Acasă Local Hoţi cu „lipici“ la… bancomate

Hoţi cu „lipici“ la… bancomate

http:http://www.youtube.com/watch?v=lH5q1MKvff8
http:http://www.youtube.com/watch?v=lDzReEKDHKI

Doi tineri, unul din comuna doljeană Teslui şi altul din Craiova, au fost prinşi de poliţişti şi jandarmi după ce reuşiseră să sustragă bani din bancomate folosind un dispozitiv cu lipici

Metoda furtului banilor din bancomate cu ajutorul unui dispozitiv cu lipici nu este nouă. A fost adusă aproape de perfecţiune în ţări cum ar fi Germania, Franţa, Marea Britanie sau Irlanda, fiind denumită de autorităţile acestor state metoda „cash trapping“ (capcana pentru bani – n.r.). În ultimele luni, astfel de furturi au fost semnalate în mai multe judeţe din ţară, iar de curând au fost descoperite şi în Craiova.
Doi tineri au reuşit să fure, marţi noapte, cu ajutorul unui dispozitiv cu lipici, aproape 1.000 de lei din trei bancomate din Craiova, aceştia fiind prinşi de oamenii legii o zi mai târziu, după ce montaseră dispozitivul pe un al patrulea bancomat.
Potrivit poliţiştilor din cadrul IPJ Dolj, miercuri, trei persoane au depus plângeri la Secţiile 3 şi 5 din Craiova, sesizând faptul că, marţi seară, bancomatele de la care încercaseră să scoată numerar, amplasate în cartierele Valea Roşie şi Craioviţa Nouă, le-au „mâncat“ banii. Cele trei persoane au precizat că, în total, au fost „uşurate“ de 970 de lei.
Bănuind că au de-a face cu furturi din bancomate, oamenii legii au început verificările, iar miercuri seară, în jurul orei 23.00, i-au şi găsit pe suspecţi. O patrulă de poliţişti şi jandarmi ai Grupării de Jandarmi Mobile Craiova a observat în parcarea hipermarketului Kaufland de pe Calea Bucureşti o Toyota înmatriculată în Spania în care se aflau doi tineri ce păreau suspecţi. Aceştia au fost identificaţi ca fiind Ştefan Gavrilescu, de 23 de ani, din comuna Teslui, şi Cătălin Ceauşu, de 30 de ani, din Craiova, agent de pază la REMAT.

Furturi cu lipici

Asupra celor doi tineri, oamenii legii au descoperit mai multe carduri bancare, dar şi dispozitive cu lipici pe care le montau pe fantele prin care bancomatele eliberează banii. Această metodă este, pe cât de simplă, pe atât de eficientă: când o persoană încearcă să scoată bani, bancnotele rămân lipite pe banda adezivă a dispozitivului „plantat“ de hoţi. Clientul crede că bancomatul nu mai are bani sau este defect şi pleacă, după care hoţii vin şi recuperează dispozitivul cu tot cu bancnotele rămase lipite pe el.
După ce au văzut înregistrările camerelor de supraveghere ale bancomatelor, oamenii legii au stabilit că Gavrilescu şi Ceauşu sunt cei care puseseră mâna pe banii celor trei persoane care au depus plângeri la poliţie.
Poliţiştii doljeni au precizat că Gavrilescu şi Ceauşu operau noaptea, când băncile sunt închise şi păgubiţii nu se pot plânge angajaţilor acestora. După ce şi-au verificat cardurile şi au văzut că, de fapt, banii le-au fost retraşi din cont, păgubiţii au fost convinşi că bancomatele au fost de vină, motiv pentru care au depus plângeri la poliţie împotriva băncilor. Oamenii legii au mai precizat că tinerii au fost reţinuţi şi sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de furt calificat, respectiv tentativă la infracţiunea de furt calificat.
Cei doi au declarat în faţa poliţiştilor că este pentru prima oară când fură din bancomate. Gavrilescu a spus că a fost obligat să fure de către Ceauşu, la care avea o datorie de 8.000 de lei, bani pe care îi împrumutase când mama sa fusese internată în spital.
IPJ Dolj le recomandă persoanelor care rămân cu banii blocaţi în bancomate să anunţe incidentul la 112 şi să nu se îndepărteze de aparat până la sosirea poliţiştilor.

 

Lipici pe bancomatele din Germania

Potrivit Deutsche Welle, în luna mai au fost arestaţi în Berlin patru români cu vârste între 26 şi 39 de ani, care furaseră bani din bancomate prin metoda „cash trapping“. Deutsche Welle a precizat că, potrivit poliţiei germane, această metodă de furt este folosită aproape în exclusivitate de cetăţeni români şi bulgari.

A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.
Exit mobile version