21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe pregătesc pentru viaţă la bibliotecă

Se pregătesc pentru viaţă la bibliotecă

Cariera, influenţa societăţii, autodepăşirea şi soarta au fost câteva dintre temele discutate de elevi la cursul de cultură generală

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ organizează diverse cursuri pentru elevi în perioada vacanţei. Unul dintre ele a avut loc miercuri, 27 iulie, la ora 9.00, în cadrul Secţiei „Adrian Păunescu“, şi a făcut parte din cursurile de cultură generală, desfăşurate săptămânal în secţie.
Tema întâlnirii a fost „Ne pregătim pentru viaţă“ şi ar putea fi descrisă cel mai bine prin discuţia liberă dintre psihologul Mihai Jianu şi 13 elevi de liceu. Curioşi, comunicativi şi maturi, ei au răspuns cu răbdare şi interes provocărilor lansate de psiholog. Totul a început cu un test prin care tinerii a trebuit să-şi evalueze sentimentele faţă de propria persoană. Discuţia a continuat spre zona carierelor pe care elevii şi‑ar dori să le urmeze. Printre acestea s-au numărat cele de jurnalist, avocat, medic, educator sau psiholog judiciar.
Nu este uşor să împaci ceea ce ţi-ai dori să faci cu ceea ce ţi-ar putea aduce un venit mai mare; trebuie să găseşti calea de mijloc. Conversaţia a ajuns şi „peste hotare“: cum este să trăieşti într-o societate sănătoasă, cu modele pozitive. „Chiar dacă România e ţara ta, este greu. Dacă ştii că ai avut posibilitatea să pleci şi nu ai făcut-o, te trezeşti dimineaţa regretând“, a mărturisit o elevă.

„Aparenţele contează mai mult“

„E mai uşor să pleci decât să accepţi un război mental la tine în ţară“, a spus psihologul Mihai Jianu, încurajându‑i pe tineri să găsească şi alte opţiuni decât plecarea. Unii dintre ei au mărturisit că ar vrea să părăsească ţara. Puţini au fost cei care şi-ar dori să rămână aici. Totul se rezumă însă la posibilităţile financiare şi, de ce nu, psihice ale fiecăruia.
Mulţi dintre elevii prezenţi la curs s-au arătat sceptici la auzirea unor cuvinte precum „hazard“ sau „nu a fost să fie“. La vârsta lor, ei ştiu deja că nu contează atât destinul sau soarta, cât contează munca pe care o depui, cât de bun eşti în domeniul tău şi principiile solide pe care le ai în viaţă. Totodată, nu trebuie să te plafonezi după ce termini studiile şi, mai ales, contează să investeşti cât mai mult în tine, după cum a spus Mihai Jianu.
Modelele societăţii româneşti nu sunt prea ofertante. „Aparenţele contează mai mult decât multe lucruri“, a spus una dintre tinerele prezente la curs. Mihai Jianu a contrazis, oarecum, această afirmaţie, zicând că „nu trebuie să ne ghidăm după ceea ce spun cei din jur“. După părerea elevilor, acest efect este, totuşi, încurajat de mass-media, care impun anumite modele societăţii.
Tinerii au învăţat miercuri că trebuie aibă priorităţi clare, un program bine stabilit, dar şi o logică impecabilă, care să nu le permită să se plângă de nimic. Cursurile organizate de bibliotecă vor continua săptămâna viitoare, miercuri, de la ora 10.00, când Dana Dinu va veni să vorbească despre cultura şi civilizaţia elenistică. Aceia care doresc să participe se pot înscrie dinainte sau se pot prezenta direct la curs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS