20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAlocaţii de sute de euro pentru copiii doljeni

Alocaţii de sute de euro pentru copiii doljeni

Potrivit Regulamentului european 1.408, copiii ai căror părinţi lucrează legal într-o ţară din Uniunea Europeană pot primi alocaţii la nivelul celor din statele respective. Cu toate acestea, foarte puţini copii beneficiază de această facilitate. Din cei aproximativ 7.000 de elevi doljeni ai căror părinţi sunt plecaţi în prezent la muncă în străinătate, mai puţin de 1% primesc alocaţii în cuantum de peste 100 de euro. „În acest an şcolar, în judeţul Dolj sunt înregistraţi 60 de elevi (în creştere faţă de anul trecut, când au fost înregistraţi 44 de preşcolari şi elevi) care beneficiază de altă alocaţie decât cea oferită de statul român, conform Registrului european 1.408. Doi dintre ei au fost înregistraţi zilele acestea“, a declarat Linica Paşa, persoana din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj responsabilă cu evidenţa alocaţiilor de stat din învăţământul preuniversitar din judeţ. Potrivit acesteia, părinţii copiilor respectivi sunt plecaţi în Italia (valoarea alocaţiei este de 124 de euro), Germania (154 de euro), Irlanda (164 de euro) şi Olanda (164 de euro). Astfel, aceşti copii primesc alocaţii de zeci de ori mai mari faţă de restul copiilor din România, a căror alocaţie este în prezent de doar 42 de lei, adică aproximativ 10 euro.

Cum se obţine alocaţia europeană

Pentru a beneficia de „alocaţie europeană“ pentru copii, părintele trebuie să completeze, în dublu exemplar, formularul tip european E411, pe care îl poate obţine de la instituţiile abilitate în acest sens din ţara în care este angajat (în Italia, de exemplu, aceste instituţii se numesc institute de securitate socială). O dată completat, acesta se depune la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale din România, de unde poate primi şi informaţii suplimentare cu privire la obţinerea acestui tip de alocaţie.
Potrivit Regulamentului european 1.408, condiţia principală pentru a primi această alocaţie este ca părinţii să fi contribuit la sistemul de asigurări sociale din ţara respectivă o anumită perioadă. Părinţii trebuie să fie angajaţi în statul respectiv cu contract de muncă sau să desfăşoare activităţi independente înregistrate.

Asiguraţi-vă că puteţi beneficia
de alocaţia europeană

Înainte de demararea procedurii de obţinere a „alocaţiei europene“, persoana care lucrează în mod legal într-un stat pentru care Regulamentul CE 1408/71 este aplicabil trebuie să se intereseze dacă are dreptul să beneficieze de ea. Aceste informaţii pot fi obţinute de la angajator şi de la instituţia competentă din statul respectiv. Tocmai de aceea este indicată, dar nu obligatorie, începerea procedurii din statul în care lucrătorul migrant îşi desfăşoară activitatea. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII