27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCurentul, leac pentru caniculă

Curentul, leac pentru caniculă

Curenţii de aer produşi în mod natural rămân singura metodă prin care bolnavii internaţi se mai pot răcori

Cele peste 34 de grade de afară s-au făcut simţite şi în saloanele Spitalului de Urgenţă Craiova. Pentru a-i face pe bolnavi să se simtă confortabil, cadrele medicale au aplicat cea mai eficientă metodă posibilă: deschiderea uşilor şi a ferestrelor.
„Le spun bolnavilor să lase ferestrele deschise ca să circule aerul. Curenţii de aer nu dăunează aşa cum cred mulţi oameni în vârstă. Dimpotrivă, aerul circulă şi usucă transpiraţia, iar în cazul rănilor împiedică formarea puroiului“, a explicat dr. Alexandru Cameniţă, şeful Clinicii de Neurochirurgie de la Spitalul de Urgenţă Craiova. Dr. Cameniţă susţine că aerul condiţionat foarte rece este în schimb periculos pentru sănătate. „Dacă au pielea transpirată, oamenii se pot trezi înţepeniţi“, crede Cameniţă. Medicul neurochirurg a mai spus că expresia „m-a tras curentul“ este specific românească şi nu are nici o bază reală. „Nu există curent decât de la prize. Este sănătos să stai cu ferestrele şi uşile deschise. Te poţi îmbolnăvi doar dacă treci brusc de la cald la frig“, a precizat el.

Aparatele de aer condiţionat, tentante pentru hoţi

Prin urmare, toţi bolnavii internaţi la Neurochirurgie sunt trataţi împotriva căldurii excesive din saloane conform principiului ventilaţiei naturale. Adică, oamenii stau nonstop cu ferestrele şi uşile larg deschise.
Metoda este eficientă doar dimineaţa şi seara, când se mai răcoreşte afară. În rest, saloanele sunt încinse chiar dacă sunt în permanenţă aerisite, dar bolnavii nu se plâng de căldură, că sunt obişnuiţi să trăiască rău. „După prânz se face cald. Pripeşte soarele, dar mai punem un prosop sau un cearşaf la geam şi ne este mai bine“, a spus Marinela Ciobotea, o pacientă de 61 de ani. 
În alte saloane, bolnavii şi-au sporit confortul cu ventilatoare aduse de acasă. Le-ar plăcea să aibă aer condiţionat în salon, dar nici nu visează la aşa ceva. „Vai de noi! În spitalul ăsta nici medicamente nu au, iar noi să le mai cerem şi aer condiţionat?!“, întreba Grigore Marica, un pacient care se refugiase de soarele puternic pe o canapea de pe hol.
Aparate de aer condiţionat există în spital, însă numai în sălile de operaţie şi în unele cabinete. Montarea lor în saloane nu ar fi avantajoasă pentru unitatea medicală din cauza hoţilor care s-au înmulţit de când nu mai există restricţii de intrare pentru vizitatori, sunt de părere unii medici. Aceştia susţin că telecomenzile de la aparatele de aer condiţionat ar fi o tentaţie în plus pentru hoţii obişnuiţi să fure capacele de la closete, robineţii de la baie sau cordonul de tras apa la WC. Că unii dintre conaţionalii noştrii sunt certaţi cu civilizaţia o demonstrează şi cele trei televizoare, dăruite de un medic Clinicii de neurochirurgie, care s-au defectat după mai puţin de o săptămână de utilizare şi au rămas, de asemenea, fără telecomenzi.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS