14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBulgarii ne arată ceafa în problema depozitului radioactiv

Bulgarii ne arată ceafa în problema depozitului radioactiv

Bulgarii se feresc ca dracul de tămâie să dea ochii cu autorităţile din Dolj pe tema depozitului de deşeuri radioactive de la Radiana

După dezbaterea publică de la Bechet de acum o lună, s-a aşternut liniştea peste proiectul de construire a depozitului de deşeuri radioactive de la Radiana, Bulgaria. Ar putea fi însă liniştea de dinaintea furtunii. Parlamentari de Dolj, autorităţi locale şi cetăţeni din localităţile aflate la graniţa cu Bulgaria au protestat vehement împotriva amplasării depozitului la doar patru kilometri distanţă de Dunăre. Ori au băgat capul la cutie, ori tac şi fac, cert este că nici bulgarii, nici oficialii Ministerului Mediului din România nu au mai scos o vorbă despre proiect. Atât de tare se feresc vecinii de peste Dunăre să abordeze subiectul, încât guvernatorul din Pleven a refuzat să se întâlnească la Craiova cu prefectul de Dolj. Iar reprezentanţii ministerelor de resort din România au băgat capul în pământ. „Am trimis scrisori mai multor miniştri, dar nu am primit nici un răspuns. Voi lua legătura şi cu Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare. Am primit un răspuns de la guvernatorul din Pleven, căruia i-am solicitat o întrevedere la Craiova, dar nu am citit ce scria“, a declarat prefectul Nicolae Giugea acum două zile. Motivul pentru care Giugea nu citise răspunsul era acela că fusese redactat în limba engleză. La solicitarea GdS, Prefectura Dolj ne-a transmis răspunsul tradus în limba română probabil cu Google Translator, date fiind topica ridicolă şi greşelile de ortografie. Trecând peste detaliile tehnice, răspunsul bulgarilor la invitaţia prefectului sună cam aşa: vă mulţumim de invitaţie, dar nu venim.
„Vă mulţumesc foarte mult pentru invitaţia dumneavoastră şi apreciez grija ta despre oamenii care trăiesc în zona transfrontalieră din judeţul Dolj. În ceea ce priveşte potenţialul de discuţie, propunerea de investiţie pentru Depozitul Naţional de eliminare a deşeurilor radioactive aş dori să vă informăm următoarele“, se arată în traducerea din engleză a răspunsului guvernatorului. Printre informaţiile care nu fac decât să rezume situaţia existentă, guvernatorul bulgar se laudă că ţara sa a respectat toate cerinţele UE şi spune că, în septembrie 2009, autorităţile române au fost de acord să ia parte la procedura de elaborare a propunerii de investiţii pentru depozit. „Toate comentariile din partea română vor fi luate în considerare. După cum s-a menţionat înainte, reuniunea la nivel regional între prefect şi guvernatorul districtului Vratsa ar putea fi în afara procedurii naţionale şi, în acest context, este o chestiune de politică regională“, se arată în răspunsul guvernatorului bulgar. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII