5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCine este vinovat de închiderea Spitalului din Strehaia?

Cine este vinovat de închiderea Spitalului din Strehaia?

Scandal ca la uşa cortului în faţa Primăriei Strehaia din judeţul Mehedinţi. Aproape 100 de oameni au fost joi după-amiază la un pas să intre peste primar în birou să îi ceară socoteală despre închiderea spitalului. Oamenii sunt disperaţi şi spun că de când nu mai au spital se tratează cu ce pot acasă pentru că nu îşi permit să meargă la Craiova sau la Drobeta Turnu Severin. Localnicii, dar şi oameni veniţi din localităţile vecine i-au cerut primarului să redeschidă spitalul sau să facă secţii externe de urgenţă.
Oamenii nu mai ştiu ce să creadă şi aruncă totul asupra administraţiei locale.
„Pe mine nu mă interesează cine este de vină că s-a închis spitalul. Eu ştiu doar că domnul primar ne-a promis că va face totul să facă secţie externă sau de primiri urgenţe, unde să putem veni când avem nevoie de o injecţie, de tratamente uşoare, şi acum a dat înapoi. Eu sunt bolnavă, am avut un accident de maşină şi periodic trebuie să vin la controale. Ce să fac, cu ce să mă duc la Severin dacă nu am bani? Să facă bine să ne redeschidă spitalul“, a spus o femeie din Ciochiuţa.

Promisiuni nerespectate

Primăria a dat o hotărâre de consiliu local prin care este de acord ca spitalul orăşenesc să fie transformat în secţie externă a spitalului judeţean, unde cazurile uşoare să fie tratate, însă mai departe, conform legii, ar fi trebuit să se ocupe consiliul judeţean, care le-a şi promis oamenilor în urmă cu ceva vreme că spitalul nu va rămâne pentru mult timp închis.
„Eu cred că la nivel de primărie am făcut tot ce se putea face, am fost de acord ca spitalul să fie secţie externă, am spus că vom pune la dispoziţia medicilor spaţiul policlinicii în mod gratuit, pentru cabinete, mai mult de atât nu pot să fac. Consiliul Judeţean (CJ) Mehedinţi şi Ministerul Sănătăţii sunt cei care au legea de partea lor să redeschidă spitalul“, a spus primarul Sîmion Burcu. Reprezentanţii CJ au declarat însă că vinovată de această situaţie este primăria, care nu a găsit fondurile necesare.
De Spitalul Strehaia aparţineau 44.000 de locuitori, însă acest lucru nu a contat pentru Ministerul Sănătăţii atunci când l-a trecut pe lista celor care trebuie să fie închise. Acum oamenii se tratează pe unde îşi permit sau rămân să moară acasă.
Primarul spune că este depăşit de situaţie mai ales că în prezent nu mai are nici un ban la bugetul local, în afară de banii de la taxe şi impozite. Motivul? La împărţirea fondurilor, consiliul judeţean a exclus oraşul Strehaia, drept pentru care nu se poate face nimic pentru spital.
„Nu ştiu de ce vin oamenii şi mă acuză pe mine pentru că eu nu am nici o posibilitate materială să fac ceva pentru spital. Dacă îmi dau bani eu fac spitalul, dar dacă eu nu am nici un ban cu ce să lucrez? Consiliul judeţean nu mi-a dat nici un ban, iar acum oamenii vin peste mine şi mă acuză că nu fac nimic“, a declarat Sîmion Burcu, primarul oraşului Strehaia.
Din cauza închiderii spitalului, Primăria Strehaia a pierdut un proiect european de un milion de euro, bani pe care ar fi trebuit să îi primească pentru modernizarea spitalului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU