10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBacalaureatul, ce dezastru!

Bacalaureatul, ce dezastru!

Liceenii din Oltenia au picat pe capete examenul de bacalaureat, aşa cum s-a întâmplat în toată ţara. Dacă, în Dolj, promovabilitatea a fost de aproape 40%, în Mehedinţi a fost dezastru: puţin peste 27,5%.

Absolvenţii de clasa a XII-a sunt, în sfârşit, în vacanţă. Duminică după-amiază s-au afişat rezultatele la examenul de bacalaureat din sesiunea iunie 2011, iar mulţi dintre absolvenţi au plecat acasă cu un gust amar. Asta, deoarece, din totalul de 6.810 elevi care s-au prezentat la toate probele examenului (din 7.221 de înscrişi), 3.725 au obţinut note până în 5. Aceşti elevi mai au o şansă în sesiunea din toamnă, care se va desfăşura în perioada 22 august – 2 septembrie. Pentru acea sesiune, înscrierile vor avea loc în perioada 11-15 iulie. „La nivelul judeţului Dolj, promovabilitatea a fost de 39,74%. Instituţiile de învăţământ din judeţ cu cea mai mare promovabilitate au fost CN „Carol I“ (98,97%), CN „Fraţii Buzeşti“ (95,28%) şi CN „Elena Cuza“ (94%), iar cu cea mai mică – Colegiul Tehnic „Ştefan Milcu“ din Calafat (5,67%), Centrul Şcolar Beethoven Craiova (4,76%) şi Grupul Şcolar Pleniţa (4,44%)“, a declarat Cerasela Cremene, secretarul Comisiei Judeţene de Bacalaureat la nivelul judeţului Dolj. Aceasta a explicat că în Dolj nu avem instituţii de învăţământ cu promovabilitate 100% sau 0%.

Zece elevi de nota zece

Chiar dacă numărul celor care nu au reuşit să obţină notă de trecere la examenul de bacalaureat a fost destul de mare, asta nu înseamnă însă că în Dolj nu există şi elevi care au învăţat. „În Dolj, avem zece elevi care au reuşit să obţină nota zece la examenul de bacalaureat“, a precizat Cerasela Cremene. Aceşti elevi provin de la CN „Carol I“ (doi elevi), de la CN „Elena Cuza“ (doi elevi), de la Liceul Teoretic „Henri Coandă“ (doi elevi), de la Liceul Teoretic Independenţa Calafat (doi elevi), de la CN Fraţii Buzeşti (un elev) şi de la Liceul „Mihai Viteazu“ din Băileşti (un elev).

34,94% au trecut examenul în Gorj

În județul Gorj, promovabilitatea la bacalaureat este de 34,94%, fiind cu 19% mai mică faţă de datele înregistrate la sesiunea din vara anului trecut. Iustin Paralescu, inspector școlar general al ISJ Gorj, a declarat că cel mai mare procentaj al promovabilității a fost obținut de Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu – cu 97,13%, iar cele mai slabe au fost înregistrate la centrele din Tismana (2,67%), Bârsești (3,16%) și Peștișani (3,6%).
„Din totalul celor 5.412 elevi care au susținut probele scrise la bacalaureat, 3.512 au fost respinși, obținând note sub 6. 3.178 au obținut note sub 5, iar 334 – note între 5 și 6. Avem și un caz de promovabilitate zero la Grupul Școlar Industrial din Bustuchin, acolo unde nici unul dintre cei 58 de elevi înscriși nu a obținut note de trecere. Vom face o analiză la unitatea respectivă în acest sens. (…) Din punctul meu de vedere, sistemul a mers cumva din inerție, cred că profesorii și-au făcut treaba la clasă“, a declarat Iustin Paralescu. Inspectorul școlar general al ISJ Gorj a mai menționat că la nivelul județului a fost înregistrată o singură medie de zece, la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu“, acolo unde fiica directorului a fost cea mai norocoasă.

Jale  în Mehedinţi, 27,5%

 Anul acesta, în Mehedinţi, s-au luat note extrem de mici. Grupul Şcolar Agricol Halânga şi Liceul Auto din Drobeta Turnu Severin au promovabilitate zero. Nici un elev din cadrul celor două unităţi de învăţământ nu a reuşit să obţină notă de trecere la examenul de bacalaureat. Liceul cu cei mai mulţi elevi care au promovat examenul este Colegiul Naţional „Traian“, cu procent de 97,39%. La polul opus sunt Liceul „Matei Basarab“ Strehaia – 27,31%, Liceul Teoretic Şişeşti – 17,64%, „Victor Gomoiu“ Vânju Mare – 17,47, Liceul „Domnul Tudor“ – 7,94%, Liceul „Decebal“ – 7,42%, „Lorin Sălăgean“ – 6,55%, „Constantin  Brâncoveanu“ Baia de Aramă – 5,69%, „Şerban Cioculescu“ – 1,94%, „Tudor Vladmirescu“ – 0,91%.

Olt: Promovabilitate de 54,26%

Promovabilitatea la examenul de bacalaureat în judeţul Olt este de 54,26%, potrivit inspectorului şcolar general adjunct al ISJ Olt, Geanina Pârvu, care consideră că rezultatele de anul acesta sunt determinate şi de vigilenţa crescută a supraveghetorilor. Cele mai slabe note au fost, conform reprezentantului ISJ Olt, la unităţile de învăţământ cu profil tehnic, iar cele mai bune rezultate s-au înregistrat la liceele teoretice.

Vâlcea, prima în oltenia

Promovabilitatea în sesiunea iunie a examenului de bacalaureat 2011 este, în judeţul  Vâlcea, de 54,41%. „Din cei 4.749 de elevi care au susţinut probele, au reuşit să promoveze examenul 2.584 de candidaţi, corespunzând unui procentaj de 54,41%. Aşa cum prognozasem, procentul va fi sub 60% în acest an pe judeţ“, a declarat inspectorul general al ISJ Vâlcea, prof. Gabriela Ene, pentru Agerpres.
„Am avut un procent de promovabilitate pe licee între 5,41% la Grupul Industrial «Nicolae Pleşoianu» din municipiu, şi 100% la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea. Pe locurile doi şi trei la promovabilitate după Liceul de Artă s-au situat Colegiul Naţional «Alexandru Lahovary» şi Colegiul Naţional «Mircea cel Bătrân», din Râmnicu Vâlcea“, a precizat Gabriela Ene.
Patru elevi au fost eliminaţi în timpul probelor din cauza încercărilor de a copia. Râmnicu Vâlcea a fost printre singurele centre din ţară care nu a avut camere video montate în sălile de examinare.
• Redacţia GdS

Jumătate dintre liceeni au picat

Bilanţul notelor arată că aproape 60% dintre elevi nu au luat bacul în Iaşi, Hunedoara, Ialomiţa, Neamţ şi Vaslui. La nivel naţional, unu din doi copii nu a trecut bacul. În Bucureşti, circa 40% din elevi au reuşit să promoveze. În Timiş, la patru licee, toţi absolvenţii au picat examenul; situaţia s-a repetat în Neamţ, unde nici un elev de la un grup şcolar nu a promovat bacalaureatul. Printre judeţele cu cea mai mare rată de promovabilitate se numără Suceava – 65%, Constanţa – 57% şi Cluj – 54%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

135 COMENTARII