17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal58 de participanţi, zero promovaţi la Liceul Bustuchin

58 de participanţi, zero promovaţi la Liceul Bustuchin

Nici unul dintre cei 58 de elevi ai Grupului Şcolar Industrial Bustuchin nu a reuşit să promoveze examenul de bacalaureat în sesiunea aceasta. În Gorj nu există nici un liceu cu promovabilitate 100%.

Liceul de la Bustuchin este singura unitate şcolară din judeţul Gorj unde promovalitatea a fost zero. Rezultatele de anul acesta de la bacalaureat sunt dezastruoase, nici măcar 35% dintre elevii gorjeni nu au reuşit să promoveze examenul. Cele mai proaste rezultate au fost obţinute la matematică, acolo unde au fost depuse şi cele mai multe contestaţii. Potrivit celor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj, nici unul dintre cei 58 de elevi care au absolvit cursurile Grupului Şcolar Industrial din comuna Bustuchin nu a reuşit să obţină note de trecere la bacalaureat. „Dintre cei 58 de elevi, trei au avut media finală între 5-5,99, iar restul au obţinut media generală sub 5. Promovabilitatea la acest liceu este zero. Au avut clase şi la zi, şi la seral şi rută progresivă. Nu ştim ce se va întâmpla cu acest liceu, însă desfiinţarea sa nu cred că e o soluţie. Nu îi putem priva pe elevii din zonă de dreptul la educaţie. Nu trebuie să culpabilizăm pe cineva, dar trebuie să ne responsabilizăm. E şi vina sistemului, care trebuie schimbat. S-a creat o inerţie şi elevii au crezut că se poate lua bacul uşor. Poate au fost şi profesori care au crezut în această inerţie. După aceste rezultate foarte proaste, elevii care învaţă s-au putut bucura de rezultate, au satisfacţia muncii lor. În 2009, am avut 97% promovabilitate, în 2010 am avut pe judeţ o promovabilitate de peste 53%, iar anul acesta avem aproximativ 35%. Procentul se poate schimba după rezolvarea contestaţiilor“, a declarat Justin Paralescu, inspector şcolar general al ISJ Gorj.

Promovabilitatea în judeţ

Cele mai scăzute procente de promovabilitate au fost obţinute la Liceul din comuna Bustuchin, la Grupul Şcolar Industrial Tismana – unde doar doi elevi din 73 au luat bacalaureatul şi la Grupul Şcolar Bârseşti – unde din 664 de elevi participanţi, doar 21 au promovat. Astfel, în judeţul Gorj, din cele 32 de licee şi grupuri şcolare ai căror elevi au susţinut bacalaureatul, nu există nici măcar o singură unitate şcolară cu promovabilitate 100%. Cel mai mare procent de promovabilitate a fost înregistrat la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ – 97,13%, Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ se poate mândri cu singura medie generală de 10.00 şi o promovabilitate de 96,86%, iar locul trei este ocupat de Colegiul Naţional „Tudor Arghezi“ din Târgu Cărbuneşti, cu 89,69% promovabilitate. În 21 de licee şi grupuri şcolare din judeţul Gorj, din totalul celor 32, s-a înregistrat o promovabilitate sub 50%, iar din cinci licee promovabilitatea a fost sub 5%.
„Liceele cu promovabilitate scăzută vor intra în atenţia unei comisii speciale, anul trecut au venit cei de la ARACIP şi au făcut o evaluare. Asta este realitatea de la noi din judeţ. Diferenţa între anul trecut şi anul acesta nu este foarte mare“, a mai spus Justin Paralescu, inspector şcolar general al ISJ Gorj. „Elevii nu învaţă, asta este realitatea. Elevii sunt cei vinovaţi, în opinia mea, pentru că ar trebui să înveţe mai mult şi mai bine. Mai greşesc şi părinţii. Şi sistemul acesta este de vină. Dacă s-ar da admitere la facultate şi nu s-ar mai lua în considerare mediile din liceu, poate s-ar mai schimba. Copiii trebuie să înveţe“, a declarat Camelia Bibere, inspector în cadrul ISJ Gorj.

1.241 de contestaţii în Gorj
În total, în judeţul Gorj au fost depuse 1.241 de contestaţii, cele mai multe (412) fiind la matematică. La limba şi literatura română au fost depuse 383 de contestaţii, 155 la biologie, 89 la anatomie, 51 la istorie, 48 la fizică etc. Elevii au contestat şi notele foarte mici, de 1,20 sau 3,20, dar şi note peste 6. Au fost organizate trei centre de depunere a contestaţiilor. „Elevii au depus contestaţii la aproape toate materiile. Unii au contestat note foarte mici, dar au fost şi cei care au contestat note mari. Fiecare speră să mai obţină câteva procente în plus“, a declarat profesorul universitar Cosmin Codrean, de la Universitatea din Timişoara, şeful unuia dintre centre. Recorectarea lucrărilor se va face la Craiova, rezultatele finale fiind afişate la sfârşitul acestei săptămâni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS