11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdministratorii de bloc ar putea fi angajaţi cu ziua

Administratorii de bloc ar putea fi angajaţi cu ziua

Administratorii de bloc ar putea ajunge zilieri dacă angajatorul, adică asociaţia, ar lua în calcul această oportunitate perfect valabilă, reglementată prin Legea nr.  52/2011. Pentru cel care angajează este foarte rentabil, deoarece nu mai sunt impunerile pe care le presupune un contract de muncă sau o convenţie civilă. Practic, pentru un zilier nu se plătesc asigurări de sănătate, ci doar impozitul pe venit. Asociaţia are doar obligaţia să îi plătească zilierului, la sfârşitul zilei de lucru, banii pentru care s-au înţeles, dar, conform prevederilor legale, nu mai puţin de doi lei şi nu mai mult de zece lei pe oră. Toate aceste date sunt trecute obligatoriu într-un Registru de evidenţă a zilierilor, care se depune la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj.
Numai că actuala lege a prevăzut angajarea de zilieri în domenii precum agricultura, vânătoarea şi pescuitul, plantatul puieţilor, piscicultura şi acvacultura, pomicultura şi viticultura, apicultura, zootehnia, activităţile cu caracter cultural, manipularea de mărfuri, activităţile de întreţinere şi curăţenie. Din dorinţa de a reduce tot mai mult cheltuielile la asociaţiile de proprietari, Liga Habitat, la care sunt afiliate 15.000 de asociaţii de proprietari din 31 de judeţe, între care şi Doljul, a solicitat modificarea Legii nr. 52/2011 astfel încât administrarea de imobile să fie inclusă în categoria activităţilor pentru care se permite angajarea de zilieri. „Într-adevăr, cheltuielile se reduc foarte mult, dar în cazul administratorilor nu ştiu cât ar fi de indicat, fiindcă ei au o responsabilitate gestionară. Având un contract de muncă sunt cât de cât controlaţi, fiindcă de cele mai multe ori ei fac şi încasările la o asociaţie de proprietari. Nu pot spune că dacă au contract nu creează tot felul de probleme financiar-contabile. În schimb, se pot încadra ca zilieri femeile de serviciu“, este de părere consilierul juridic al UJALP Dolj, Ion Pătrulescu.

Administratorii cu multe asociaţii, primii vizaţi

Desigur, această metodă s-ar putea aplica acolo unde situaţia o permite, adică la asociaţiile mici, şi în cazul acelor administratori care îşi desfăşoară activitatea în cadrul mai multor asociaţii de proprietari.
Locatarii ar fi cei mai interesaţi de aplicarea acestor prevederi, fiindcă interesul lor este să reducă la minimum cheltuielile cu veniturile celor angajaţi la asociaţia de care aparţin. „Eu cred că ar fi foarte bine. Şi aşa îi plătim şi tot ne înşală. Administratorul nostru lucrează la încă trei asociaţii de proprietari. Aici vine câteva ore, încasează şi pleacă. Are contract de muncă pe durată determinată, îi plătim salariul, inclusiv dările“, a declarat Ana Paraschiv, locatar din cadrul Asociaţiei nr. 155B Lăpuş din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII