5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCătuşe pentru primarul din Cârna

Cătuşe pentru primarul din Cârna

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea au cerut, ieri, arestarea preventivă a edilului din comuna doljeană Cârna, acesta fiind acuzat că a atribuit mai multe lucrări unor firme în mod direct, fără a organiza licitaţii. În plus, primarul este acuzat că a „tras“ din banii pentru combustibilul maşinilor instituţiei.

Cornel Andrei, primarul PNL-ist al localităţii doljene Cârna, este cercetat de ceva vreme de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea. Anchetatorii l-au audiat pe edilul din Cârna chiar pe 16 iunie, în ziua în care au reţinut un alt primar, Valentin Mitrică din Giurgiţa.
Miercuri seară, procurorul de caz a dispus reţinerea pentru 24 de ore a primarului Cornel Andrei, acesta fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, uz de fals şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate săvârşite în formă continuată.
Potrivit procurorilor din Segarcea, Cornel Andrei, în calitatea sa de primar şi ordonator principal de credite, a încheiat contracte de executare a unor lucrări publice fără a respecta procedurile legale privind achiziţiile publice şi organizarea de licitaţii.
Mai exact, Andrei este acuzat că, după ce a fost ales, în primele cinci luni de mandat, a încheiat contracte pentru repararea şi întreţinerea drumurilor comunale, pentru reabilitarea garajului şi magaziei primăriei, demolarea unei şcoli generale, colectarea deşeurilor şi achiziţionarea de ornamente electrice pentru sărbătorile de iarnă, toate fără licitaţii. În anul 2009 a mai încheiat două contracte prin atribuire directă – unul pentru ridicarea unei baze sportive şi celălalt pentru alimentarea cu apă a comunei.

Lucrări pe bucăţi

Anchetatorii au mai constatat că primarul a apelat la o „inginerie“ pentru a nu organiza licitaţie în cazul unor lucrări de pietruire a drumurilor comunale din Cârna. Astfel, potrivit procurorilor, inculpatul a dispus scindarea forţată a unei lucrări de pietruire a drumurilor în două lucrări distincte, pentru a le putea încredinţa cu „dedicaţie“ unei societăţi comerciale.
Pentru a da contractele cu „dedicaţie“, primarul chiar l-ar fi supus la presiuni psihice pe consilierul principal din cadrul Compartimentului de Achiziţii Publice, Atanasie Toma. În urma anchetei s-a stabilit că acesta a fost ameninţat că va fi dat afară dacă nu întocmeşte în fals documentaţia pentru încheierea contractelor. Secretara primăriei, care are calitatea de învinuit în acest dosar, a fost obligată să falsifice registrul de corespondenţă, iar membrii comisiilor de recepţie, să semneze procesele-verbale de recepţie fără verificarea lucrărilor în teren. Procurorii au mai constatat că, deşi societăţile comerciale agreate de primar primeau de obicei banii în avans, unele lucrări nici măcar nu au fost duse până la capăt. În sfârşit, în urma investigaţiilor s-a descoperit că edilul le-a spus angajaţilor primăriei să treacă în acte un consum de carburant mai mare pentru autovehiculele primăriei, obţinând în acest fel suma totală de 7.000 de lei. Procurorii spun că, prin toate aceste „inginerii“, primarul din Cârna a creat un prejudiciu total de 367.000 de lei.

„A zis că aşa fac toţi primarii“

Atanasie Toma, consilierul principal din cadrul Compartimentului de Achiziţii Publice, şi el învinuit în acest dosar, a spus că habar nu a avut ce făcea primarul, mai ales că îl dăduse la o parte după ce îi atrăsese atenţia că nu este tocmai „ortodox“ să scindeze lucrările. „Pe mine m-a dat la o parte de la început, de când i-am spus că nu e bine ce face. A zis că aşa fac toţi primarii. După aceea mă punea să fac diverse lucruri, iar eu nici nu ajungeam să văd lucrările. Ştiu că a încheiat contracte cu firme ca SC Stil Construct, SC Edu Trans, SC Romprest sau SC Tecond“, a declarat Atanasie Toma. De asemenea, viceprimăriţa Elena Titiroagă a precizat că nici ea nu avea idee despre lucrările contractate de primar, mai ales că se ocupa mai mult de arhivă.

Un dosar confecţionat

Cornel Andrei a fost dus ieri în faţa magistraţilor de la Judecătoria Segarcea cu propunere de arestare preventivă. Înainte să intre la audieri, primarul a declarat că este nevinovat şi că este vorba de un dosar confecţionat, pentru că „sunt interese mari în Cârna“. Judecătorii din Segarcea au fost de altă părere, iar ieri-seară au dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpatului Cornel Andrei.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

46 COMENTARII