8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncă un poliţist trimis în judecată

Încă un poliţist trimis în judecată

Ajutorul şefului de post din comuna doljeană Orodel a fost trimis în judecată la sfârşitul
săptămânii trecute, agentul fiind acuzat de procurori că a schimbat în acte autorul unui accident rutier şi că a influenţat martorii dintr-un dosar de furt calificat

Agentul Emilian Cobzaru, ajutorul şefului de post din Orodel, va fi judecat pentru comiterea infracţiunilor de fals intelectual şi favorizarea infractorului, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au stabilit că poliţistul a „aranjat“ două dosare penale.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, pe 8 mai 2010, Emilian Ştefănescu, în timp ce conducea autoturismul unui prieten, deşi nu avea permis, a pierdut controlul volanului şi a lovit gardul unei gospodării din satul Cornu, comuna Orodel. În urma accidentului nu a fost rănit nici şoferul, nici proprietarul maşinii, care era pasager, însă gardul a fost distrus pe o porţiune de mai mulţi metri.
La faţa locului a ajuns agentul Emilian Cobzaru, care i-a condus pe cei doi bărbaţi din maşină la postul de poliţie din comună, unde au dat declaraţii şi… atât. Anchetatorii au stabilit că poliţistul Cobzaru nu s-a obosit să-i ceară lui Ştefănescu actele, nu l-a pus să completeze formularul tipizat în care este descris accidentul şi nu l-a testat cu aparatul etilotest. De asemenea, poliţistul nu a întocmit nici un proces-verbal de contravenţie şi nu a eliberat autorizaţia de reparaţie a autoturismului implicat în accident. În plus, deşi Cobzaru avea calitatea de poliţist judiciarist, nu a înregistrat un dosar de cercetare penală pe numele lui Ştefănescu.
Ulterior, pe 9 mai, Ştefănescu şi-a sunat un prieten, pe Alin Catrina, şi l-a rugat să declare că el a condus maşina în momentul accidentului.

De la schimbarea şoferilor, la influenţarea martorilor

În urma anchetei procurorilor doljeni s-a mai stabilit că, pe 9 mai 2010, agentul Cobzaru a eliberat o autorizaţie de reparaţie a autoturismului avariat pe numele proprietarului acestuia. Catrina s-a prezentat la Postul de Poliţie Orodel pe 10 mai, unde a completat declaraţia-tip de producere a accidentului. Poliţistul, pentru a justifica emiterea autorizaţiei de reparaţie cu o zi înainte, a falsificat data declaraţiei date de Alin Catrina prin antedatarea acesteia.
Un martor identificat de procurori a precizat faţă de alt martor că Ştefănescu l-a „uns“ pe poliţistul din Orodel cu 150 de euro şi două sticle de băutură pentru a nu-i întocmi dosar penal, însă luarea de mită nu a putut fi probată de procurori.
Anchetatorii au mai constatat că agentul Cobzaru a „călcat pe bec“ şi cu ocazia instrumentării unui alt dosar penal. În vara anului 2009, poliţistul a determinat mai mulţi martori să declare că un portofel cu bani nu fusese furat de doi bărbaţi, ci… luat chiar de mama păgubitului pentru ca acesta să nu cheltuiască banii.
În baza probelor strânse şi a declaraţiilor martorilor, procurorii doljeni au dispus trimiterea în judecată a poliţistului, dosarul urmând să fie înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. Ştefănescu, care este acum în Italia, este cercetat de procurorii din Băileşti pentru comiterea infracţiunii de conducere fără permis, iar Catrina a scăpat cu o amendă administrativă de 200 de lei. 

Poliţist cu probleme

Dintr-o adresă a IPJ Dolj, anchetatorii au constatat că, în perioada 9 septembrie 2008 – 11 februarie 2011, agentul Cobzaru a fost sancţionat disciplinar de patru ori cu mustrare scrisă şi trecerea într-o funcţie inferioară pentru săvârşirea mai multor abateri disciplinare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII