5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPericolele care ne pândesc la scăldat

Pericolele care ne pândesc la scăldat

Craiovenii pot să meargă liniştiţi la ştrand: Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj le garantează că toate bazinele de înot din oraş sunt autorizate sanitar, deci îndeplinesc normele igienico-sanitare. Nu la fel stau lucrurile şi cu apa din lacuri, râuri, iazuri sau canale de irigaţii, locuri frecventate cu predilecţie de locuitorii de la ţară.
Cu toate că scăldatul în apele neamenajate este interzis şi sunt aplicate amenzi, tot mai multă lume îşi caută în felul acesta o metodă de răcorire în zilele toride de vară. Riscurile sunt însă mari. Potrivit reprezentanţilor DSP Dolj, înecul este cel mai mare pericol care îi pândeşte pe amatorii de baie în ape curgătoare. „Scăldatul în râuri este riscant, îndeosebi pentru copii, apele pot forma vârtejuri“, a explicat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.

Atenţie la căpuşe!

Alt pericol îl constituie bolile infecţioase, nu puţine, care se pot lua din apele poluate. Cele mai frecvente sunt leptospiroza şi meningita. Leptospiroza se manifestă prin dureri de cap, febră, dureri musculare, afectând grav ficatul şi rinichii. Meningita este o inflamaţie a învelişului creierului care debutează brusc cu febră, durere de cap severă, gât înţepenit, convulsii, tulburări ale stării de conştienţă. În fiecare an, câteva zeci de copii ajung să fie internaţi cu meningită în secţiile  de boli infecţioase şi terapie intensivă din Dolj, o boală severă cu o rată crescută de mortalitate, de peste 50% în cazul meningitei bacteriene. Tot din apa murdară se pot lua sinuzite, boli de piele (micoze, eczeme), boli digestive (dizenterie, hepatită de tip A), afecţiuni ale ochilor (conjunctivite, blefarite) şi urechilor (otite).
Alte pericole, care nu ar trebui minimalizate, vin din vegetaţia din jurul lacurilor neamenajate, mai spun reprezentanţii DSP Dolj. „Vegetaţia din jurul apelor este un mediu bun pentru căpuşe. Aceste insecte transmit prin înţepătură o afecţiune gravă, numită boala Lyme“, a precizat Ştefan Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU