12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnchisoare pentru romii de pe Râului

Închisoare pentru romii de pe Râului

Trei romi din Craiova, membri ai unui grup care se ocupa cu contrafacerea şi plasarea de bancnote false în judeţul Dolj, au fost condamnaţi de Tribunalul Dolj la câte cinci ani de închisoare. Un ofiţer de la Informaţii şi Protecţie Internă este cercetat de procurori, care au stabilit că acesta i-a „acoperit“ pe unii dintre inculpaţii din dosar.

Ofiţerii BCCO Craiova, care lucrau sub coordonarea unui procuror DIICOT, au „vizitat“ pe 1 februarie mai multe persoane de etnie romă care locuiesc pe strada Râului din Craiova. Oamenii legii aveau informaţii că în unul dintre palatele romilor se falsifică bancnote din cupiurile de 50, 100 şi 500 de lei. În urma percheziţiilor au fost ridicaţi Radu Florin, Victor Sîrbu, Radu Zaharia, zis Tohari, Mihai Tomică, zis Tomil, toţi din Craiova, dar şi Petcu Vasile Ovidiu, din Drobeta Turnu Severin.
Pe lângă un calculator, un scanner şi o imprimantă performantă, anchetatorii au găsit în „palatele“ romilor 14 bancnote contrafăcute din cupiurile de 100 de lei, 500 de lei, 200 de euro şi 500 de euro.
Procurorii DIICOT au stabilit că „afacerea“ a fost pusă la cale de Sîrbu, care i-a propus lui Florin Radu să se ocupe cu partea tehnică. „Fabrica de bani“ funcţiona în casa lui Marian Mihai, unde Florin Radu a reuşit să imprime bancnote în sumă totală de 12.900 de lei şi 27.000 de euro. Banii erau puşi în circulaţie de mai multe persoane, printre care şi Victor Sîrbu.
La sfârşitul lunii aprilie, procurorii au trimis în judecată în total opt inculpaţi, dintre care trei în lipsă, iar pe 21 iunie, Tribunalul Dolj s-a pronunţat.

Ofiţer SJIPI, prietenul romilor

Trei dintre inculpaţi, Florin Radu, Mihai Tomică şi Petcu Vasile Ovidiu, au recunoscut în faţa judecătorilor infracţiunile comise şi au avut parte de o reducere cu o treime a pedepselor, în baza Legii Micii Reforme în Justiţie. Florin Radu a fost condamnat la cinci ani de închisoare, iar Tomică şi Petcu, la câte cinci ani şi şase luni de închisoare.
Judecătorii Tribunalului Dolj au dispus disjungerea cauzei şi judecarea separat a celorlalţi cinci inculpaţi care nu şi-au recunoscut faptele.
Potrivit procurorilor DIICOT, în urma anchetei s-a stabilit că unii membri ai grupului aveau relaţii cu un lucrător al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Dolj, mai exact, cu ofiţerul Vlad Cosmin Totora.
Anchetatorii au aflat de relaţia ofiţerului cu Victor Sîrbu după ce au ascultat telefonul acestuia din urmă, fiind înregistrate nu mai puţin de 60 de apeluri între cei doi. În acest fel, procurorii au aflat că Sîrbu şi alţi trei romi, în noiembrie 2010, au furat conductori Romtelecom de pe raza comunelor Vela şi Terpeziţa. În seara zilei de 20 noiembrie, mai multe patrule de poliţie au încercuit zona pentru a-i prinde pe hoţii de cabluri, însă Sîrbu şi alte două persoane au fost trecuţi de filtrele poliţiei chiar de Totora. Procurorii DIICOT au precizat pentru GdS că ofiţerul SJIPI este cercetat pentru comiterea infracţiunii de favorizare a infractorului.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

41 COMENTARII