10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLibertate de mişcare pentru judecătorii Anghel şi Diaconescu

Libertate de mişcare pentru judecătorii Anghel şi Diaconescu

Magistraţii Laurenţiu Anghel şi Bogdan Diaconescu de la Secţia penală a Tribunalului Dolj, dar şi avocatul Octavian Ciucă, inculpaţi într‑un dosar de corupţie alături de un alt avocat, Ion Militaru, i-au convins pe judecători să le dea mai multă libertate de mişcare. Marţi, Instanţa Supremă a respins recursul procurorilor DNA împotriva unei hotărâri a Curţii de Apel Cluj, care a admis cererile de modificare a controlului judiciar formulate de Anghel, Diaconescu şi Ciucă.
Cei patru inculpaţi au fost trimişi în judecată de DNA Craiova anul trecut, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită, respectiv trafic de influenţă. Judecătorii şi avocaţii sunt acuzaţi că au primit o mită de 45.000 de euro pentru a da o pedeapsă mai blândă într-un dosar penal. Mai exact, cei doi avocaţi au negociat cu trei persoane judecate în stare de arest pentru înşelăciuni cu cecuri fără acoperire să le obţină pedepse mai uşoare de la judecătorul Bogdan Diaconescu, ulterior banii fiind împărţiţi între cei patru.
Procurorii Anticorupţie i-au trimis pe judecători şi avocaţi în judecată în stare de arest preventiv, iar ulterior, în noiembrie 2010, dosarul a fost strămutat pe rolul Curţii de Apel Cluj la solicitarea lui Laurenţiu Anghel.
Inculpaţii au reuşit să-i convingă pe judecători că pot fi judecaţi în libertate începând cu ianuarie, anul acesta, când a fost eliberat din arest avocatul Ciucă. În martie a fost eliberat şi Militaru, iar judecătorii Anghel şi Diaconescu au părăsit Penitenciarul Gherla pe 11 aprilie. Curtea de Apel Cluj le-a impus însă inculpaţilor mai multe obligaţii, printre care şi aceea de a nu părăsi judeţele în care locuiesc, cu excepţia deplasării la instanţa de judecată, iar pe 17 iunie le-a ridicat această obligaţie. Potrivit încheierii din 17 iunie, Anghel, Diaconescu şi Ciucă au fost obligaţi să nu depăşească teritoriul României. Procurorii au făcut recurs împotriva hotărârii Curţii de Apel Cluj, care s-a judecat marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Potrivit reprezentanţilor Înaltei Curţi, recursul procurorilor DNA a fost respins ca inadmisibil. Astfel, începând de săptămâna aceasta, cei trei inculpaţi pot pleca oriunde în ţară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS