15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncepe distribuirea vinietelor

Începe distribuirea vinietelor

Autocolantele care dovedesc plata taxei de parcare vor putea fi ridicate gratuit, de şoferii craioveni, de la cele trei sedii ale Fiscului municipal

Craioveni, fiţi pregătiţi! Au venit vinietele de parcare! Autocolantele care dovedesc că  a fost achitată taxa de parcare vor putea fi ridicate de şoferi, începând de azi, de la ghişeele Direcţiei de Impozite şi Taxe Craiova. Vinietele sunt de trei culori: cele albastre sunt pe un an, cele galbene – pe o lună, iar cele roşii – pe o zi.

Acte necesare pentru vinietă

„Pentru a-şi ridica vinietele, cetăţenii trebuie să vină la ghişeele noastre cu copii după certificatul de înmatriculare al maşinii şi după actul de identitate al proprietarului sau deţinătorului autovehiculului. Solicităm aceste acte întrucât în baza noastră de date ţinem evidenţa autovehiculelor în funcţie de seria şasiului, or noi trebuie să trecem pe viniete numărul de înmatriculare şi trebuie să facem legătura între aceste informaţii în momentul în care verificăm dacă s-a plătit sau nu taxa de parcare de către proprietarul sau deţinătorul vehiculului“, a explicat Sorin Marcu, directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe Craiova.
Vinietele se vor putea ridica de la oricare dintre cele trei locaţii ale Fiscului craiovean: Piaţa Centrală, fostul Liceu Auto de pe strada Mitropolit Firmilian şi Craioviţa Nouă – Orizont. „Pentru ridicarea vinietei nu trebuie neapărat să se prezinte la ghişeele noastre chiar proprietarul sau deţinătorul. Acesta poate trimite o altă persoană, care trebuie să prezinte însă documentele pe care le-am menţionat“, a precizat directorul Marcu.

AutoColantul sau amenda

Vinietele sunt, de fapt, nişte autocolante de formă pătrată, pe care angajaţii Direcţiei de Taxe şi Impozite vor scrie cu markere speciale numărul de înmatriculare al maşinii căreia îi este destinată. Acest autocolant trebuie lipit pe parbriz sau măcar afişat pe bord, la loc vizibil, pentru că altfel şoferul riscă o amendă.
Sancţiunea pentru neplata taxei de parcare este amenda între 100-500 de lei, iar pentru cei care, deşi plătesc taxa de parcare, nu îşi afişează vinieta pe bord sau în parbriz, poate ajunge la 200 de lei. „Vom institui un termen de graţie de circa o lună, în care cetăţenii să aibă timp să se prezinte la ghişeele noastre pentru a-şi ridica aceste viniete. După 15 august, cine n-are aceste viniete în parbriz va fi amendat“, a menţionat Sorin Marcu.

Taxă redusă ori cu… penalităţi

Amintim că şoferii craioveni care sunt în evidenţa Fiscului municipal, dar nu şi-au plătit până în prezent taxa de parcare vor fi obligaţi să achite acum şi penalităţi, întrucât, potrivit legislaţiei municipale în vigoare, taxa de parcare trebuie plătită până cel târziu pe data de 31 martie a anului în curs.
În schimb, şoferii care au maşinile înmatriculate în alte oraşe sau chiar în alte ţări şi vor să plătească taxă de parcare pentru a obţine vinietă ar putea primi reduceri. Mai precis, dacă optează pentru taxa de parcare pe un an (40 de lei), ei vor plăti doar pe cele şase luni rămase din anul în curs (deci jumătate din sumă). Ca să se înscrie la Fisc, ei trebuie să meargă cu aceleaşi documente menţionate mai sus (original+copie). Proprietarii de „bulgăroaice“, „italience“ sau „englezoaice“, care vor să-şi plătească taxa de parcare, trebuie să aibă cu ei, în original şi copie: certificatul de înmatriculare al maşinii, documentul (procura) care le oferă calitatea de utilizator şi actul de identitate al utilizatorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

60 COMENTARII