17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConcurenţă redusă la facultăţi

Concurenţă redusă la facultăţi

Rata scăzută de promovabilitata de la examenul de bacalaureat de anul acesta a influenţat semnificativ înscrierile la facultate. Astfel, dacă mai anii trecuţi se putea vorbi de o concurenţă destul de mare la majoritatea facultăţilor de la Universitatea din Craiova, după prima săptămână de înscrieri pentru concursul de admitere, candidaţii nu acoperă nici măcar locurile de la buget. Astfel, la cele trei specializări ale Facultăţii de Matematică şi Informatică, pentru cele 205 locuri repartizate (165 la buget şi 40 la taxă) s-au înscris 104 candidaţi. La Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Drobeta Turnu Severin s-au înscris zece persoane pentru 120 de locuri (20 la buget şi 175 la taxă), iar la cea din Craiova, 146 de persoane pentru cele 250 de locuri (75 la buget, 175 la taxă). Situaţii similare se înregistrează şi la Facultăţile de Inginerie în Electromecanică, Mediu şi Informatică Industrială (36 de candidaţi pentru 170 de locuri, din care 134 bugetare), de Mecanică (147 de candidaţi pentru 360 de locuri, din care 214 la buget), de Electrotehnică (46 de candidaţi pentru cele 220 de locuri, din care 197 bugetare), de Automatică, Calculatoare şi Electronică (211 candidaţi pe 374 de locuri din care 298 la buget), de Horticultură (238 de candidaţi pe 275 de locuri din care 157 bugetare), precum şi de Teologie (51 de candidaţi pentru 80 de locuri la buget).

„Nu mai întâlnim cazuri de înscrieri întâmplătoare“

În condiţiile în care la majoritatea acestor facultăţi perioada de înscriere se încheie săptămâna aceasta, multe dintre ele vor fi nevoite să organizeze şi cea de-a doua sesiune de înscriere. În plus, nu este exclus ca anul acesta să se înregistreze o diminuare a cifrei de şcolarizare.
Situaţia creată în acest an de rezultatele de la bacalaureat poate fi însă în avantajul generaţiilor viitoare de absolvenţi. „Sper cu tărie că examenul de bacalaureat din acest an a dovedit calitatea reală a elevilor şi de acum înainte absolvenţii de liceu care vor ajunge pe băncile facultăţilor vor fi mult mai bine pregătiţi. Singura problemă este că, până acum, dinamica admiterii nu este cea pe care ne-am dorit-o“, a declarat prof. univ. dr. Cristiana Nicola Teodorescu, directorul Departamentului Calitate şi Imagine din cadrul Universităţii din Craiova. Vestea bună este că, chiar dacă anul acesta s-ar putea înregistra o diminuare a cifrei de şcolarizare, mediile de admitere ar putea fi mult mai mari decât în anii trecuţi. „Mediile pe care le-am văzut la dosarele celor care s-au înscris la Facultatea de Litere sunt foarte mari. Asta înseamnă că vorbim de copii foarte buni, care au hotărât să urmeze o anumită facultate, şi nu mai întâlnim cazuri de înscrieri întâmplătoare“, a completat prof. univ. dr. Cristiana Nicola Teodorescu.

Concurenţă de 1,1 pe loc la Facultatea de Agricultură

Singura facultate de la Universitatea din Craiova care a reuşit, până acum, să atragă mai mulţi candidaţi decât numărul de locuri este Facultatea de Agricultură. Acolo, pentru cele 335 de locuri (dintre care 150 bugetare) s-au înscris peste 370 de candidaţi.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII