16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCine prinde afacerea cartelelor din şcoli?

Cine prinde afacerea cartelelor din şcoli?

Instalarea cititoarelor şi emiterea cardurilor magnetice vor costa cel puţin nouă milioane de euro. Anul trecut, în cele 27.146 de unităţi de învăţământ preuniversitar existente la nivel naţional au fost înscrişi 2,43 milioane de elevi. Costul unui cititor variază între 350 şi 800 de lei, iar preţul unei cartele se ridică la nouă lei.

Chelului tichie de mărgăritar îi lipseşte şi învăţământului românesc cartele magnetice. În loc să se preocupe de micşorarea procentului de semianalfabeţi din România (la 12 iulie Comisia Europeană susţinea că 40% dintre copii sunt în această situaţie), Ministerul Educaţiei şi-a anunţat intenţia de a introduce, începând cu toamna acestui an, accesul în şcoli doar pe baza cartelelor magnetice.
Şi asta, în condiţiile în care majoritatea instituţiilor de învăţământ preuniversitar din România sunt atât de sărace încât nu-şi pot renova singure clădirile şi, uneori, nici măcar nu le pot igieniza. Despre copiii care locuiesc în cătunurile din ţară, ce să mai vorbim… După ce vor parcurge zilnic kilometri întregi până la şcoală (unde-şi vor petrece primele săptămâni de iarnă în frig, pentru că instituţiile nu au bani de lemne, iar de încălzire centrală nici nu se pune problema), va trebui să-şi bage mânuţele îngheţate în buzunare ca să scoată peticuţul de acces, pe care să-l introducă apoi în cititor. Dacă mai pot!
În plus, costurile aferente instalării cititoarelor şi producerii cartelelor magnetice pentru fiecare elev în parte nu sunt deloc de neglijat, ridicându-se, potrivit calculelor Curierului Naţional, la cel puţin nouă milioane de euro. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării la solicitarea Curierului Naţional, în România au învăţat anul trecut 2.434.478 de elevi, dintre care 1.679.839 în clasele I-IV şi 754.639 în clasele IX-XII. În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ, ministerul precizează că, la nivel naţional, există 5.852 de şcoli pentru clasele I-VIII şi 21.294 de unităţi de învăţământ pre-universitar, respectiv, licee, colegii, grupuri şcolare etc.
Asta înseamnă un total de 27.146 de unităţi de învăţământ, adică cel puţin 27.146 de cititoare care trebuie să fie instalate, plus 2,5 milioane de cartele magnetice. Per total, cel puţin nouă milioane de euro.

Dacă au camere video, vor şti dacă a pontat alt elev

Instalarea sistemelor de acces pe bază de cartelă nu ar trebui să reprezinte o problemă din punct de vedere tehnic. Potrivit reprezentanţilor companiei Electrogroup Proinstal, furnizor de soluţii de acces cu cartelă, instalarea unui singur cititor nu poate lua mai mult de o oră. Sistemul constă într-un cititor şi o sursă de alimentare de 12V, care poate fi conectat cu uşurinţă la un calculator printr-un cablu USB, pentru controlul intrărilor şi ieşirilor.
„Sistemele existente pe piaţă sunt uşor de instalat; pentru o singură instalare este nevoie de circa o jumătate de oră sau o oră. Pot fi instalate cititoare pentru cartele nenominale sau nominale, cartele de pontaj cu poza posesorului. Aşa că identificarea elevilor nu ar trebui să fie o problemă. Mai mult, sistemele de închidere se bazează pe yală electronică, ce poate fi programată să nu se mai deschidă după o anumită oră dorită. Atât pentru intrări, cât şi pentru ieşiri. Astfel, ieşirea din şcoli a elevilor poate deveni imposibilă, în timpul orelor de curs“, a explicat, pentru Curierul Naţional, Constantin Irimie, secretar administrativ al Electrogroup Proinstal.
Legat de problema înstrăinării cartelelor pentru a putea crea o prezenţă falsă în incinta şcolilor, ea poate fi rezolvată. „Folosind cartelele de pontaj cu poză, un elev nu va putea folosi cartela altui coleg. Sistemele de acces pot fi conectate la un sistem de supraveghere video şi, folosind datele pe care cititorul le furnizează unui calculator, se poate verifica înregistrarea video de la ora la care a fost pontat accesul, pentru a verifica dacă persoana respectivă a intrat la acea oră sau cartela a fost folosită de altcineva“, a mai spus Irimie.
Potrivit acestuia, prețurile cititoarelor încep de la 350 de lei cu tot cu sursa de alimentare şi pot urca până la 700-800 de lei, în funcţie de complexitatea sistemelor dorite. Preţul unei cartele de pontaj cu poză nu este decât nouă lei.

Nu se ştie cine şi cum va finanţa implementarea acestui sistem

Un simplu calcul arată că instalarea celor mai ieftine cititoare, de 350 de lei, în cele peste 27.000 de unităţi de învăţământ va costa peste 9,5 milioane de lei, în cazul celor mai scumpe, de 800 de lei, preţul ajungând la 21,7 milioane de lei. Media acestor valori, deşi nu se ştie câte şcoli le vor instala pe cele scumpe şi câte pe cele ieftine, indică un preţ de 15,6 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 3,7 milioane de euro.
La rândul lor, cele 2,434 milioane de cartele magnetice vor costa aproape 22 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 5,21 milioane de euro. Per total, costul instalării cititoarelor şi al emiterii cartelelor magnetice s-ar ridica la 8,91 milioane de euro…
În plus, deocamdată nu se ştie cum şi cine va finanţa instalarea acestor aparate, având în vedere că Ministerul Educaţiei nu a făcut nici o precizare în acest sens, cu excepţia declaraţiei făcute săptămâna trecută de secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea.
Potrivit acesteia, sistemul care va fi implementat începând cu toamna acestui an va reduce absenteismul de la ore şi va crea un mediu mai sigur pentru elevi. Secretarul de stat a afirmat că şi motivarea absenţelor va fi mai greu de făcut, odată ce fiecare profesor va primi, după cinci minute de la începerea orei, un tabel cu cine a validat cardul şi cine nu.
„Acest tip de înregistrare a accesului în şcoală rezolvă două probleme. Cea de siguranţă a elevilor în unitatea de învăţământ şi totodată, în termeni reali, cinci minute de la momentul în care au început cursurile în şcoală, fiecare diriginte va avea tabelul cu elevii prezenţi, cei absenţi, elevii întârziaţi“, a explicat sâmbătă, la Suceava, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea.
Din păcate, n-a spus cum şi cine va finanţa acest proiect şi cine îi va învăţa pe copilaşii înfriguraţi de la ţară cum să utilizeze cartelele magnetice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII