17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn singur poliţist păzeşte mii de oameni

Un singur poliţist păzeşte mii de oameni

Reorganizarea Ministerului Administraţiei şi Internelor a făcut ca mai multe localităţi din judeţul Gorj să rămână fără posturile de poliţie.
Comune cu peste 7.000-8.000 de locuitori sunt deservite doar de unul sau maximum doi poliţişti, care fac faţă cu greu intervenţiilor la care sunt solicitaţi. De exemplu, în Crasna, o comună formată din nouă sate, în care trăiesc 5.114 locuitori, a rămas doar un poliţist, după ce statul a decis să desfiinţeze posturile comunale de poliţie. Dumitru Pănţău, singurul om al legii rămas în comuna Crasna, trebuie să acopere o localitate ce se întinde pe 30 de kilometri. În cazul în care sunt mai multe solicitări în acelaşi timp, poliţistul evaluează situaţiile şi alege să se deplaseze în zona unde s-a produs cel mai grav eveniment.
„Pentru populaţie nu este bine, cu siguranţă. Au plecat patru colegi şi am rămas doar eu. Ne descurcam greu şi când eram cinci, dar acum, cu un singur om la atâtea mii de locuitori! Dacă sunt chemat în mai multe locuri, evaluez situaţia şi mă duc acolo unde e urgent. Nu am ce să fac, decât să sper că va fi bine“, a declarat singurul poliţist din Crasna.  
Nevoiţi să angajeze poliţişti locali

Primăria Crasna a fost nevoită să găsească o soluţie ca să suplinească lipsa celor patru poliţişti care au fost detaşaţi la Poliţia Oraşului Novaci. A angajat cinci poliţişti locali, pe care i-a dus la cursuri de formare profesională la Bumbeşti-Jiu. „Am văzut şi noi că am rămas cu comuna goală, fără poliţie, şi nu puteam să stăm aşa. Am găsit cinci oameni şi vrem să facem din ei poliţişti locali, să ne descurcăm în felul acesta. Este imposibil ca un singur poliţist să vegheze o comună întreagă, fizic nu poate“, a declarat Dumitru Blându, viceprimarul comunei Crasna, a cincea comună ca populaţie din judeţul Gorj, comparabilă cu oraşul Ţicleni.

Reduceri maxime

Situaţia de la Crasna se reîntâlneşte în toate localităţile din judeţul Gorj. Mai mult decât atât, există comune unde un singur poliţist deserveşte chiar şi 8.000 de locuitori, cum este cazul comunelor Bâlteni sau Băleşti. Reorganizarea Poliţiei Rurale a făcut ca în judeţul Gorj să rămână doar 11 secţii, spre deosebire de cele 59 de posturi, câte erau funcţionale până în urmă cu câteva luni.
În ciuda faptului că a avut loc o reorganizare a Poliţiei Gorj, în perioada imediat următoare se vor face şi disponibilizări de personal. Potrivit liderilor de sindicat, alţi poliţişti vor fi nevoiţi să îşi găsească o altă meserie, dacă nu vor trece testele şi evaluările la care vor fi supuşi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII