10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMoartă în urma unei injecţii

Moartă în urma unei injecţii

O fată de 17 ani din comuna gorjeană Slivileşti a decedat ieri-dimineaţă în Spitalul Judeţean Târgu Jiu, după ce o asistentă i-a făcut o simplă injecţie cu Ampicilină. Reprezentanţii unităţii medicale au deschis o anchetă.

Raluca Tuliuc avea 17 ani şi fusese internată la Secţia ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu la începutul acestei săptămâni, urmând ca ieri-dimineaţsă fie operată de amigdalităă. Tragedia s-a produs ieri la ora 6.00, după ce una dintre asistentele din secţie i-a făcut o injecţie cu Ampicilină. Potrivit medicului-şef de secţie, Gheorghe Stanciu, fata s-a simţit rău după ultima injecţie. „Imediat după ce i s-a făcut rău, doctorul Braia, care era de gardă, a mers şi i-a băgat calciu. Apoi, pacienta a fost transportată la Secţia UPU, unde a fost resuscitată o oră. Făcea aceleaşi injecţii încă de luni, de când fusese internată“, a declarat doctorul Gheorghe Stanciu. Părinţii au fost şocaţi de vestea că le-a murit fiica, singurul lor copil rămas în viaţă, după ce îşi pierduseră fiul în urmă cu doi ani. Amândoi părinţii lucrează la Complexul Energetic Turceni, la cariera minieră Jilţ Sud, şi au venit într-un suflet la spital. „Ne-au spus că fata noastră a murit şi că e la morgă. Nimeni nu ştie să ne spună de ce. Era bine, sănătoasă, am vorbit cu ea aseară. Nu înţeleg ce s-a întâmplat“, a povestit, plângând, mama adolescentei.

„Cum să moară după o injecţie cu Ampicilină?“

 Tânăra fusese internată luni dimineaţă, la Secţia ORL, iar pacientele care au împărţit salonul cu ea au spus că adolescentei nu îi era frică de operaţie. Acestea au descris-o ca fiind un copil cuminte şi vesel: „Era sănătoasă, în rest. Doar că aştepta să îi scoată amigdalele. Nu îi era frică de operaţie, nici de injecţii. Şi eu fac Ampicilină, mie nu mi-a fost rău de la asta. După injecţie i s-a făcut rău, am întrebat-o ce are, am atins-o şi era ţeapănă. A venit medicul, asistentele, şi i-au acordat primul ajutor. Nu pot să înţeleg cum de a murit“, a povestit Maria Marcu, internată din cauza unei otite. „Cum să moară după o injecţie cu Ampicilină? Nu cred că este posibil aşa ceva. Poate i-au făcut injecţia greşit, cu aer, nu ştiu. Nu îmi vine să cred. Şi eu fac Ampicilină“, a spus o altă pacientă a Secţiei ORL.

 Anchetă administrativă

 Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu a deschis o anchetă pentru a afla ce s-a întâmplat în cazul decesului adolescentei din Slivileşti. Medicul Constantin Pălivan, director medical şi purtător de cuvânt al unităţii medicale, a declarat ieri că cei din conducerea spitalului s-au autosesizat în urma primirii veştii că fata a decedat: „Este vorba despre o moarte subită, încă nu ne putem pronunţa asupra cauzelor, însă a fost deschisă o anchetă. Ne-am autosesizat în urma primirii veştii decesului. Este o tragedie. Era internată pe Secţia ORL, i s-au făcut analizele, trebuia operată, mai făcuse aceste injecţii. Facem o anchetă administrativă internă, pentru că noi nu anchetăm aspectele profesionale. Poate, în acest caz, se va autosesiza şi Colegiul Medicilor. Aşteptăm rezultatul necropsiei“, a declarat medicul Constantin Pălivan.

Personalul Secţiei ORL, dat dispărut 

În momentul în care reprezentanţii mass-media au ajuns în Secţia ORL, nici o asistentă medicală nu a mai fost de găsit. În ciuda faptului că pacienţii erau în secţie şi poate aveau nevoie de ajutor, preţ de 15 minute, nici un cadru medical nu a venit la ei. Într-unul dintre saloanele Secţiei Oftalmologie, situată pe acelaşi palier cu cea de ORL, o singură asistentă medicală vizita pacienţii, cărora le aplica tratament. Şi aceasta şi-a căutat colegele, dar nici ea le-a găsit. Marinela Stanciu, medic oftalmolog, a sărit în apărarea colegelor sale. „Sigur asistentele sunt în sala de tratament, nu puteţi spune că nu sunt în secţie. Avem personal puţin. La ora aceasta se face tratament“, a declarat aceasta. Medicul Constantin Pălivan a admis că este posibil ca personalul medical să se fi ascuns la vederea presei. 

Fiul, mort tot la 17 ani 

Raluca rămăsese singurul copil al familiei Tulic din Slivileşti. Fratele fetei a decedat acum doi ani. „Au avut şi un băiat şi le-a murit în urmă cu doi ani. Tot 17 ani avea. A mers la pescuit şi a murit înecat“, a spus o vecină a familiei Tulic. Raluca era elevă în clasa a X-a la un colegiu din municipiul Motru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII