16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSprâncenata, cazul Deta reeditat la Olt

Sprâncenata, cazul Deta reeditat la Olt

Cinci ciobani au căzut victime, miercuri seară, furiei administratorului unei societăţi cu suprafeţe agricole arendate în comuna Sprâncenata, judeţul Olt. Conflictul spontan iscat de prezenţa ciobanilor cu cârdurile de oi şi capre pe miriştea arendaşului s-a sfârşit cu focuri de armă, ameninţări, animale peste care bărbatul dezlănţuit a trecut cu combina şi altele care s-au împrăştiat pe câmpuri. Gheor­ghe Şchiopu, din Bucureşti, arendaş în Sprâncenata, a înnebunit, spun ciobanii, când miercuri seară a văzut două cârduri de oi şi capre pe o mirişte din terenul arendat, aproape de drumul de hotar între Sprâncenata şi localitatea Beciu din Teleorman. „A venit peste mine, m-a lovit cu pistolul cu bile, mi-a tras în cap, la picioare, în gură. A sărit băiatul care era cu mine, Mihai Paţachia. Vă spun aşa, în mare, ce s-a întâmplat. Am căzut jos şi, din şanţ, am reuşit să sun la 112. Poliţistul din comună m-a urcat în maşină să mă ducă la drum, că drumul de câmp era plin de nămol, de unde să mă ia ambulanţa. În timpul ăsta, Şchiopu s-a urcat pe combină şi a început să-l fugărească pe alt băiat (Cristian Rotaru – n.r.), iar poliţistul a trecut mai departe, s-a făcut că nu-l vede. Asta nu e tot. Ne-a spus că el are bani, are relaţii, că nu-i face lui nimeni nimic, că ne omoară şi cu banii ne plăteşte. Şi cred că nu păţeşte nimic, că e şef la PDL, la Beciu“, a declarat Valerică Pârvan, ciobanul agresat. Bărbatul a ajuns la Spitalul Municipal Caracal, unde a rămas până în dimineaţa următoare. „Cred că şi asta a fost şcoala lor, să mă trimită acasă, că la opt dimineaţa mi‑au făcut externarea. Aseară (joi seară – n.r.) mi s-a făcut rău, m-a durut capul şi am căzut jos din picioare. M-am dus din nou la Caracal, iar de acolo m-au trimis la Craiova, la spital“, a povestit bărbatul, care şi acum se miră că a scăpat aşa „ieftin“.

„Dacă poliţia nu face dreptate, îl agăţăm în cârlig şi mâncăm din el“

Spusele ciobanului sunt susţinute de alţi patru colegi ai săi, care au avut, în episodul de miercuri seară sau în trecut, conflicte cu Gheorghe Şchiopu. Ştefan Dorobanţu povesteşte că pe agresor îl bănuieşte că anul trecut i-a otrăvit 94 de oi, punând pe mirişte boabe de porumb otrăvite şi Furadan. „El mi le-a otrăvit, poa’ să spună băiatul ăsta (Valerică Pârvan – n.r.), că atunci lucra la el şi l-a pus să pună boabele. N-a vrut şi l-a dat afară“, a declarat Dorobanţu. Cristian Rotaru, cel alergat cu combina cu câteva seri în urmă, are, la fel, poveşti despre isprăvile arendaşului. Cu toţii sunt însă convinşi că, aşa cum pentru fapta de anul trecut nu s-a găsit autorul, iar ciobanul care avea în grijă animalele otrăvite are încă de plătit proprietarilor pentru pagubă, şi faptele recente vor fi muşamalizate. „Noi nu vrem să ne facem dreptate singuri, că ne lăsăm familiile şi animalele acasă şi plecăm la puşcărie pentru un prost, dar nu se mai poate aşa! Dacă poliţia nu face dreptate, îl agăţăm, până la urmă, în cârlig şi mâncăm din el“, se arată hotărâţi bărbaţii.

„Război, asta a fost acolo, care pe care“

Învinuitul nu neagă faptul că acolo s-au petrecut fapte greu de imaginat, dar totul s-ar fi întâmplat pentru că lucrurile au scăpat de sub control. „Ce să fie acolo, război a fost, care pe care. Dacă i-am găsit cu caprele pe cultura mea?! An de an mi se întâmplă la fel. Să vedem de unde-mi plătesc ei paguba, 86 de hectare compromise“, se apără Şchiopu. Admite că acolo unde i-a găsit nu mai era cultură, era mirişte, dar ce, miriştea a cui e, e a lor?! Cu maşina de teren nu a avut intenţia să lovească animalele, dar „mi‑a sărit nămol pe faruri şi pe parbriz şi n-am mai văzut“. Cu combina este altă poveste. Sătul de şofat, s-a apucat de treierat, şi „nu stau eu să le feresc lor animalele când treier“. Faptul că totul se petrecea la ora 23.00 e simplu amănunt. Ce e important, mai spune administratorul, e că el este cel agresat, chiar de Valerică Pârvan, cel în care a tras. Cum şi-a dat seama, în timpul „războiului“, cine l-a lovit, e o întrebare fără răspuns. E important certificatul medico-legal pe care l-a obţinut şi care ar recomanda, tot conform declaraţiilor lui Gheorghe Şchiopu, 25 de zile de îngrijiri medicale. „Sunt rănit, cum să nu fiu?! Am degetul în gips!“, a mai spus administratorul.

„Se fac cercetări pentru vătămare corporală gravă“

Deşi fapte de genul celor expuse mai sus nu se întâlnesc, din fericire, în fiecare zi, pe buletinul de presă al poliţiei n-a apărut, joi, 27 iulie, nici un rând. Şi nici vineri. Şi puţin probabil să se fi spus, vreodată, vreo vorbă dacă nu se trezea cineva să întrebe. Întrebând am aflat că s-a întocmit un dosar la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, în care „se fac cercetări pentru vătămare corporală gravă“.
Conform datelor din dosar, cercetat pentru agresiune este Valerică Pârvan, care l-ar fi bătut pe Gheorghe Şchiopu, iar ultimul este cercetat pentru vătămare corporală, distrugere şi uz de armă neletală fără drept. Evident, cercetările nu s-au încheiat, aşa că nu s-au formulat concluzii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

27 COMENTARII