11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjÎnghesuială pentru banii de la UE

Înghesuială pentru banii de la UE

Sute de persoane s-au prezentat în ultimele zile la sediul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj pentru a depune proiectele pentru fermele de subzistenţă pe Măsura 141.

Fiecare gorjean va primi 1.500 de euro anual dacă îşi va dezvolta afacerea conform proiectului depus pe Măsura 141, finanţată de Uniunea Europeană prin Guvernul României. Sesiunea de depunere a proiectelor a început pe 1 iunie şi se termină astăzi, iar cei mai mulţi depunători au venit în această săptămână. „Se depune un plan de afaceri şi se acordă 1.500 de euro pe an, timp de cinci ani, însă după primii trei ani se verifică dacă se respectă acest plan şi, dacă nu, nu mai primesc bani pe următorii doi ani. Pe ceilalţi nu îi dau înapoi. Cei mai mulţi depunători sunt de la Crasna. Oamenii au albine, oi, ferme mixte. Fondurile disponibile pentru Măsura 141, de sprijinire a fermelor de semisubzistenţă, sunt de 105.000.000 de euro. Programul este finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României“, a precizat Petre Tomoiu, coordonatorul Centrului Judeţean pentru Dezvoltare Rurală Gorj.

Bani de la UE pentru ferme

Chiar dacă au avut de aşteptat câteva ore bune, agricultorii nu au renunţat să îşi depună proiectele. „Am animale, vaci, oi şi porci. M-am gândit că nu îmi strică nişte bani în plus. De animale mă ocup de multă vreme. Trăim din ce avem pe lângă casă şi nu o ducem rău, dar muncim mult“, a spus un sătean din Crasna. „Am o vacă, 126 de păsări, 16 porci şi am aşteptat câteva ore pentru a-mi depune dosarul. Este primul an în care aplic pentru această măsură. De ce să nu iau nişte bani pe munca mea? Au fost multe acte de făcut, însă cred că merită“, a afirmat Grigore Cojan, din comuna Dăneşti. Foarte mulţi dintre cei care au depus deja proiectele au ales să investească în fermele apicole.
Până în prezent, 700 de persoane au depus proiecte pe ferme de subzistenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS