22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAltă probă de bac cu incidente

Altă probă de bac cu incidente

Examenul de bacalaureat continuă să dea emoţii mai multor elevi de clasa a XII-a din Dolj. Pentru că nu au învăţat din experienţa colegilor lor care luni au fost daţi afară din examen întrucât au încercat să copieze, ieri, la proba scrisă obligatorie a profilului (matematică sau istorie), alţi trei elevi doljeni au fost eliminaţi din examen. Aceştia au încercat să copieze folosindu-se de fiţuici. „Doi dintre ei sunt de la Liceul Teoretic din Dăbuleni şi susţineau proba la matematică, iar unul, de la Colegiul Naţional «Ştefan Velovan“ din Craiova. Acesta din urmă a susţinut proba la istorie“, a declarat Mihaela Moţăţeanu, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Elevii suspendaţi şi-au pierdut dreptul de a da examenul de bacalaureat în următoarele două sesiuni. În plus, toate examenele susţinute în actuala sesiune, până la eliminare, nu sunt recunoscute. Ieri, la proba obligatorie a profilului, la nivel naţional au fost eliminaţi 268 de elevi. Cei mai mulţi dintre aceştia (111) au fost de la Grupul Agricol „Alexandru Borza“ din Geoagiu (Hundeoara), unde la această probă s-au prezentat 159 de elevi.

„Subiectele au fost foarte grele“

Cei câţiva elevi eliminaţi nu sunt însă singurii care au trăit ieri emoţii puternice. Majoritatea absolvenţilor care au susţinut proba la matematică (peste 5.000) au ieşit dezamăgiţi şi trişti din examen, considerând că subiectele au fost foarte dificile. „Subiectele au fost foarte grele. Şi-au bătut joc de noi. Şi la simulare a fost dificil, dar subiectele au fost accesibile. Acum însă nu a fost deloc aşa“, a declarat cu lacrimi în ochi unul dintre elevii Colegiului Naţional „Carol I“. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi colegi. „A fost extrem de greu şi foarte mult pentru trei ore. La subiectul al doilea am intrat deja în panică“, a spus altă elevă.
Mai norocoşi au fost elevii care au susţinut proba la istorie, subiectele la această materie având un grad redus de dificultate. „Subiectele au fost foarte uşoare pentru cineva care a învăţat şi uşoare pentru cine nu prea a învăţat. Asta deoarece multe răspunsuri puteau fi scoase din textele date“, a precizat o elevă de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“, la ieşirea din examen.

284 de absenţi la proba scrisă obligatorie a profilului

În Dolj, la proba scrisă obligatorie a profilului au fost înscrişi 6.861 de elevi, din care 5.578 la matematică, probă ce a fost susţinută de elevii de la profilul real din filiera teoretică, de cei de la profilurile din filiera tehnologică, precum şi  de la profilul militar, respectiv pedagogic – specializarea învăţători-educatoare din filiera vocaţională. Proba la istorie a fost dată pentru profilul umanist din filiera teoretică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia specializării învăţători-educatoare. „Din cei 6.861 de înscrişi, 284 nu s-au prezentat la examen“, a declarat Cerasela Cremene, secretarul Comisiei Judeţene de Bacalaureat.

Subiecte încurcate la Gorj

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj, peste 5.400 de absolvenţi ai clasei a XII-a au susţinut examenul la proba obligatorie a profilului, 240 fiind absenţi. Un singur elev de la Rovinari a fost eliminat din examen. Inspectorul şcolar din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj, Camelia Bibere, a declarat ieri că elevului eliminat i se vor anula calificativele obţinute la probele de competenţe lingvistice, dar şi cea de la proba scrisă de limba şi literatura română, urmând să susţină bacalaureatul peste două sesiuni. „Un alt elev a fost eliminat din examen la Grupul Şcolar Industrial Rovinari, după ce i-a sunat telefonul. Acesta nu a fost singurul incident. Unui profesor examinator de la Colegiul «Virgil Madgearu» din Târgu Jiu i s-a făcut rău, în timpul examenului, fiind nevoie de intervenţia medicilor de la Ambulanţă, pentru a-i stabiliza starea de sănătate. Am avut înscrişi 5.452 de candidaţi, dintre care 240 au absentat. Elevii au susţinut probele la matematică şi istorie“, a declarat inspectoarea. Un alt incident a apărut la Liceul din Turceni, unde preşedinta comisiei de examinare a încurcat subiectele la matematică. „Elevii din Turceni care au absolvit profilul real aveau două tipuri de subiecte la matematică, m1 şi m2, dar le-au fost încurcate subiectele. Nu se va relua examenul pentru că am luat declaraţii de la elevi şi au spus că vor să li se corecteze lucrările aşa. Unii dintre ei au absolvit profilul matematică-informatică, iar ceilalţi – alt profil real“, a spus Camelia Bibere.
În judeţul Olt, aproximativ 3.450 de elevi au dat proba la matematică şi circa 850 la istorie. Conform afirmaţiilor preşedintelui de comisie din judeţ, Geanina Pîrvu, inspector şcolar adjunct, nu au fost eliminaţi elevi din sălile de examen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII