22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria Craiova, de partea căruţaşilor

Primăria Craiova, de partea căruţaşilor

Poliţiştii locali se plâng că nu ştiu dacă au sau nu dreptul să-i amendeze pe căruţaşi, din cauză că municipalitatea nu a desfiinţat indicatoarele care permit atelajelor accesul în Craiova

Municipalitatea pare să le pună beţe-n roate poliţiştilor locali în activitatea lor de eliminare a căruţelor de pe străzile Craiovei. Mai mulţi oameni ai legii – care nu au dorit să li se facă publică identitatea pentru a nu avea de suferit la serviciu – s-au plâns Gazetei de Sud că nu mai ştiu dacă au sau nu voie să-i sancţioneze pe căruţaşi. Incertitudinea lor e justificată de faptul că pe străzile Craiovei pot fi zărite indicatoare rutiere care permit accesul căruţelor în municipiu, interzicându-l doar în zona centrală.

Consiliul hotărăşte una, indicatorul arată alta

Zeci de astfel de indicatoare pot fi încă observate în toate cartierele, permiţând căruţaşilor accesul nestingherit în Craioviţa Nouă, Brazda lui Novac, Bariera Vâlcii, Brestei, Rovine, Lăpuş, Valea Roşie, Romaneşti ori Catargiu. Iar asta, deşi au trecut mai mult de trei săptămâni de când a intrat în vigoare Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 279/2011, care prevede: „Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 – 1.500 de lei pentru persoane fizice accesul şi deplasarea în municipiul Craiova cu vehicule cu tracţiune animală, cu animale de povară, de tracţiune sau de călărie, precum şi cu animale izolate sau în turmă“.
„Am oprit zilele trecute un căruţaş pentru a-i atrage atenţia că nu mai are voie să umble cu căruţa prin Craiova. Se întâmpla nu departe de unul dintre aceste indicatoare rutiere care interzic accesul căruţelor în zona centrală, iar omul mi-a replicat că, atâta timp cât încă există astfel de indicatoare, el o să meargă cu căruţa prin oraş, mai ales că nu este nicăieri afişat la intrarea în municipiu faptul că e interzis accesul atelajelor. Într-un fel, omul chiar avea dreptate, pentru că, dacă Primăria Craiova ar fi vrut să se aplice interdicţia căruţelor, ar fi dat dispoziţie să se scoată indicatoarele şi să fie mutate la intrarea în oraş. Nu cred că dura mai mult de câteva ore. Dacă însă nu s-a făcut asta, probabil că cei de la primărie au ei un motiv. Aşa că nu ştim ce să facem: să aplicăm HCL 279/2011 sau să respectăm indicatoarele?“, se întreabă unul dintre poliţiştii locali menţionaţi.

„Probabil că s-a omis scoaterea indicatoarelor vechi“

Directorul Poliţiei Locale Craiova, Octavian Mateescu, susţine că subordonaţii săi n-ar trebui să mai stea pe gânduri, ci să aplice legea locală (HCL nr. 279/2011) şi să-i sancţioneze pe căruţaşi: „Hotărârea consiliului local e în vigoare şi ea trebuie aplicată“.
Despre indicatoarele buclucaşe, şeful Poliţiei Locale nu ştie nici el ce să creadă, bănuind că e vorba doar de vreo omisiune a reprezentanţilor primăriei. „În Comisia locală de Sistematizare a Circulaţiei s-a decis deja scoaterea acestor indicatoare din oraş şi amplasarea la intrările în municipiu a altora, care să arate că este interzis atât accesul căruţelor, cât şi al animalelor pe străzile Craiovei. Probabil că s-a omis scoaterea indicatoarelor vechi, dar vom insista în cursul acestei săptămâni ca ele să fie scoase pentru a nu da naştere la discuţii“, a declarat Mateescu.
Am încercat să aflăm şi opinia reprezentanţilor Primăriei Craiova, însă ieri, în ziua lor liberă, mai-marii municipalităţii n-au fost de găsit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII