10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSolomon s-a întors primar

Solomon s-a întors primar

După aproape un an şi jumătate de exil din primărie, Antonie Solomon a primit ieri vestea cea mare: se poate întoarce în funcţia de primar al oraşului. Magistraţii gălăţeni au respins recursul pe care procurorii DNA l-au făcut împotriva deciziei Tribunalului Galaţi de acum câteva zile, prin care i se permitea lui Solomon să plece din Craiova şi, implicit, să redevină primar.

Procesul care îi eliberează lui Solomon calea către primărie a început cu stângul pentru el şi susţinătorii săi. Cei trei judecători din completul ce trebuia să judece recursul au depus o cerere prin care doreau să se abţină. Motivul invocat de ei era acela că se pronunţaseră într-o altă înfăţişare, atunci când înlocuiseră măsura arestării preventive cu obligaţia de a nu părăsi localitatea.
Deci, judecătorii care l-au eliberat din arestul preventiv, dar i-au interzis să plece din Craiova, nu au dorit să judece recursul. Cererea lor a fost respinsă, după cum se arată într-un răspuns al Curţii de Apel Galaţi trimis GdS. „Vă comunicăm că, în dosarul nr. 6618/121/2010 al Curţii de Apel Galaţi, s-au formulat cereri de abţinere de către judecătorii învestiţi cu soluţionarea cauzei, motivat de faptul că aceştia şi-au exprimat opinia printr-o decizie anterioară.
Prin încheierea de şedinţă din data de 20 iulie 2011 au fost respinse, ca nefondate, cererile de abţinere formulate de judecători în soluţionarea cauzei care face obiectul dosarului nr. 6618/121/2010 al Curţii de Apel Galaţi, deoarece motivul invocat nu se regăseşte în cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege“, se arată în comunicat.
În această situaţie, cei trei judecători nu au avut ce face decât să judece, nu înainte de a-i oferi lui Antonie Solomon posibilitatea să-i recuze. Cum nici acest lucru nu s-a  întâmplat, procesul s-a judecat, iar decizia a fost de respingere a recursului. „Prin decizia penală nr. 1244/R/21.07.2011, s-a respins ca nefondat recursul declarat de DNA –  Serviciul Teritorial Galaţi împotriva încheierii de şedinţă din data de 8 iulie 2011 pronunţată de Tribunalul Galaţi în dosarul nr. 6618/121/2010“, se mai arată în comunicatul trimis GdS de Curtea de Apel Galaţi.
Ce înseamnă acest lucru? Că Solomon îşi poate relua funcţia de azi, după cum susţin avocaţii săi. Practic vorbind, decizia judecătorilor trebuie să fie comunicată oficial şi Consiliului Local Craiova, pentru ca acesta să se întrunească într-o şedinţă extraordinară şi să-i redea lui Antonie Solomon atribuţiile pe care le-a preluat cu delegaţie viceprimarul Mărinică Dincă. Contactat telefonic, Antonie Solomon a declarat că aşteaptă să vadă hotărârea judecătorilor şi că, cel mai probabil, îşi va relua funcţia începând de lunea viitoare.

Chichiţele întoarcerii la primărie

Calea spre fotoliul de primar i-a fost deschisă lui Solomon de Tribunalul Galaţi, instanţa care a admis la începutul lunii iulie cererea de înlocuire a măsurii preventive de a nu părăsi Craiova, cu aceea de a nu părăsi ţara. „Admite cererea de înlocuire a măsurii preventive formulate de inculpatul Solomon Antonie. În temeiul art. 139 Cod de Procedură Penală, în referire la art. 1451 Cod de Procedură Penală, înlocuieşte măsura obligării de a nu părăsi localitatea a inculpatului Solomon Antonie cu măsura obligării de a nu părăsi ţara. Desemnează ca şi organ de supraveghere a inculpatului Solomon Antonie secţia de poliţie în circumscripţia căreia inculpatul îşi are domiciliul, care va stabili un program de supraveghere. Organul de supraveghere desemnat va verifica periodic respectarea obligaţiilor de către inculpatul Solomon Antonie, iar în cazul în care constată încălcări ale acestuia, va sesiza de îndată Tribunalul Galaţi“, se arată în încheierea Tribunalului.
În continuare, instanţa stabileşte în sarcina inculpatului Solomon Antonie următoarele obligaţii: – să se prezinte la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; – să se prezinte la postul de poliţie în a cărei rază teritorială locuieşte, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; – să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei; – să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme (…). Inculpatul Solomon Antonie va respecta următoarele obligaţii: – să nu se apropie de persoanele împreună cu care a comis fapta, de martori şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect. Atrage atenţia inculpatului Solomon Antonie că, în caz de încălcare – cu rea-credinţă – a obligaţiilor care îi revin, se va lua faţă de acesta măsura arestării preventive“, mai scrie în încheiere. Deşi făcea referire doar la ridicarea interdicţiei de părăsire a oraşului, decizia instanţei spunea, de fapt, mai multe, conform avocaţilor care îl reprezintă pe Antonie Solomon. Ei declarau acum câteva zile că măsura interzicerii exercitării funcţiei nu poate fi luată singular, ci doar ca un accesoriu la o altă decizie, în cazul nostru interdicţia de a părăsi oraşul. Cu alte cuvinte, interdicţia lui Solomon de a fi primar era doar un accesoriu la decizia de a-i interzice plecarea din oraş. Or, în încheierea din 8 iulie, magistraţii nu au menţionat nimic despre menţinerea interdicţiei de a fi primar, deci, prin deducţie, poate fi primar. „Acum instanţa a stabilit alte accesorii“, spuneau avocaţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

124 COMENTARII