10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de străini rămân anual în Gorj

Zeci de străini rămân anual în Gorj

Zeci de străini, în majoritate proveniţi din Republica Moldova, decid să se stabilească în municipiul Târgu Jiu sau în alte localităţi ale judeţului Gorj.
În căutarea unui trai mai bun decât în ţările de baştină sau după ce şi-au unit destinul cu o româncă  sau un român, cei care îşi încearcă norocul pe meleagurile Gorjului sunt în principal tineri şi foarte tineri. Ei speră că în România vor găsi ceea ce nu le oferă ţara pe care au părăsit-o. Potrivit statisticilor oficiale, cei mai mulţi cetăţeni străini decid să se stabilească în capitala Gorjului, în oraşul lui Brâncuşi. Cea mai mare parte a acestora sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, care îşi finalizează studiile universitare la facultăţile din Târgu Jiu. De asemenea, mai sunt şi cetăţeni din ţări asiatice care aleg să se căsătorească în România şi astfel obţin şi cetăţenia română.

Moldoveni, chinezi, arabi  

Laurenţiu Dan, directorul Direcţiei Publice Locale de Evidenţă a Persoanelor Târgu Jiu, a declarat că peste 20 de persoane din străinătate aleg să se stabilească anual în oraşul lui Brâncuşi. Moldovenilor le este cel mai la îndemână să facă acest lucru, întrucât vin în ţară cu limba deja învăţată, iar obţinerea cetăţeniei este pentru ei o formalitate, având în vedere şi facilităţile acordate de statul român cetăţenilor din Republica Moldova. „Avem zeci de cetăţeni care vin să trăiască permanent aici. Republica Moldova este pe primul loc în clasamentul străinilor care vin să se stabilească definitiv în municipiu. Mai sunt şi cetăţeni arabi şi câţiva chinezi şi alte naţionalităţi, în special de pe continentul asiatic. Pentru a putea să obţină acte de identitate de la Direcţia Publică Locală de Evidenţă a Persoanelor este nevoie să devină cetăţeni români, aşa cum este procedura. Unii vin şi se căsătoresc la Târgu Jiu, alţii fac facultatea aici, se familiarizează cu oraşul şi decid să rămână definitiv. Conform specialiştilor, ne aşteptăm să crească numărul celor care vor să se stabilească în părţile noastre, în special din Asia, având în vedere că populaţia este în creştere în câteva state de acolo şi pleacă în alte zone unde există resurse“, a menţionat Laurenţiu Dan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS