13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFinanţiştii TVA scapă de puşcărie

Finanţiştii TVA scapă de puşcărie

32 din cei 36 de finanţişti acuzaţi pentru că au acordat returnările ilegale de TVA lui Genică
Boerică, Samir Sprânceană şi Ion Fotescu au fost găsiţi vinovaţi de Judecătoria Craiova

Judecătoria Craiova a reuşit să finalizeze dosarul celor 36 de angajaţi ai Fiscului doljean, acuzaţi că au produs un prejudiciu de peste 30 de milioane de euro bugetului de stat, semnând documentele în baza cărora 42 de firme controlate de afaceriştii Genică Boerică, Samir Sprânceană şi Ion Fotescu au beneficiat de returnări ilegale de TVA în perioada 2001 – 2004. 48 de termene, întinse pe trei ani şi trei săptămâni, a avut judecarea acestui dosar de mare amploare. Pentru a nu lungi şi mai mult procesul, judecătoarea a dat mai multe termene într-o săptămână, ori chiar termene de pe o zi pe alta, reuşind să pronunţe vineri sentinţa.

La puşcărie, doar unul din 36

Din cei 36 de inculpaţi, doar 32 au fost găsiţi vinovaţi pentru controalele formale în baza cărora s-au acordat returnările ilegale de TVA. Ceilalţi patru – Constantin Osiac, Cătălin Cristea, Nicoleta Tudor şi Adrian Matei – au fost achitaţi.
Pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, cei 32 de vinovaţi ar fi trebuit să primească o pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 15 ani. Judecătoarea s-a arătat însă milostivă, acordându-le tuturor circumstanţe atenuante, pe motiv de „bună conduită a infractorului înainte de săvârşirea infracţiunii“. Aşa se face că 31 dintre ai au primit pedepse cu suspendare şi doar unul dintre cei găsiţi vinovaţi a primit o pedeapsă cu executare în penitenciar.
Singura care merită să ajungă în spatele gratiilor este, potrivit instanţei, Eugenia Ghiga, fostă şefă de serviciu, plecată între timp din Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Aceasta a primit trei ani de închisoare cu executare.
Alţi 18 foşti subalterni ai săi – Doina Dorobanţu, Mihaela Nicolae, Georgeta Ligia Croitoru, Georgeta (Prepeliţă) Seftulescu, Nicu Ciurlin, Andrei Costin Gheorghiţă Fiedler, Adriana Iordache, Milica Ionescu, Doiniţa Văduva, Mihaela Ionicoiu, Sorin Celea, Cristina Ciucă, Magdalena (Mogoşanu) Florea, Eugen Dincă, Laura (Ciovică) Voicu, Eugenia Barbu, Manuela Coca Popa, Veronica Domnişoru – au primit tot câte trei ani de închisoare, dar cu suspendare sub supraveghere.
Ceilalţi inculpaţi găsiţi vinovaţi – Alexandru Cojocaru, Lenuţa Corneanu, Dan Bozdogescu, Violeta Corcoveanu, Violeta Popescu, Liana Răcăreanu, Stelian Voicu, Petrida Dragomir, Carmen Mariana Săseanu, Georgeta Rodica Cojocaru, Ioseev Neagoe, Daniela Zanfirescu – s-au ales doar cu câte doi ani de închisoare cu suspendare.

Sechestru pe bunurile condamnaţilor

Pentru recuperarea – măcar în parte – a prejudiciului uriaş, în sumă totală de 117.769.671,967 lei la data trimiterii în judecată, instanţa a menţinut sechestrul pe bunurile a 32 de inculpaţi, ridicând sechestrul doar de pe averea celor patru achitaţi. În plus, fiecare dintre cei 32 de condamnaţi a fost obligat şi la achitarea a câte 25.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată.
Procurorii Serviciului Teritorial Craiova au zece zile la dispoziţie să aprecieze cât de justă este această sentinţă şi, la nevoie, să formuleze recurs împotriva ei. Recursul ar urma să fie judecat la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII