocă, dar nu cred că va fi o problemă, cât timp vinieta este afişată la loc vizibil. Dacă nu se mai descifrează numărul, noi o să luăm datele maşinii şi o să le confruntăm cu baza de date a celor de la Impozite şi Taxe, până ne vom face şi noi propria bază. Vinieta nu e transmisibilă, dar avem timp suficient la dispoziţie pentru a verifica dacă taxa este plătită. Sancţiunea se constată în termen de 30 de zile, timp în care se poate trimite procesul-verbal de amendă“, a explicat Mateescu.Comenteaza acum

44 Comentarii

 1. Bicicleta said:

  Scopul acestei cacanarii a fost unul singur , cumpararea de catre primarie a vinietelor pe care le face un smecher bine ales. Fiti atenti la ce spune mai marele din pol. locala :noi o să luăm datele maşinii şi o să le confruntăm cu baza de date a celor de la Impozite şi Taxe, până ne vom face şi noi propria ?! atunci daca aveti aceasta posibilitate de ce nu verificati toate masinile care s-au platit impozitul fara a mai cumpara acea vinieta de pomana ? vezi masina cu nr. X parcata , verifici daca are impozitul platit in baza ta de date si aplici s-au nu amenda . mai cumpara si viniete . numai escroci, luati prostilor viniete ca numai este mult pana cand o sa se p.. se in gura voastra un grup de derbedei .

 2. k said:

  SI DC NU SUNT DIN CRAIOVA SI SUNT DOAR IN TRANZIT CUM POATE POLITIA COCALARA SA IMI DEA AMENDA ,PUR SI SIMPLU MA ****DE P=LA

 3. Nicu said:

  Dar nimeni nu își pune problema DE CE trebuie plătită aceasta vigneta?

 4. xyz said:

  Astia is bat joc de noi, bine de tot. De cand s-a anuntat obligativitatea (de pe 15 iunie, parca), am fost de 2 ori, la un interval de vreo saptamana, la Admin.Fin. si … surpriza … inca nu le aveau. Pai eu am timp sa alerg in fiecare zi pentru rah atul lor de abtibild? Acelasi lucru vad ca se intampla si cu casieriile RAT: Pai cum vine asta?? De pe 15 se dau (sau ar trebui sa se dea) amenzi dar ei le distribuie abia peste cateva zile? Cat o sa mai tina nesimtirea asta? Se da legea/hotararea, nu exista cadrul de aplicare dar ii ardem pe fraieri?

 5. BauBau said:

  Astia is bat joc de noi, bine de tot. De cand s-a anuntat obligativitatea (de pe 15 iunie, parca), am fost de 2 ori, la un interval de vreo saptamana, la Admin.Fin. si … surpriza … inca nu le aveau. Pai eu am timp sa alerg in fiecare zi pentru rahatul lor de abtibild? Acelasi lucru vad ca se intampla si cu casieriile RAT: “Vinietele se vor putea ridica în câteva zile şi de la casieriile Regiei Autonome de Transport (RAT) Craiova şi chioşcurile de ziare“. Pai cum vine asta?? De pe 15 se dau (sau ar trebui sa se dea) amenzi dar ei le distribuie abia peste cateva zile? Cat o sa mai tina nesimtirea asta? Se da legea/hotararea, nu exista cadrul de aplicare dar ii ardem pe fraieri?

 6. ILEGAL! said:

  ne taxeaza de 2 ori, oricum plateam penalitati, dar primaria vrea sa fie mai presus de legile statului, buna in celalalte orase din tara.

 7. BauBau said:

  S-apoi, la na iba, tot aud de sute de mii de euro bagate in programe de informatizare, computerizare si alte trasnai d`astea “****riste“. OK. Am inteles. E la moda. E o cale de a scoate banii fraierilor platitori de taxe. Dar, in schimb, noi nu primim nimic? Bineinteles, in afara de “coada“. Mai si suntem luati in bascalie: “oamenii stau încă la cozi, Nu există rea-voinţă din partea oamenilor“: corect! Stai la coada, esti d`ala bun. Sau de gargara de 2 bani: “noi o să luăm datele maşinii şi o să le confruntăm cu baza de date a celor de la Impozite şi Taxe, până ne vom face şi noi propria bază“. Pai de ce nu se face asa ceva, in timp real? Cat de complicat/costisitor este sa ai o interfata la baza aia de date si fiecare “comunitar“ (scuzati-ma!, domnu` politist) care se ocupa de asa ceva sa aiba un banal terminal care sa permita conectarea la interfata respectiva? Verificarea se poate face astfel in cateva secunde, iar daca nu apare acolo, se tipareste amenda si se pune in geam (concomitent cu semnalarea de catre sistem a operatorului pentru trimiterea amenzii la domiciliul propietarului). Elegant, rapid, eficient. Punct. Mai mult, aceleasi terminale pot fi folosite pentru amendarea celor care parcheaza/stationeaz a ilegal. Dar nu, noi producem hartiute, semnam contracte de distributie -> toate astea pe alti bani, ai “fraierului de contribuabil“.

 8. Maria said:

  Suntem fraieri la vot nu ne ducem dar stam la coada sa platim taxele .Parcarile unde sunt ? Unde se duc banii? Ce taxe mai are primaria stie de ele ca Dinca si Sabina de la investitii nu stiu .Ce face stanga nu stie dreapta si uite asa platesc prosti pentru parcari si drumuri pe hirtie

 9. zgabearta said:

  Bu exista zi sa nu apara Mateescu in ziarul asta! Nu exista problema a “muncipiului” sa nu o ” rezolve” Mateescu! Felicitari domle Mateescu, “salvatorul muncipiului”!

 10. un amarat said:

  De ce ma obliga Primaria Craiovei sa platesc impozitul acum, obligat – fortat pentru acest actibild de rahat? Oricum taxa de parcare este inclusa in impozit, dar platesc atunci cand Boc imi va da banii inapoi , fix pe actibild…Eu n-am bani de mancare si astia cer fel de fel de taxe…Am o coaje de masina pt. drumul la tara, nu pt. oras ca in oras circul pe jos

 11. mesaj said:

  Votati Antonie Solomon! Inca odata si inca odata, pentru tot restul vietii lui, pentru a face varza si viata copiilor vostri!

 12. [email protected] said:

  Am impozitele platite pe tot anul dar din comoditate sau lipsa de interes nu am mers sa-mi ridic autocolantul…ma pot amenda papagalii de la locala ???Am chitanta cu care am platit parcarea dar la momentul acela nu se auzise de autocolante….sa vina aia de au hotarat asta sa-mi aduca ACASA autocolantul ca eu am stat odata la coada sa le dau banii IN AVANS [ca la curve]

 13. mike said:

  “cu toţii folosind însă pentru parcare domeniul public al municipiului”
  Dar multe din aceste locuri de parcare sunt inchiriate de onor Primarie la “lubenitzari”. Pai atunci cine plateste pentru locurile de parcare? Posesorii de mijloare de transport sau vanzatorii de lubenita? Se pare totusi ca pentru acelasi obiect sunt adunate taxe din doua locuri. Fiscul ce zice de treaba asta?Chiar nu se mai gaseau locuri de inchiriat pt. vanzatorii ambulanti decat parcari care si asa sunt deficitare ca numar?

 14. marian said:

  UNDE SANT PARCARILE SUBTERANE PROMISE DE 1000 SAU 400 LOCURI PT CE PLATIM PARCAREA SA STAU O ORA IN CENTRU SA GASESC UN LOC

 15. Lau said:

  Rasu` lumii!!!!! Iti scriu aia numarul cu niste carioci care in 2-3 zile in care iti bate soarele-n parbriz a si disparut! Abia astept sa vad vreun “comunitar” cum comenteaza din cauza asta ca sa vezi iures ce fac cu ei! Topiti!

 16. Cristi said:

  In Olanesti au reusit sa faca o parcare supraterana, in Craiova nu se poate….. este drept ca in Craiova nu exista izvoare pentru a fi concesionate (cu banii de pe concesionare sa fi facut parcarea supraterana?)

 17. Dan Rotariu said:

  Primaria ia de 4 ani taxa de 40 lei/auto. Daca doar 60.000 platesc taxele (implicit parcarea) din cei 110.000 rezulta ca in 4 ani au strans 9.600.000 lei. Un loc de parcare intr-un garaj multietajat suprateran este de 9.600 lei. Deci ar fi trebuit acum sa avem aproape de finalizare un garaj multietajat suprateran de 100 de locuri. care … NU EXISTA. Eu asa vad problema, ca suntem condusi de incapabili care numai de caprarie cu cetatenii sunt in stare. Noi nu aveam nevoie de aceasta taxa daca din aceasta taxa se plateste doar salariile primarului si ale viceprimarilor si nu se mareste numarul de parcari in zonele cu adevarat deficitare. Noi nu avem nevoie de consilierii municipali care ne-au pus in carca aceasta noua taxa care s-a dovedit ca nu a rezolvat lipsa parcarilor in centru (de ex.) ci doar salariile primarului si ale acolitilor sai. Nesimtitii de la Primarie si-au rezolvat problema parcarii pentru ei ca le pazeste un politist platit de noi locurile, dar restul?!

 18. Important said:

  Vrem sa stim, acum, cate locuri de parcare sunt in Craiova !!!!!!!!!!!!!! Autoturisme inmatriculate, am aflat. Vrem sa aflam daca exista si locuri de parcare pentru ele.

 19. first said:

  Sa traiasca pdl-ul cu solomon si cu vignetele lor cu tot si la anul tot asa,tot pe ei sa ii votati…

 20. alex said:

  Eu am luat autocolantul dar nu se mai vede scrisul adica nr de inmatriculare

 21. Voi ati vrut-o said:

  Pai nu urlati voi toata ziulica in sus si-n jos, la stanga si la dreapta ca s-a umplut lumea de masini cu numere straine , de alte judete, de alte tari si va ocupa parcarile pt. care voi platiti taxa inclusa (atasata) in impozit ? Nu urlati voi ca trebuie sa plateasca parcare nu doar craiovenii, ci toti cei care folosesc in Craiova masini de alte judete si de alte tari ? Nu v-ati gandit ca o astfel de lege nu se poate da doar pt. anumite persoane, ci pentru toata lumea, motiv pt. care voi toti trebuie sa aveti vinieta ? Primaria v-a dat ce ati cerut.

 22. @Voi ati vrut-o said:

  Daca o sa citesti cu atentie subiectul comentariilor, o sa vezi ca oamenii sunt nemultumiti ca mai trebuie sa dea banii si pe bucatica aia de plastic , dupa ce si-au achitat taxa de parcare.
  Este evident ca trebuia sa existe inca un furnizor , client politic, care trebuia sa ia niste bani la afacerea asta. Pentru comparatie , atunci cand platesti vigneta pentru circulatia pe autostrazi, austriecii iti dau un simplu autocolant , iar ungurii iti elibereaza doar o hartie care face dovada achitarii vignetei.
  La noi, ar trebui sa fie suficienta una din cele doua dovezi(ai chitanta , nu-ti mai trebuie vigneta) . In Bucuresti , cei care platesc taxa de parcare(100 de lei) au asigurat un loc special amenajat pentru taxa aia, la noi : nimic! Nici macar drumurile nu sunt puse la punct, ce sa mai zicem de parcari?! Culoarea politica nu are legatura cu nesimtirea alesilor locali , mai ales ca, multi dintre ei , au sarit dintr-o barca in alta. Decat sa fi investit o gramada de bani in pasajul ala suprateran , mai bine faceau pasaje pietonale subterane in zona centrala si fluidizau circulatia autovehiculelor , micsorand timpii de asteptare la semafoare.

 23. pn said:

  Are perfecta dreptate cel de la comentariul nr 1!.Aceasta masura a fost prost gindita,ca si cu modificarea traseelor de autobuze 1R si 2R.Pacat ca avem asemanea persoane care iau hotariri fara sa gindeasca sau au interese personale in detrimentul logicii.Fiul mieu lucreaza in Bucuresti si vine la Craiova in uikend la 2-3 saptamini.De asta are el timp sa umble dupa rovinieta Simbata si Dumineca!

 24. RRomania said:

  Niste derbedei … am stat ieri 1 ora jumatate la coada sa iau vinieta p**ii . Maimutoii ce viseaza noaptea pun in aplicare a 2 a zi.

 25. ILEGAL ! said:

  platim si penalizari si amenda, plus banii pt plastic si toata miscarea. s-a gasit primaria craiovei sa nu-i mai convina legile statului!

 26. Gix said:

  stimate romani, daca nu faceti spume la gura tot degeaba. o sa fie si mai rau, pentru ca sunteti o natie de lasi, inghititi in sec si mergeti mai departe

 27. Cetateanul Turmentat said:

  Ca romanul nu-i nici unul…fura totzi nu spune unul…romanie tara hotziolr maiii…cam asa e in romania…numai rasuri…noi stam si vorbim aici si pe ei in p..a ai doare…Nu ati vazut ca tara asta este condusa de comedianti?…noi platim taxe pe drumuti,pe parcare da te duci cu masina in centru ai nu ai unde sa o parchezi…la bloc daca parchezi masina in alt loc de parcare de cat in al tau te ia vecinu si te certi cu el…ce tzara avem…io i`as da foc!

 28. Ambreiaj said:

  Puteti consulta un avocat care sa va explice daca am dreptate s-au nu : platiti taxa de parcare, fie prin plata impozitului anual fie separat si mergeti la treburile voastre băgându-vă p în ea de vinietă. Dacă căcănarii vă vor trimite acasă un proces verbal de contraventie acela nu va fi eliberat decat pentru motivul că – nu aveti taxa de parcare platita – ilegal deoarece în evidențele lor aceasta figureaza ca plătită. O simplă contestație trimisă cu confirmare de primire alăturând și o copie a chitanței de plata a taxei , cu mențiunea – verificați-vă imbecililor evidențele – după care votați restructurarea personalului bugetar ce freacă p… toata ziua pe banii prostilor. Nu uitați – să aveți taxa platită – în rest să vă doară în … vinieta .

 29. zgabearta said:

  29 ai dreptate! tare-as vrea ca dl mateescoviciu, seful politiei locale craiova sa iasa cu procesele verbale de amenda! sa vezi intrebari puse de oameni, daca el ca sef isi stie legea!

 30. Abtibildul e problema voastra ? said:

  Costul abtibildului va doare pe voi ? Si din acest nod in papura contestati intreg proiectul ? Pai nu ziceau ca e gratis ?

 31. @Abtibildul e problema voastra ? said:

  Nu, problema noastra e una de principiu : ca niste scarbe ajunse in functii de conducere ale statului , stau si se gandesc cum sa ne mai “ciupa” cate un ban din buzunar , in schimbul caruia nu primim nimic: platesti sanatate- nu au materiale sanitare, nu te baga nimeni in seama pana nu bagi in buzunar ; platesti parcari – te iei cu vecinii de ochi ca nu ai unde sa-ti parchezi masina ; platesti taxe pentru drumuri – le carpesc pe ici pe colo cand isi amintesc ! Oare cand se va termina bataia asta de joc?

 32. Koss said:

  O tampenie. NU PLATESC NICI PARCAREA nici actibildul ala atat timp cat nu am unde sa parchez 🙂

 33. andreiescu C said:

  “sa fiti destepti…si fara frica…”
  frumos, nuu?.in alte orase nu este asa..doar la Craiova se intimpla. Bv, tineti-o tot asa ca aveti bani.

 34. leapu said:

  iesitzi in strada lasilor daca nu va convine sa terminat romini nu mai au singe in ei dar platesc ca fraierii nu va mai vaitatzi atit hai peste ei in primarie sa le dam la m .e

 35. oras turistic said:

  parca ati avea oras turistic!))))))))))) )))))))))))))))))))) )))))))))))))))))))) )))))))))))))))))))) )))))))))))))))))))) )))))))))))))))))))) )))))))))))))))))))) ))))

 36. greata said:

  Stati linistiti baieti….cu aceasta rovignieta nu vor reusi decat sa bage bani in buzunar avocatilor si sa blocheze instantele de judecata. Ia auziti: Conform Regulamentului HCL Craiova 201/2011 art.22 Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda săvârşirea urmatoarelor fapte :
  a) parcarea autovehiculelor fără a avea achiziţionată vinieta sau vinietă eliberată pentru alt autovehicul ;
  b) parcarea autovehiculelor fără a avea afişată vinietă, cu vizibilitate din exterior sau modul de expunere a acesteia nu a permis descifrarea elementelor de identificare;
  c) parcarea autovehiculelor după ce a expirat perioada de valabilitate a vinietei;
  dar conform art. 63 din OUG nr.195/2002
  Se considera oprire imobilizarea voluntara a unui vehicul pe drumul public, pe o durata de cel mult 5 minute. Peste aceasta durata, imobilizarea se considera stationare.
  Se considera parcare stationarea vehiculelor in spatii special amenajate sau stabilite si semnalizate corespunzator.
  Asa ca sper sa nu se supere municipalitatea….d ar asteptam spatiile special amenajate si semnalizate corespunzator daca se asteapta ca sa si castige amenzile acordate.

 37. de ... said:

  DA PROSTANE COMODITATEA TE VA COSTA 100-200 RON.
  POLITIA LOCALA O SA FRIGA SI UN PROST CA TINE…

 38. Craiovescu said:

  Bravo 38 ! All correct Felicitari pentru “mintea limpide ” si clarificarea situatiei. Astept cu interes replica Politiei sau Primariei..

 39. pt 39 said:

  o iei tu cu toată familia ta de țărănoi veniți cu căruța la oraș iar acum v-ați făcut milițieni comu-nali.

 40. cristina said:

  Daca avem numere rosii la masina adica e neinmatriculata trebuie vinieta platita?
  Mersi!

 41. ATENTIE said:

  Vinieta ( taxa parcare Craiova ) a fost introdusa pt ca sa plateasca si autoturismele parcate din alte tari pe langa blocuri . Cetatenii mun . Craiova nu platesc nimic in plus fata de taxa de parcare stabilita anual si ar trebui sa inteleaga ca aceasta masura este in sprijinul lor …

 42. dana said:

  Dar daca eu sunt in tranzit si opresc 30 min in centru?? De unde sa stiu despre aceasta vigneta?? Masina nu e inmatriculata in DJ si nici eu nu am domiciliul aici.

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 17 august 2011

Actualitate

» Ritli Ladislau a depus jurământul ca ministru al Sănătăţii
» Dolj: TIR jefuit în comuna Coţofenii din Faţă
» Ford a construit primele două B-Max la Craiova
» Cartiere fără apă
» Doljul, ameninţat că pierde banii pentru drumuri
» Franţa şi Germania au propus suspendarea fondurilor structurale pentru ţările care nu îşi reduc deficitele
» Ungaria: O maşină înmatriculată în România, implicată într-un accident soldat cu şapte răniţi
» Emil Boc: România respectă graficul creşterii economice prognozate pentru 2011
» Ambulanţa Olt a mai salvat din personal
» Pensionarii au luat cu asalt bancomatele
» Cum ieşim din groapa în care ne-am adâncit în ultimii 40 de ani?
» Ritli Ladislau a fost numit oficial în funcţia de ministru al Sănătăţii
» O insulă din Marea Adriatică a fost scoasă la vânzare

Local

» Scandal în trafic pe DE 70
» Accident în giratoriu
» 18 dosare penale pentru conducere fără permis într-un singur an
» ACR Slatina – în agonie?
» Centura Severinului, nefinalizată
» Bani pentru medicamente, analize şi dispozitive medicale
» Zeci de comercianţi la Festivalul Berii
» Maşinile Craiovei, fără vinietă
» Mititelu a pierdut „U“ Craiova

Dolj

» Absolvenţii de liceu se pregătesc de o nouă sesiune a bacalaureatului

Gorj

» Evaziune fiscală de peste 800.000 de lei
» Şcoli şi grădiniţe respinse la autorizarea sanitară

Sport

» Allan Green vrea să boxeze cu Bute
» David Gavrilescu, medaliat cu argint la Campionatul Uniunii Europene
» Baschetbaliştii tricolori au pierdut ruşinos
» Dora Mustăţea are nevoie de 750 de euro pentru Europene
» Vranjes, conflict fără voia lui cu Pandurii
» Mititelu spune lucruri trăsnite
» Bărboianu o vrea pe Dinamo campioană
» Benzema pariază pe Real
» Mutu se roagă, Piţi se ţine tare
» Florescu laudă fotbalul ucrainean
» Dragomir nu mizează pe formaţiile româneşti din Europa League
» Craiova a mai pierdut o echipă, Severinul a câştigat una

Bani & Afaceri

» 40% dintre cei mai bogaţi români primesc ajutoare sociale
» Redevenţa Salubrităţii, redusă

Magazin

» Cei mai scumpi şlapi din lume
» Bijuterii şi personalitate
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Picătura de cunoaştere
» Horoscop
» Johnny Depp, speriat de propriul trecut
» Mike Myers, din nou în „Austin Powers“
» Kim Kardashian, o mireasă agitată
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Top